Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin naisvaltaisimmat alueet sijaitsevat lännessä – "Tuntui, ettei täällä ollut kuin vanhoja leskirouvia"

Helsingin länsiosissa vallitsee usein naisten enemmistö. Naisvaltaisuus on yleistä kerrostaloalueilla mutta laskee hiljalleen, kuten Munkkiniemessä.

Kaupunki
 
Sami Kero HS
Brita-Lisa Parmasuon, 66, länsiylämaanterrieri Toto tapasi sunnuntaina iltapäivälenkillään karkeakarvaisen mäyräkoiraystävänsä Oliverin, joka tunnetaan kulmilla "Munkkiniemen puistotien sheriffinä".
Brita-Lisa Parmasuon, 66, länsiylämaanterrieri Toto tapasi sunnuntaina iltapäivälenkillään karkeakarvaisen mäyräkoiraystävänsä Oliverin, joka tunnetaan kulmilla "Munkkiniemen puistotien sheriffinä". Kuva: Sami Kero HS

Nelikymppistä Brita-Lisa Parmasuota huvittivat Munkkiniemen näkymät 1990-luvun alussa, kun hän muutti keskustasta rakkaansa perään "Munkkaan".

"Tuntui, ettei täällä ollut kuin vanhoja leskirouvia", nyt 65-vuotias Parmasuo naurahtaa kerrostalokolmiossaan, jonka ikkunoista siintävät Meilahden villat. "Ja nyt minäkin olen leski."

Parmasuon havainnot osuivat oikeaan: väestötilastot osoittavat, että iäkkäitä naisia piisasi Munkkiniemessä. Kymmenestä vastaantulijasta keskimäärin kuusi oli naisia. Iäkkäitä ja nuorempiakin naisia riittää nytkin, sillä alue on pääkaupunkiseudun kolmanneksi naisvaltaisin.

HS kertoi sunnuntaina, että isojen asutuskeskusten keskustoissa asuu naisia selvästi miehiä enemmän. Suomen naisvaltaisin keskusta on Savonlinnassa.

Pääkaupunkiseudun kymmenestä naisvaltaisimmasta alueesta kahdeksan sijaitsee Helsingin länsiosissa.

Ilmiö selittyy osaltaan hoitoalan työpaikoilla, kertoo järjestelmäpäällikkö Pekka Vuori Helsingin tietokeskuksesta. Meilahden sairaala-alue työllistää paljon naisia ja seudulla on myös hoitoalan työsuhdeasuntoja.

Sukupuolijakaumiin eri postinumeroalueilla vaikuttavat monet syyt, Vuori täsmentää. Naiset elävät usein pidempään kuin miehet, joten heitä on alueilla, joilla on enemmän vanhempia ikäluokkia. Tällaisia alueita ovat muun muassa kerrostaloalueet, joissa palvelut ovat usein lähellä.

Helsinkiläisperheissä on myös suhteellisesti enemmän yksinhuoltajia kuin muualla maassa.

Yksinhuoltajat ovat usein pienituloisia naisia. Helsingissä on paljon vuokra-asuntoja, ja kaupungin vuokra-asuntojen suuri osuus selittää osaltaan naisten enemmyyttä tietyissä kaupunginosissa kuten Länsi-Pasilassa."

Asuinalueiden sukupuolijakaumia määrittävät syyt muuttuvat alinomaa.

"Minusta kadulla ilme on nuorentunut. Ja miehiäkin on sopivalla tavalla maisemissa", Parmasuo naurahtaa.

Parmasuo murtaa palan pullaa kahvin äärellä ja vilkaisee seitsemän vuotta sitten kuolleen miehensä muotokuvaa. Edesmennyt puoliso ei ehtinyt muuttamaan tilastoja, mutta Munkkiniemessäkin naisten ylivalta on pikkuhiljaa pienentynyt. Osuus on laskenut 20 vuodessa parilla prosenttiyksiköllä.

Ilmiö näkyy koko kaupungin väestön kehityksessä.

"Ero miesten ja naisten määrän välillä on kyllä pienentynyt hurjaa vauhtia, kun miesten eliniänodote on pidentynyt enemmän kuin naisten", Tietokeskuksen Vuori toteaa.

Miehiä on hieman enemmän omakotitaloalueilla. "Sehän on vähän miesten projekti, semmoinen omakotitalo."

Pääkaupunkiseudun ja koko Suomenkin miesvaltaisin postinumeroalue löytyy Espoon Otaniemestä. Siellä sijaitsee Aalto-yliopisto, jossa opiskelee enemmän miehiä kuin naisia.

Toisaalta taas Kallio, Alppiharju ja Vallila ovat Helsingin miesvaltaisimmat alueet 35–64-vuotiaiden ikäluokassa, ja ne poikkeavat selvästi Töölöstä ja Ullanlinnasta, Vuori huomauttaa. Perheasuminen on täällä edelleen hyvin harvinaista, ja ehkä alue muutenkin vetoaa paremmin miehiin.

Hän kiinnittää myös huomiota Santahaminaan, joka on sotilaskäytössä oleva, suljettu saari.

"Siellä asuu 230 miestä ja 211 naista. Ero ei ole suuri."

Vertailussa postinumeroalueittain vaihtelut ovat huomattavia alueilla, joilla on vähän asukkaita. Tällaisia ovat muun muassa teollisuusalueet. Siksi Vuoren mukaan niiden mies- tai naisvaltaisuuteen vaikuttavat satunnaiset tekijät kuten työsuhdeasunnot.

Sami Kero HS
Brita-Lisa Parmasuon ja Toton vakituinen ulkoilureitti kulkee Kartanon puiston läpi. "Aamuisin täällä näkee lähinnä naisia."
Brita-Lisa Parmasuon ja Toton vakituinen ulkoilureitti kulkee Kartanon puiston läpi. "Aamuisin täällä näkee lähinnä naisia."

Sami Kero HS
Nelosen ratikalla lähdetään Munkkiniemestä harvinaisempien palveluiden ääreen, mutta kauneushoitoloita ja kampaamoita alueella riittää.
Nelosen ratikalla lähdetään Munkkiniemestä harvinaisempien palveluiden ääreen, mutta kauneushoitoloita ja kampaamoita alueella riittää.

Antti Berg HS
Samuli Laita HS
Munkkiniemi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat