Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin seutu haluaa yhä Pisararadan

HSL:n hallitus pitää Pisaraa muun muassa Raide-Jokeria ja Espoon kaupunkirataa tärkeämpänä

Kaupunki
 
Risto Rautava
Risto Rautava

Helsingin seudun kunnat haluavat yhä toteuttaa Helsingin keskustan alla kulkevan junatunnelin.

Helsingin seudun liikenteen (HSL) hallitus on sitä mieltä, että Helsingin keskustan alla kulkeva Pisararata pitäisi toteuttaa ensimmäisenä niistä seudun hankkeista, joiden tekemisestä ei ole vielä päätöstä.

Asiasta päätettiin Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman (HLJ 2015) hyväksymisen yhteydessä.

"Meillä on halu edistää sitä [Pisaraa] nopeasti ja ennen muita hankkeita. Jos jollekin on jäänyt epäselväksi, mikä seudun näkemys on, niin se on nyt niitattu yhteen tässä HLJ:ssä. Nyt voisi kysyä, halutaanko tässä kävellä seudun näkemysten yli", sanoo HSL:n hallituksen puheenjohtaja Risto Rautava (kok).

HLJ 2015 on Helsingin seudun liikennejärjestelmiä koskeva strateginen suunnitelma. Siinä on muun muassa listattu, missä järjestyksessä seudun suuret liikennehankkeet olisi kokonaisuuden kannalta järkevintä toteuttaa.

"Pisara on listalla niin korkealla kuin se voi olla, sillä ne muut hankkeet ovat jo käytännössä liikkeellä tai niistä on ainakin tehty sitovat päätökset. Se on nostettu tässä kärkeen siksi, että Helsingin seudun kunnat ja valtio ovat siitä aikaisemmin sopineet", Rautava sanoo.

HSL:n hallitus arvioi, että vuoden 2020 hintatasolla lähes miljardin maksava Pisararata pitäisi toteuttaa esimerkiksi ennen Helsingin ratapihan toiminnallista parantamista (niin sanottu Helra), Espoon kaupunkirataa ja Raide-Jokeria.

HSL:n hallituksen näkemys on pahasti ristiriidassa vallitsevan poliittisen tilanteen kanssa. HS kertoi sunnuntaina yksityiskohtaisesti, miten Pisararata päätyi nykyhallituksen sisäisen valtataistelun pelinappulaksi.

Yksi taistelun seurauksista on, ettei hallitus lähde viemään Pisararataa tällä vaalikaudella eteenpäin. Hankkeen eteneminen myös neljän seuraavan vuoden aikana näyttää epätodennäköiseltä.

Keskusta on kipuamassa Suomen suurimmaksi puolueeksi, ja useat keskustalaiset ovat pitäneet hanketta kannattamattomana. Näkemystä tukee marraskuussa valmistunut laskelma Pisararadan hyöty–kustannus-suhteesta: sen mukaan hanke tuottaisi vain puoli euroa jokaista siihen käytettyä euroa kohden.

Liikenneviraston tekemä laskelma ei anna Rautavan mielestä realistista kuvaa hankkeen kannattavuudesta.

"Tästä pitäisi tehdä pikaisesti selvitys esimerkiksi siitä, millaisia yhteiskuntataloudellisia vaikutuksia tällä radalla olisi. Mielestäni ei näytä hyvältä, jos päätöksiä tehdään pelkästään matka-aikoja katsovien selvitysten pohjalta."

Helsingin seudun liikenteeseen kuuluu Helsingin lisäksi Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi ja Sipoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat