Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pussinperällä pelätään loukkuun jäämistä

Kaupunki
 
Kimmo Oksanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on uutistoimituksen toimittaja.

Katajanokan Kruunuvuorenselän puoleiselle rannalle on uudessa yleiskaavaluonnoksessa piirretty umpikortteleihin talot noin 2 000 uudelle asukkaalle. Se on aika paljon, kun kaupunginosassa nyt asuu noin 4 500 ihmistä.

Eikä sieltä pääse nytkään ajoittain pois. Kun lautta saapuu satamaan, ovat kadut täynnä autoja, rekkoja ja raitiovaunuja, jotka ovat täynnä ihmisiä. Jonot ovat valtavat ja satamaterminaalista saapuvaan 4T-raitiovaunuun on turha lastenvaunujen kanssa yrittää, ja monesti ilmankaan.

Tiedän tämän, koska olen asunut Katajanokalla 12 vuotta. Omalla asiallani en kuitenkaan ole tässä tosiseikkoja toteamassa, sillä nykyisin asun jo aivan muualla.

Katajanokalle johtaa neljä siltaa, joista kaksi on autoliikenteelle ja kaksi kevyelle liikenteelle.

Ne ovat aika ahtaat aortat, kun asuntojen lisäksi entisestä niemestä saareksi kanavoituneessa kaupunginosassa on vielä lähes 6 000 työpaikkaa. Useimpien on niihin kuljettava siltojen kautta.

Poliitikot ovat ohjeistaneet suunnittelijoita piirtelemään lisää taloja Helsinkiin täydennysrakentamisen hengessä. Se tarkoittaa tiivistämistä ja täyttämistä sekä sitä, että monet saavat uusia naapureita. Helsingissä oli vuodenvaihteessa 622 240 asukasta. Määrän on arvioitu kasvavan vuoteen 2050 mennessä 860 000:een. Jonnekin olisi siis saatava mahtumaan lähes 240 000 asukasta, mikäli heitä ei haluta menettää naapurikuntiin verojaan maksamaan.

Yleiskaavaehdotuksessa kantakaupungin alueelta tilaa on löydetty noin 45 000 uudelle helsinkiläiselle. Se määrä on piirretty paksulla tussilla. Esimerkiksi katajanokkalaisille esitellyt uusimmat massoittelut ovat maksimeja.

Toisin sanoen 2 000 on suurin määrä uusia asukkaita, jotka saarelle on saatu mahtumaan.

Luku on viitteellinen, yleiskaava-arkkitehdin toimistosta todetaan, eikä se välttämättä sellaisenaan toteudu.

Katajanokka jakautuu pääpiirteissään kolmeen alueeseen: vanhaan jugendtalojen puoleen, uuteen, entiselle telakka-, konepaja- ja varastoalueelle rakennettuun punatiilikerrostalojen puoleen sekä sataman, kongressikeskuksen ja hotellin alueeseen.

Uusi kerrostalojen umpikorttelirivistö on yleiskaavassa piirretty Kruunuvuorenselän rannalla sijaitsevaan Matruusinpuistoon, parkkipaikoille, risteilylaiturin alueelle sekä lauttaliikenteen satama-alueelle.

Monelta asunnon merinäköalalla ostaneelta helsinkiläiseltä talorivistö katkaisisi näkymät ja asunnon arvo alenisi. Se on tietysti suuri ilon aihe heille, joilla on taipumusta kateuteen. Surun aihe se on niille tavallisille perheille, jotka ovat ostaneet asunnon alueelta siinä luulossa, että kaupunginosa on valmis.

Paikalla Merenrannassa käyvälle selviää nopeasti, ettei kyseessä ole mikään tuulinen kuollut autiomaa. Puut ovat parissakymmenessä vuodessa kasvaneet taimista mittaa ja pensaat ovat tuuheutuneet.

Linnuilla on puistossa vihdoin kivaa.

Matruusinpuistossa kävelevät ja viettävät ahkerasti aikaansa näin maaliskuussakin vanhemmat lastenvaunuineen, ikäihmiset, vanhukset, lenkkeilijät. Monet jäävät rantaviivaan katselemaan Kruunuvuorenselälle ja sen yli Laajasaloon, Santahaminaan ja Suomenlinnaan. Vilkas on meno pitkin päivää jatkuvassa koirien kokouksessa.

Tämän virkistysalueen katajanokkalaiset nyt pelkäävät menettävänsä. Niitä kun ei saarella paljon ole, vain pieni Tove Janssonin puisto Uspenskin katedraalin alapuolella ja Matruusinpuistosta Katajanokan kärjen ohi kapeana kaistaleena kasinolle ulottuva Laivastopuisto.

Moni voi tietysti todeta, että eihän tuollaisia merellisiä virkistysalueita ole juuri muissakaan kaupunginosissa. Heille voi vastata, että kannattaako niitä sillä perusteella ottaa pois sieltä, missä niitä on.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat