Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tie Nasirista Vantaalle on pitkä ja mutkainen

Theresa Ngouth on Vuoden pakolaisnainen

Kaupunki
 
Kaisa Rautaheimo HS
Etelä-Sudanista kotoisin olevan Theresa Ngouthin pakolaisuus alkoi jo 10-vuotiaana. Nyt 41-vuotias Ngouth opettaa suomalaislapsia Vantaalla. Piirustuksissaan koululaiset kiittävät iltapäiväkerhoa.
Etelä-Sudanista kotoisin olevan Theresa Ngouthin pakolaisuus alkoi jo 10-vuotiaana. Nyt 41-vuotias Ngouth opettaa suomalaislapsia Vantaalla. Piirustuksissaan koululaiset kiittävät iltapäiväkerhoa. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Kun Theresa Ngouth oli pieni lapsi, hän saattoi astua ulos vanhempiensa talosta suureen puutarhaan, poimia puusta mangon kämmeneensä ja työntää makean hedelmän suuhunsa.

Nyt 41-vuotias lastenohjaaja odottaa koululaisia iltapäiväryhmään vantaalaisessa Mikkolan koulussa. Ryhmän lapset ovat juuriltaan kirjava porukka. Puolet heistä on supisuomalaisia, mutta monien juuret ulottuvat molempien vanhempien tai toisen heistä kautta ympäri maailman, muun muassa Aasiaan tai arabimaihin.

Kuka

Theresa Ngouth

 Vuoden pakolaisnainen 2015. 41-vuotias, syntynyt Etelä-Sudanissa (entisen Sudanin alueella).

 Theresa Ngouth on ensimmäinen palkinnon saanut eteläsudanilainen.

 Opiskellut Libanonissa teologian kandidaatiksi.

 Työskentelee lastenohjaajana Korson seurakunnassa.

 Toiminut Suomessa asuvien sudanilaisten naisten yhdistyksen puheenjohtajana.

 Osallistunut arabiankielisten perheohjelmien tuottamiseen.

 Naimisissa teologi Samuel Luakin kanssa, kolme poikaa.

Se mitä lapsille tarjotaan, on kuitenkin kaikille sama: huolenpitoa.

"Teemme läksyt. Kaikille tarjotaan ruokaa. Keskustelemme päivän tapahtumista. Jos joku heistä on surullinen, kysyn, onko jotakin ikävää tapahtunut kavereiden kesken, tai onko hän väsynyt", Ngouth kertoo.

Ngouthin elämässä on tapahtunut paljon surullista. Lapsuudenkoti sijaitsi nykyisessä Etelä-Sudanissa, Nasirin pikkukaupungissa tuolloisen Sudanin alueella. Isä oli Theresan mukaan kunnioitettu heimojohtaja ja sovittelija, ja äiti hoiti kotona perheen yhdeksää lasta.

Kun sisällissota vuonna 1983 alkoi, vanhemmat lähettivät tuolloin 10-vuotiaan Theresan kauemmas levottomuuksista, suurempaan Malakalin kaupunkiin isosiskon luokse. Siellä lapsen toivottiin olevan paremmin turvassa sodan melskeeltä.

Kuulostaako tutulta? Kyllä, mutta palatkaamme siihen myöhemmin.

Malakalissa sisarukset eivät kuitenkaan saaneet olla rauhassa. Yksi Theresa Ngouthin veljistä oli tunnettu sotapäällikkö Sudanin hallitusta vastaan taistelleessa SPLM:n vapautusarmeijassa. Hallituksen joukot tunkeutuivat usein aamuyöstä Ngouthien kotiin Malakalissa, etsivät tietoja Theresan veljestä, tutkivat papereita ja rikkoivat paikkoja.

Theresa ja tämän isosisko pakenivat Sudanin pääkaupunkiin Khartumiin. Siellä vaino kuitenkin jatkui. Äiti, isä ja muut sisarukset olivat myös jo paenneet lapsuudenkodista Kenian ja Etiopian rajalle pakolaisleiriin. Neljään vuoteen Theresa ei kuullut vanhemmistaan, eikä hän tiennyt, olivatko nämä elossakaan.

"Meillä oli hieno perhe. Saimme olla yhdessä. Sitten se hajosi. Pakolaisuus on jatkunut lapsuudesta asti", Theresa Ngouth kertoo.

Monien vaiheiden jälkeen, ja muun muassa libanonilaisessa yliopistossa suoritettujen teologian opintojen jälkeen Theresa Ngouth joutui myös Libanonissa paperittomaksi, kun hänen passinsa vanheni.

Ngouth haki YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n kautta Yhdysvaltoihin. Vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen seula oli kuitenkin tiukentunut.

Lopulta Ngouth sai miehensä kanssa pakolaisen aseman Suomen kiintiöstä. He muuttivat Suomeen vuonna 2004, ensin Kainuuseen ja sittemmin Vantaalle. Theresa Ngouth opetteli suomen kielen ja opiskeli lastenohjaajaksi Korson seurakunnassa, jossa hän nyt työskentelee.

Theresa Ngouth on havainnut, että Suomessa lapset tietävät Afrikasta vain nälän, sodat ja sairaudet. Hän haluaisi heidän tietävän muutakin:

"Afrikassa on kaunis luonto, hyvä elää, hyvää musiikkia", Ngouth kuvailee.

Nought on itse kolmen pojan äiti. Lapset ovat kaikki syntyneet Suomessa. Surkea tuuri kohtasi myös omien lasten Afrikka-käsitystä, kun perhe lopulta joululomalla vuonna 2013 matkusti vuonna 2011 itsenäistyneeseen Etelä-Sudaniin.

"Olimme olleet siellä vain yhden päivän, kun seuraavana päivä alkoi taas uusi sota. Pojat olivat yhtäkkiä keskellä taistelutannerta. Onneksi Keniassa näimme sitten norsuja ja pojat olivat tyytyväisiä", Ngouth kertoo, vähän huvittuneenkin oloisena.

Eihän tämä ollut sitä, mitä lapsille piti Afrikasta näyttää.

Suomen pakolaisapu nimesi Theresa Ngouthin torstaina Vuoden pakolaisnaiseksi. Perusteluissa sanotaan, että hän on kulttuurien välinen tulkki ja rauhan puolestapuhuja. Vapaaehtoistyö seurakunnassa ja eri järjestöissä sekä naisten kannustaminen kouluttautumaan sekä vaatimaan lapsilleen koulutusta, tekevät hänestä erityisen.

Tällä hetkellä Ngouthin vanhemmat ja sisarukset asuvat eri puolilla maailmaa, muun muassa Australiassa ja Yhdysvalloissa.

Tuleeko Etelä-Sudaniin koskaan rauha?

Ja nyt takaisin siihen lasten lähettämiseen pois sodan jaloista.

"Itse haluan nähdä sen. Iloitsen rauhasta Suomessa, siitä mitä olette rakentaneet. Tiedän historiasta, että Suomessakin on ollut sisällissota, aivan kuten Etelä-Sudanissa. Uskon saman kuin Suomessa onnistuvan vielä Etelä-Sudanissakin."

Kimmo Oksanen HS
Mikkola

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat