Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muualla maassa eletään pidempään kuin Helsingissä

Havainto ihmetyttää tutkijoita, koska helsinkiläiset elävät terveen elämän

Kaupunki
 

Helsinkiläiset elävät suomalaisittain terveen elämän, mutta kuolevat aiemmin kuin muualla Suomessa. Arvioitu elinikä on yhteydessä myös asuinalueeseen, kertoo Helsingin kaupungin tietokeskuksen uusi selvitys.

Ullanlinnassa asuvalla helsinkiläisellä on todennäköisesti korkeampi elinaikaennuste kuin Kalliossa asuvalla, sillä pitkäikäisimmät helsinkiläiset löytyvät todennäköisimmin Pohjois-, Etelä- ja Länsi-Helsingistä. Lyhimmäksi elinvuodet jäävät luultavimmin Keski- ja Itä-Helsingissä.

Alueittain tarkasteltuna miehet elävät pisimpään Pohjois-Helsingissä, kun pitkäikäisintä väestöä on tähän asti ollut Etelä-Helsingissä. Naisilla on keskimäärin pisin elämä Etelä-Helsingissä. Terveyserot liittyvät tutkimusten mukaan koulutus- ja palkkatasoon sekä työllisyyteen, jotka puolestaan liittyvät koettuun tyytyväisyyteen.

Sekä Helsingissä, Vantaalla että Espoossa eletään tilastojen valossa hyvää elämää: näissä kaupungeissa on vähemmän masentuneisuutta ja asukkaat ovat tyytyväisempiä elämäänsä kuin muualla maassa.

Siksi onkin yllättävää, että helsinkiläiset kuolevat keskimäärin aiemmin kuin ihmiset muualla Suomessa, vaikka ovat terveempiä kuin muut suomalaiset. Havainto ihmetyttää tutkijoita, sillä muiden kuin äkkikuolemien pitäisi näkyä myös sairastavuustilastoissa. Helsingin tietokeskuksen tutkijat eivät osaa vielä sanoa, mistä ero johtuu.

"Tässä on jatkotutkimuksen paikka", sanoo Helsingin tietokeskuksen tutkija Pekka Borg.

Ero Helsingin ja muun maan välillä selittyy osin pääkaupungissa asuvien asunnottomien ja syrjäytyneiden määrällä.

"Missään muualla ei ole yhtä paljon asunnottomia kuin Helsingissä ja heidän kuolleisuus on aivan toista luokkaa kuin muilla."

Helsingissä on myös enemmän keski-ikäisiä, syrjäytyneitä miehiä, joiden elinikä usein jää muita lyhyemmäksi. Borgin mukaan myös syöpäkuolleisuus on korkeampaa kuin muualla maassa. Viime vuosina myös syrjäytyneiden naisten osuus on kasvanut Helsingissä, mikä näkyy naisten odotetun eliniän laskuna tietyillä alueilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat