Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Könkkölä: Ilmaislippujen poisto passivoi vammaisia

Myös HSL harkitsee useiden ilmais- ja alennuslippujen poistamista

Kaupunki
 
Kalle Könkkölä
Kalle Könkkölä

Ilmaisista matkakorteista luopuminen on ehkä pelottanut osan vammaisista pois joukkoliikenteestä. Näin arvioi Kynnys ry:n toiminnanjohtaja ja vammaisten oikeuksien pitkäaikainen puolustaja Kalle Könkkölä.

"Kun taloudellinen kannuste on poistunut, se on varmasti vähentänyt ihmisten liikkumista", Könkkölä sanoo.

Kun liikkeelle lähdetään esimerkiksi bussilla entistä harvemmin, se tuntuu kerta kerralta hankalammalta ja pelottavammalta. Ihminen jää useammin kotiin ja vähitellen hänen toimintakykynsä alenee.

Vammaisten oikeudet liikkua ovat taas ajankohtaisia, koska Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta pureskelee kokouksessaan tiistaina vuoden vanhaa päätöstään ilmaislippujen poistosta.

Kyseessä on kannanotto valtuutettu Zahra Abdullan (vihr.) toivomusponteen, jossa vaaditaan laskelmia päätöksen seurauksista.

Myöhemmin viime keväänä karsittiin pois myös osa vammaisten kuljetuspalveluista.

Tänä keväänä Helsingin seudun liikenne (HSL) pohtii puolestaan useiden ilmais- ja alennuslippujen poistamista parin vuoden päästä. Joukossa ovat esimerkiksi sokeiden ilmaislippu ja invalidien alennus.

"Vammaisia rahastetaan monella tavalla, siltä tämä tuntuu", Könkkölä sanoo.

HSL perustelee ilmais- ja alennuslippujensa uudistamista esimerkiksi sillä, että joukkoliikenne on nykyisin jo lähes esteetöntä pääkaupunkiseudulla. Könkkölän mukaan tämä on melkein totta. Viimeiset elämää haittaavat typeryydet ottavat sitä enemmän päähän.

"Juuri olin itse tilanteessa, jossa minun oli mahdoton päästä raitiovaunuun", Könkkölä kertoo.

Syynä on se, että pysäkit ovat noin viisi senttiä liian matalalla ja kuljettaja ei aina huomaa tai osaa avata luiskaa avuksi. Busseissa luiskat eivät myöskään aina aukea. Juniin pääsee koko ajan sujuvammin, mutta uusiin ravintolavaunuihin ei.

"Myöskään Kutsuplussaan ei pääse ollenkaan pyörätuolilla. Se harmittaa usein, kulkutapa kun olisi monelle kätevä."

Könkkölän mielestä Helsingissä on silti edistytty esteettömyydessä hyvin paljon muutamassa vuosikymmenessä. Esimerkiksi metro toimii erinomaisesti, vaikka hissejä voisi sielläkin olla tiheämmässä.

"Itse olen huomannut myös, että suurin osa ihmisistä on erittäin avuliaita. Apua kyllä saa kun tarvitsee. Joukkoliikennettä jo vähän arastelevan vammaisen kannalta yksikin äkäinen matkustaja tosin voi olla jo liikaa."

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta käsitteli Abdullan pontta jo edellisessä kokouksessaan helmikuussa, mutta tällöin asia jäi pöydälle.

Sosiaali- ja terveysvirasto laskee säästäneensä ilmaislippujen poistamisella 1,2 miljoonaa vuodessa – osa tästä rahasta on kuitenkin pois kuntien omistamalta HSL:ltä.

Kun ilmaisista matkakorteista luovuttiin, vammaisten käyttämien kuljetuspalvelujen käyttö ei kasvanut ainakaan heti. Toisaalta samana keväänä vähennettiin kuljetuspalvelun kautta saatavia matkoja, joten luvut eivät ole oikein vertailukelpoisia. Toimeentulotukimenot kasvoivat vain muutamia tuhansia tästä syystä.

Lautakunnan ensi viikolla käsittelemässä lausunnossa todetaan, että ilmaislipuista luopuminen lisää vammaisten matkakustannuksia, mikäli he yhä käyttävät julkista liikennettä.

Lautakunta ehti jo keskustella asiasta helmikuussa. Tuomas Tuure (vihr) ehdotti selvitykseen muutosta, jossa todetaan, että monet vammaiset ovat vähävaraisia mutta eivät oikeutettuja toimeentulotukeen. Heidän liikkumistaan ilmaisen kortin puuttuminen tietenkin vaikeuttaa. Osa lautakunnan jäsenistä toivoo myös uutta selvitystä asiasta myöhemmin tänä vuonna, koska ilmaiskortit ovat olleet poissa vasta alle vuoden.

HSL:n uusia lippumuutoksia käsitellään kevään aikana. Kunnat miettivät asiaa parhaillaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat