Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asumiskonserni takoo rahaa valtion miljoonatuilla

Avain Yhtiöt on luonut miljoonabisneksen, joka liittyy sen valtion tuella rakentamiin kiinteistöihin

Kaupunki
 
Heidi Piiroinen HS
Avain Yhtiöillä on käynnissä suurhanke Vantaan Kivistössä. Alueelle rakennetaan muun muassa hoivakoti sekä yli sata aso- ja vuokra-asuntoa.
Avain Yhtiöillä on käynnissä suurhanke Vantaan Kivistössä. Alueelle rakennetaan muun muassa hoivakoti sekä yli sata aso- ja vuokra-asuntoa. Kuva: Heidi Piiroinen HS

Valtion tukeman asuntotuotannon ympärille on luotu mittavaa yksityistä liiketoimintaa. Erityisesti Avain Yhtiöt -konserni pyörittää määrätietoisesti liiketoimintaa, joka liittyy tiiviisti yhtiön valtion tuella rakennettuihin asuntoihin ja hoivakoteihin.

Joissain tapauksissa julkisella rahalla rakennettujen kiinteistöjen isännöinti- ja korjauspalveluita on ohjattu ilman kilpailutuksia emoyhtiön tytäryhtiöille.

Avain Yhtiöiden tytäryhtiö Avain Palvelukodit on saanut investointitukea yli neljä miljoonaa ja korkotukilainoja yli 97 miljoonaa euroa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta (Ara) vuosina 2013 ja 2014.

Ara on ympäristöministeriön alainen virasto.

Aran myöntämää tukea tai lainoitusta voivat saada vain yleishyödylliset yhtiöt, joiden oikeutta jakaa esimerkiksi osinkoja ja myydä kiinteistöjä on rajoitettu.

Säännöillä halutaan estää tilanne, jossa yksityiset yritykset tekevät suuria voittoja yhteiskunnan avustusten ja lainoituksen avulla.

Avain-konserni on kuitenkin perustanut erillisiä yhtiöitä, jotka vastaavat hankkeiden rakennuttamisesta, isännöinnistä sekä korjausrakentamisesta. Näiden yhtiöiden liiketoiminnan tukijalka ovat juuri valtion rahoittamat kiinteistöt.

Avain-konsernin omistavat Perttu Liukku ja Kari Mäenpää.

Myös muut asumisoikeusasuntoja ja hoivapalvelukiinteistöjä rakennuttavat yleishyödylliset yhtiöt ostavat rakennuskonsultointia itse omistamiltaan tytäryhtiöiltä.

Julkisen rahoituksen ehtona on rakennushankkeiden ja muiden palveluiden kilpailuttaminen.

Avain Palvelukotien hallituksen kokouksen pöytäkirjasta vuodelta 2012 käy ilmi, että yhtiö on solminut isännöintisopimuksen saman konsernin yhtiön eli Aari Isännöinnin kanssa ilman kilpailutusta.

Avain-konserni omistaa yli 5 700 asumisoikeusasuntoja. Yhtenä korjausrakentajana näissä taloissa on Avain-konserniin kuuluva yhtiö Renevo.

Urakointiyritys perustettiin vuonna 2013.

Valmistuneita tai rakenteilla olevia hoivakoteja Avain-konsernilla on alle kymmenen. Yksi yhtiön suurhankkeista on Vantaan Kivistössä, johon rakennetaan hoivakoti sekä yli sata asumisoikeus- ja vuokra-asuntoa.

Samaisessa hallituksen pöytäkirjassa on listattu toistakymmentä eri vaiheessa olevaa hoivakodin rakentamiseen liittyvää hanketta, joita Avain Palvelukodit on toteuttamassa Attendon sekä Esperi Caren kanssa.

Osa hankkeista on kaatunut tai siirtynyt, kun niihin ei ole saatu Aralta rahoitusta.

Pöytäkirjan mukaan "Attendon hankkeiden väliaikaisesta rahoituksesta vastaa Attendo". Rahoitus on järjestetty velkakirjan avulla.

Yksityiset hoivapalvelut ovat Suomessa voimakkaasti kasvava talouden ala. Kunnat ostavat palveluita entistä enemmän yksityisiltä yrityksiltä.

Ikäihmisille sekä erityisryhmille kuten vammaisille tarkoitettujen hoivakotien rakentaminen on alkanut kiinnostaa myös sijoittajia.

Avain-konsernin palveluasunnoista vastaavassa yhtiössä on mukana omistajana työeläkeyhtiö Etera 16 prosentin osuudella.

Suomessa toimii myös rahastoja, jotka sijoittavat hoiva-alan kiinteistöihin.

Vuonna 2012 silloinen asuntoministeri Krista Kiuru (sd) puuttui Aran tukipolitiikkaan, kun Rakennuslehti kertoi Aran jakaneen tukirahaa vastoin ministeriön ohjeistusta Attendon ja Mediverkon tytäryhtiöille. Mediverkko yhdistyi Mehiläisen kanssa vuoden 2015 helmikuussa.

Ministerin mukaan hoivapalveluissa kiinteistön ja omistajan on oltava eri tahoja, jotta alan kilpailutilanne ei vääristy. Tästä huolimatta Mediverkon tytäryhtiö on saanut yli 12 miljoonaa korkotukilainaa ja investointitukea yli 900 000 euroa vuosina 2013 ja 2014.

Attendon tytäryhtiö sai hieman yli neljä miljoonaa euroa avustuksia ja lainaa alkuvuodesta 2013.

Aran ylijohtajan Hannu Rossilahden mukaan virasto ei voi lain mukaan olla myöntämättä tukea, mikäli laissa määritellyt edellytykset täyttyvät.

Kaikkia tuen hakijoita on käsiteltävä tasapuolisesti, eikä hoivayhtiöiden omistamia yleishyödyllisiä tytäryhtiöitä voi lain mukaan sulkea tuen piiristä pois.

"Olemme kuitenkin muuttaneet laina- ja tukiehtojamme niin, että ara-rahalla rakennettujen palvelukotien asukkaiden asema on turvattu tilanteissa, joissa kiinteistössä toimiva palveluntuottaja vaihtuu", Rossilahti sanoo.

Ministeri Kiurun linjauksen jälkeen Attendo myi rakennuttamisesta vastanneen tytäryhtiönsä Suomen Palveluasunnot yleishyödylliselle Arttu-konsernille vuoden 2013 kesällä.

Viime vuosina Arttu-konserni on rakentanut useita palvelukoteja, joiden käyttäjäksi on tullut juuri Attendo.

Artulla on yhteensä lähes 30 hoivakotia eri puolilla Suomea. Ara on myöntänyt yhtiölle 19 miljoonaa euroa investointitukea sekä 47 miljoonaa euroa korkotukilainaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat