Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin turvakoti joutuu käännyttämään avuntarvitsijoita

Apua hakevia on ohjattu esimerkiksi Vantaalle

Kaupunki
 

Helsingissä jäi viime vuonna yli sata perheväkivallan uhria ilman turvakotipaikkaa. Helsingissä sijaitsevasta Pääkaupungin turvakodista sai apua 426 perhe- tai lähisuhdeväkivallan uhria. Heistä 236 oli lapsia ja 190 aikuisia.

Määrä on kasvanut viimeisen kahden vuoden aikana noin viidenneksellä. Tästä johtuen kaikki tarvitsijat eivät mahdu turvakotiin.

Fakta

Paikkoja vähän

 Suomea on arvosteltu siitä, että turvakotipaikkoja on liian vähän.

 Euroopan neuvoston naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan vastaisen yleissopimuksen mukaan kymmentätuhatta asukasta kohden kaupungilla tulisi olla yksi perhepaikka turvakodissa.

 Pelkästään Helsingissä tämä suositus velvoittaisi 60 turvakotipaikkaan. Tällä hetkellä paikkoja on kymmenen.

 Koko Suomessa turvakotipaikkoja on noin 120, kun suosituksen mukaan niitä pitäisi olla 500.

Viime vuonna turvakotijaksoa ei voitu aloittaa 143 tapauksessa, koska turvakoti oli täynnä. Turvakodin palveluita ilman jäi sekä perheitä että yksin tulevia henkilöitä.

Asiakasmäärät lisääntyvät Pääkaupungin turvakoti ry:n toiminnanjohtaja Karola Grönlundin mukaan jatkuvasti.

"Tietoisuus palveluista on lisääntynyt, ja apua osataan hakea aiempaa paremmin. Yksintulevien asiakkaiden määrä on kasvanut."

Grönlund korostaa, ettei apua hakevia jätetä yksin. Heidät ohjataan muualle.

"Joka viidennelle, jota ei ole voitu ottaa vastaan, on saatu turvakotipaikka Vantaalta. Muille on pyritty varaamaan paikka heti, kun tilaa on. Osa on jouduttu käännyttämään kaupungin sosiaalitoimen tai lastensuojelun puoleen."

Pääkaupungin turvakoti on ainoa julkinen turvakoti Helsingin ja Espoon alueella. Lähimmät muut turvakodit löytyvät Vantaan Koivukylästä ja Porvoosta. Espoo korvasi ainoan turvakotinsa tukiasunnoilla eri puolilta Espoota kaksi vuotta sitten. Asukkaiden turvallisuuden varmistamiseksi niihin tulee hälytysjärjestelmät.

"Tukiasunto ei korvaa turvakotia, jossa on henkilökunta paikalla. Perheväkivalta ei ole vain lyöntejä ja mustelmia. Se saattaa ilmetä myös alistamisena, nöyryyttämisenä ja muina henkisen väkivallan muotoina, jolloin väkivallan kohde kärsii ahdistuksesta tai peloista", Grönlund sanoo.

Vuoden alusta voimaan tullut lainmuutos siirsi turvakotitoiminnan rahoittamisen kunnilta valtiolle. Valtion avun on määrä kattaa kriisivaiheen apu. Sitä seuraavan selviytymisvaiheen avun antaa kunta.

Valtio rahoittaa tänä vuonna ensi- ja turvakoteja 11,8 miljoonalla eurolla. Määräraha ei kuitenkaan riitä toiminnan laajentamiseen, Ensi- ja turvakotien liiton toimitusjohtaja Riitta Särkelä sanoo.

"Valtion rahoitus on erinomainen edistysaskel. Turvakotipalvelut ovat nyt apua tarvitsevalle täysin maksuttomia, joten raha ei ole este avun hakemiselle. Sillä pystyttiin takamaan nykyinen turvapaikkamäärä. Uusiin turvakotipaikkoihin määräraha ei kuitenkaan riitä", Särkelä sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat