Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rinnekoti-Säätiö vetäytyi Villa Huvin toiminnasta

Vammaisten nuorten muutto myöhästyy kuukausia

Kaupunki
 
Helsingin Sanomat uutisoi naapurien vammaisasunnoista tekemistä valituksista 9. kesäkuuta 2013.
Helsingin Sanomat uutisoi naapurien vammaisasunnoista tekemistä valituksista 9. kesäkuuta 2013.

Taistelu vaikeavammaisille nuorille tarkoitetun, Espoon Kaitaalla sijaitsevan asumisyksikön Villa Huvin ympärillä jatkuu. Palveluntuottajaksi jo valittu Rinnekoti-Säätiö on ilmoittanut vetäytyvänsä hankkeesta. Syyksi Rinnekoti-Säätiö kertoo omaisten luottamuspulan.

"Omaisten taholta ei ole syntynyt luottamusta sellaiseen palvelukokonaisuuteen, jonka Rinnekoti-Säätiö voisi kilpailutuksen perusteella luoda", säätiö perustelee päätöstään.

Fakta

Kiistellyt kodit

 Espoon Kaitaalla sijaitsevasta asuntoryhmä Villa Huvista nousi pari vuotta sitten kohu, kun jotkut naapurit vastustivat sen rakentamista.

 Nuorten piti päästä jo maaliskuussa muuttamaan omiin koteihinsa Villa Huviin, mutta vesivahinko myöhästytti rakennuksen valmistumista.

 Villa Huvin asumispalveluiden hankinnasta tehdyn päätöksen mukaan palveluihin on varattu vuosittain 1,3 miljoonaa euroa. Tämä on noin 93 000 euroa asukasta kohden.

Oikaisu: Espoon kaupunki varaa Villa Huvin asumispalveluihin 1,6 miljoonaa euroa vuodessa eli noin 103 000 euroa asukasta kohden, ei 1,3 miljoonaa euroa eli 93 000 euroa asukasta kohden kuten jutussa kerrottiin.

Espoon kaupunki pitää vetäytymispäätöstä isona pettymyksenä. Perhe- ja sosiaalipalveluiden johtaja Marja-Leena Remes toteaa, että Villa Huvin toimintakonsepti oli hyvä ja että sillä oli kaikki edellytykset saada yksikön toiminta käyntiin.

"Tämä on myös merkittävä taloudellinen tappio, sillä kilpailutusprosessi on pitkä ja kallis", toteaa Remes tiedotteessa.

Villa Huviin muuttamassa olevien nuorten aikuisten omaiset ovat sen sijaan tyrmistyneistä tiedosta.

"Tämä tarkoittaa, että Espoo on sössinyt törkeällä tavalla. Kaupunki on lyönyt vain budjettilukuja pöytään, eikä ole yli vuoteen kuunnellut tulevien asukkaiden omaisia tai liikahtanutkaan kannastaan. Myös sosiaali- ja terveyslautakunta on sinetöinyt päätöksen. Syntisiä on tässä siis monia", puuskahtaa Jorma Syväjärvi, joka on omaisyhdistys Villa Huvin ystävät ry:n puheenjohtaja.

Syväjärven 26-vuotias tytär odottaa muuttoa Villa Huviin.

"Kilpailutuksen neuvottelumenettelyssä oli mukana myös kaksi muuta mahdollista palveluntoimittajaa, jotka eivät ole jättäneet tarjousta, koska katsoivat, etteivät pysty toimittamaan Espoon pyytämää palvelua liian pienen budjetin vuoksi."

Syväjärven mukaan 40 neliömetrin suuruiset, ARA:n rahoittamat kodit ovat mahdollisesti muuttovalmiita huhti–toukokuussa. Nyt muuttohetki uhkaa karata tulevaisuuteen.

Espoon perusturvajohtaja Juha Metso harmittelee prosessin pitkittymistä. Metson mukaan osalle nuorista joudutaan ehkä etsimään muita ratkaisuja, sillä kaupungin mukaan edessä on uusi kilpailutus. Hankintaprosessi viivästyy kilpailutuksen vuoksi puolella vuodella. Palvelukonseptista kaupunki ei aio perääntyä, joten sitä ei muuteta uudessa kilpailutuksessa.

Jorma Syväjärvi sanoo, ettei yhdellekään Villa Huvin tulevalle 15:lle asukkaalle ole tehty asumispalvelusuunnitelmaa. Suunnitelmassa määritellään muun muassa resurssien mitoitus.

"Villa Huvi ei ole ryhmäkoti, vaan jokaisella asukkaalla on oma koti, jonka ovi on kiinni. He eivät pärjää siellä yksin vaan tarvitsevat jatkuvaa, ympärivuorokautista apua asunnoissaan."

Espoon kaupunki on määritellyt asumisyksikön henkilöstömitoitukseksi 1,7. Mitoitus tarkoittaa, että 15 asukasta kohden on laskennallisesti 25 henkilötyövuotta. Omaisten mukaan se tarkoittaa, että asukkaalla on 0,1–0,3 tai 0,4 avustajaa yhden työvuoron aikana.

"Käytännössä lähes jokainen asukas tarvitsee oman avustajan valveillaoloaikanaan, jotta hän pystyy asumaan omassa kodissaan, ulkoilemaan ja harrastamaan normikansalaisten lailla", korostaa Syväjärvi.

"Nuoret ovat hoidollisesti vaativia, mutta eivät missään letkuissa kuitenkaan. Kysymys on siitä, että vammaisella on oikeus samanlaiseen ihmisarvoiseen asumiseen kuin meillä muillakin."

Juha Metson mukaan Espoon kaupungin periaate on järjestää palvelut kaikille espoolaisille vammaisille tasalaatuisesti. Metso sanoo, että Villa Huvi edustaa hyvää espoolaista tasoa.

"Henkilöstömitoitus on valtakunnallisessa vertailussa korkeatasoinen", toteaa Metso.

Espoo kertoo 9. maaliskuuta omaisille palveluiden järjestämiseen liittyvistä jatkotoimista.

Marju Järvinen HS
Kaitaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat