Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pyöräilyn suosio kasvaa "räjähdysmäisesti" Helsingissä – näin pyöräilyreittejä ehostetaan

Helsinki laittaa lähivuosina pyöräteihin kymmeniä miljoonia

Kaupunki
 

Pyöräilyn suosio on kasvanut viime vuosina Helsingissä. Helsinki on silti tuntuvasti Kööpenhaminan kaltaisia pyöräilykaupunkeja jäljessä.

Helsingissä pyörämatkojen osuus syysvuorokauden arkiliikenteessä oli vuonna 2011 noin 11 prosenttia. Samana vuonna Tanskan pääkaupungissa pyörällä tehtiin noin 35 prosenttia kaikista työ- ja koulumatkoista.

Myös Helsinki haluaa kasvattaa pyöräilyn osuutta. Tämä tarkoittaa sitä, että pyöräilyyn käytetään entistä enemmän rahaa. Vielä viisi vuotta sitten pyöräilyyn panostettiin vain muutamalla miljoonalla, mutta tämän vuoden budjetista pyörähankkeisiin käytetään jo 10 miljoonaa euroa.

HS:n haastattelemat kaupunkipyöräilyn asiantuntijat uskovat panostusten myös lisäävän pyöräilijöiden määrää.

 

Helsingin tavoitteena on, että vuoteen 2020 mennessä helsinkiläiset kulkevat 15 prosenttia kaupungissa tehtävistä matkoista polkupyörällä. Onko tavoite realistinen?
"Olemme vielä aikataulussa. Pyöräily on suorastaan räjähdysmäisessä kasvussa. Jos tulee normaali kesä, teemme liikennemäärissä jälleen ennätyksiä", sanoo liikenneinsinööri Marek Salermo Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta.

"Tilanne on lupaava. Nyt tarvitaan sitä, että suunnitellut pyöräliikennehankkeet pysyisivät aikataulussa. Esimerkiksi Mechelininkadun uudet pyöräliikennejärjestelyt ovat olleet valitusten takia vastatuulessa."

 

Miten pyöräilyn osuutta voitaisiin kasvattaa?
"Panostamalla infrapuoleen, tekemällä mahdollisimman turvallisia liikenneratkaisuja ja helpottamalla pyöräilyä myös talvella", sanoo Helsingin polkupyöräilijöiden järjestökoordinaattori Martti Tulenheimo.

"Talvipyöräily on lisääntynyt Helsingissä, eli täällä on enemmän ihmisiä, jotka eivät lopeta syksyllä vaan jatkavat sitä talvikauden yli. Ympärivuotinen kulkumuoto-osuus on nyt noin 11 prosentissa."

 

Helsinki on epäonnistunut aiemmissa yrityksissään kasvattaa pyöräilyn osuutta. Miksi pyrkimyksessä onnistuttaisiin nyt paremmin?
"Meillä on hyvin erilainen poliittinen tilanne kuin 15 vuotta sitten. Meillä on nyt hyvin selkeät pyöräilyn edistämisohjelmat, joissa on määritelty, mihin me pyrimme ja millä keinoin. Aiemmin kauas katsova suunnittelu on puuttunut", Salermo sanoo.

 

Helsinki pyrkii käyttämään lähivuosina pyöräteihin vuodessa 20 miljoonaa euroa, jolla saataisiin muun muassa uudet baanat sekä kantakaupungin pyöräverkko. Riittääkö politiikoilla halua antaa pyöräilyyn rahaa tässä taloustilanteessa?
"Se riippuu siitä, minkä rahojen kanssa me näemme pyöräilyrahojen kilpailevan. Yhtä ainoaa pyörätietä ei pidä rakentaa sosiaalisektorin kustannuksella, vaan rahat on otettava muista hankkeista. Pyöräilyyn sijoittaminen on kannattavaa, kun teemme hyviä suunnitelmia. Parhaimmillaan yksi sijoitettu euro voi tuottaa kahdeksan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat