Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lautakunta säilyttäisi Malmin kentän

Ehdotuksen mukaan yksi kiitotie poistettaisiin asuntojen tieltä

Kaupunki
 
Markku Ulander Lehtikuva
Malmin kenttää käyttää noin 700 harrastelentäjää. Kenttä on myös Rajavartiolaitoksen tukikohta.
Malmin kenttää käyttää noin 700 harrastelentäjää. Kenttä on myös Rajavartiolaitoksen tukikohta. Kuva: Markku Ulander Lehtikuva

Malmin lentokentän suunnitellusta muuttamisesta asuinalueeksi ei ole tulossa helppo prosessi. Näin voi päätellä yleisten töiden lautakunnan Helsingin yleiskaavaluonnoksesta tiistai-iltana antamasta lausunnosta, jonka mukaan lentokentän alueelle ei kannattaisikaan rakentaa.

Lautakunta äänesti Malmin lentokentän säilyttämisestä lentotoimintakäytössä. Ehdotus lentokoneiden sijoilleen jättämisestä voitti äänin 6–3.

Yleisten töiden lautakunta siis esittää, että Malmin lentokentälle kaavaillusta asuntorakentamisesta luovutaan. Lautakunnan mielestä maankäytön uusia mahdollisuuksia on selvitettävä.

Lautakunnan puheenjohtajan Jarmo Niemisen (kok) mukaan Malmille voisi mahtua sekä lentokenttä että uusia asuntoja.

"Kompromissi – asumista ja lentämistä", sanoo Nieminen, joka on myös Malmin lentoaseman ystävät ry:n varapuheenjohtaja. Hän ei kuitenkaan itse harrasta lentämistä.

Lentokentän toimintaa jouduttaisiin supistamaan muttei lopettamaan. Mallia kannattaisi Niemisen mielestä ottaa Bromman lentokentästä, joka sijaitsee vain noin kymmenen kilometrin päässä Tukholman keskustasta.

"Brommassa päätettiin Tukholman asuntopaineiden vuoksi ottaa yksi kiitotie pois. Sitä ehdotamme Malmillekin", Nieminen sanoo.

Brommassakin on vaadittu lentokentälle rakentamista.

Kompromissiratkaisussa lentokenttäaluetta koskevat rakennuskiellot purettaisiin ja asutuksen rakentamista alueen reunoille tarkasteltaisiin uudelleen. Lähemmäs voisi rakentaa sillä perusteella, että lentoliikenne on muuttunut vähämeluisemmaksi tekniikan kehittymisen myötä.

Niemisen mukaan Helsingin saavutettavuus kärsisi oleellisesti, jos Malmin lentokenttä lopetetaan. Hän korostaa, ettei Malmilla lennellä vain huvin vuoksi.

"Euroopan parlamentin päätöslauselmassa todetaan, että yleisilmailu ja liikelentotoiminta ovat nopeimmin kasvavia siviili-ilmailun aloja Euroopassa. Lentoliikenteen ennustetaan kasvavan EU:ssa kaksin- tai kolminkertaiseksi nykyisestä vuoteen 2050 mennessä."

Nieminen myöntää, että yleisten töiden lautakunnan lausunto on vain lausunto, jolla ei yksin estetä lentokentän muuttumista asuinalueeksi. Se kuitenkin "herättää toivoa".

"Olen hyvinkin vakuuttunut siitä, että Malmin kenttää tullaan vielä kehittämään kaupunkiliikenteen keskukseksi."

Näissä visioissa kyse olisi paitsi lentokentästä myös keskuksesta, jossa olisi myös muun muassa monipuolista virkistystoimintaa ja massatapahtumia.

Yleiskaavan luonnosta tarkennetaan lausuntojen ja mielipiteiden pohjalta yleiskaavaehdotukseksi niin, että se on kaupunkisuunnittelulautakunnan käsittelyssä todennäköisesti ensi syksynä. Kaupunginhallituksen ja -valtuuston puntaroitavaksi se menee ensi vuoden aikana.

Yleiskaava luo kaupungin maankäytön ja liikenteen suuntaviivat. Helsingin tavoitteena on rakentaa Malmin kentän tilalle asuntoja 25 000 asukkaalle.

Juho Jokinen HS
Malmi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat