Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingissä palkat jäävät jälkeen vuokrista

Pääkaupunkiseudun tilanne eroaa muun Suomen kehityksestä

Kaupunki
 

Asuntojen vuokrat ovat nousseet viime vuonna pääkaupunkiseudulla niin, ettei palkkojen kehitys ole pysynyt vuokrankorotusten perässä.

"Toisin kuin muualla maassa, pääkaupunkiseudulla vuokrat ovat nousseet viime vuonna enemmän kuin ansiotaso", sanoo yliaktuaari Martti Korhonen Tilastokeskuksesta.

Pääkaupunkiseudulla vuokrat nousivat vuonna 2014 keskimäärin 4,3 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Vapaarahoitteisissa asunnoissa vuokrat nousivat pääkaupunkiseudulla peräti 5,2 prosenttia. Koko maassa vuokrat nousivat keskimäärin 3,2 prosenttia.

Tiedot selviävät Tilastokeskuksen perjantaina julkistamasta vuokrien vuositilastosta.

Vapaarahoitteisten asuntojen keskimääräinen neliövuokra oli viime vuonna pääkaupunkiseudulla 16,8 euroa ja muualla maassa 10,9 euroa. Valtion tuella rakennettujen Ara-asuntojen keskimääräinen neliövuokra oli pääkaupunkiseudulla 12 euroa ja muualla maassa noin 10,4 euroa.

Helsingin vuokramarkkinoilla näkyy se, ettei yksiöitä ole tarpeeksi kysyntään nähden.

Viime vuonna pääkaupunkiseudulla vapaarahoitteisessa yksiössä asuja maksoi Tilastokeskuksen mukaan keskimäärin melkein viisi euroa kalliimpaa neliövuokraa kuin vuonna 2010. Kun otetaan huomioon myös muut huoneluvut, neliövuokrat nousivat pääkaupunkiseudulla keskimäärin 3,6 euroa.

Toinen vetovoimainen kasvukeskus on Tampere, jossa vuokrat ovat nousseet nopeammin kuin esimerkiksi Turussa ja Oulussa.

Vuokrien noususta huolimatta vuokra-asuntoja välittävän Vuokraturvan mukaan markkinat ovat nyt vuokralaisen.

"Varsinkin suurissa asunnoissa uusia vuokrasopimuksia tehdään nyt jopa halvemmilla vuokrilla kuin edellisinä vuosina", sanoo Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola.

Vaikein tilanne on Metsolan mukaan edullisten vuokra-asuntojen etsijöillä, jotka eivät pysty maksamaan markkinavuokria. Pääkaupunkiseudulla on pulaa kaiken kokoisista kaupunkien edullisista vuokra-asunnoista.

"Sen sijaan suunnilleen koko maassa on ylitarjontaa esimerkiksi uusista ja kalliista vuokrakaksioista", Metsola sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat