Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoolaisvanhemmat valittavat yhä päiväkotiruuasta – asiantuntija pitää terveellisenä

Espoon voisodan aloittaneet vanhemmat jatkavat taistelua

Kaupunki
 
Vuosaaren eskarissa ruokaa piti hakea lisää keittiöstä – lapsista päiväkotiruoka on herkkua
Vuosaaren eskarissa ruokaa piti hakea lisää keittiöstä – lapsista päiväkotiruoka on herkkua
Ruoka on pahaa. Näin eivät nykyisin valita päiväkodeissa lapset vaan vanhemmat, ainakin Espoossa, missä vanhemmat ovat lähteneet taistelemaan terveellisen ruuan puolessa. Kävimme helsinkiläisessä päiväkoti Korallissa kysymässä eskareilta, miltä ruoka maistuu ja mitä he haluaisivat syödä. Videota tosin tehtiin päivänä, jona listalla oli spagettia. Toimittaja Maija Aalto, kuvaus ja leikkaus Janne Järvinen

"Tänään on spagettia, jauhelihakastiketta ja herkullista salaattia", esittelee Santeri Johansson, 6.

On lounasaika päiväkoti Korallissa Helsingissä. Spagettia jonotetaan lisää. Jokainen esikoululainen syö myös itse ottamansa määrän salaattia, vaikkei aivan lautasmallin mukaan. Täällä ei millään uskoisi, että päiväkotiruoasta on syntynyt kohu.

Janne Järvinen HS
Päiväkoti Korallin esikoululaiset Hummerien ryhmästä puhuvat tänään ruokapöydässä siitä, millaista spagetti on mummolassa ja onko aurajuusto herkullista vai homeista.
Päiväkoti Korallin esikoululaiset Hummerien ryhmästä puhuvat tänään ruokapöydässä siitä, millaista spagetti on mummolassa ja onko aurajuusto herkullista vai homeista.

Espoossa pieni joukko vanhempia on vaatinut kaupungilta terveellistä ruokaa lapsilleen. Facebook-ryhmä "Laatua lasten lautasille" on osin toisen espoolaisporukan perustama: siinä on mukana tuhansia eri puolilta pääkaupunkiseutua. Helsingissä ja Vantaalla vanhemmat tosin valittavat ruoasta varsin vähän sen tekijöille.

Millaista lasten ruoka siis on?

Tutkimusten mukaan lapset syövät paremmin päivähoidossa kuin kotonaan – siis keskimäärin.

"Vanhemmat voivat enimmäkseen olla huoletta", sanoo ravitsemustieteen dosentti Maijaliisa Erkkola.

Erkkola yllyttää palveluntuottajia keskustelemaan avoimesti. Oikea tieto ehkäisee kohuja.

"Perheiden kannattaa myös tarkastaa, mitä kotona tapahtuu, eikä vierittää liikaa vastuuta instituutioille."

Päiväkotiruoasta julkaistaan pian uudet suositukset. Dramaattisia muutoksia ei ole luvassa.

"Vain syödyllä ruoalla on ravitsemusmielessä merkitystä", Erkkola muistuttaa. Ruokailu on tärkeä kasvatustilanne, mutta lapsiakin on hyvä kuulla.

Helsingissä ruoan tuottaa Palmia. Kaksi kolmasosaa päiväkodeista tekee ruoan alusta asti itse: vain lihapullien kaltaiset kappaletuotteet tulevat valmiina. Joka kolmas päiväkoti saa pääruoan valmiina lämmitettäväksi.

Espoossa ja Vantaalla lämmin ruoka tuodaan liki kaikkialle valmiina esimerkiksi koulujen isoista keittiöistä. Suurimmat palveluntuottajat ovat Espoo Catering ja Vantti, ja myös Fazer tekee osan ruoasta.

Aamupuurot, välipalat ja muut lisukkeet tehdään Helsingissä ja Vantaalla kokonaan ja Espoossa osin päiväkodeissa. Helsingissä myös leipominen päiväkodeissa on yleistynyt.

Helsinkiläislapsen aamupala, lounas ja välipala maksavat keskimäärin 7 euroa päivässä, Espoossa 7,50 ja Vantaalla 5,91 euroa. Summissa on mukana raaka-aineiden lisäksi palkkoja ja muita kustannuksia. Niitä ei voi kuitenkaan verrata suoraan, sillä esimerkiksi tilojen laskentatavat eroavat toisistaan.

Espoolaiset vanhemmat nousivat julkisuuteen, kun he tahtoivat tuoda lapselle voita margariinin sijasta. Siihen ei suostuttu. Vanhemmat korostavat, että he ovat kiinnostuneet terveellisestä ruoasta paljon laajemmin.

Voita ja rasvaisia maitotuotteita he kyllä haluaisivat. Joku puuttuisi myös lisäaineisiin, toinen geenimuunteluun.

"Yhteinen tavoitteemme on, että lapset saavat aidoista ruoka-aineista valmistettua ja riittävän ravitsevaa ruokaa, eivät teollista höttöä", tiivistää Nina Westerback.

Yksi toive on, että nykyisiä suosituksia noudatettaisiin tarkemmin: enemmän tuoreita vihanneksia, kuten kauden kasviksia, vähemmän sokeria ja erityisesti piilosokeria.

"Jos lapsi on jo syönyt kaksi laskiaispullaa päiväkodissa, miten sitä laskiaista enää juhlii kotona?" kysyy Joanna Kuru.

Kaikki vanhempien esittämät muutokset eivät nostaisi hintaa, mutta heistä ruoka saisi myös maksaa nykyistä enemmän. Se näkyisi myöhemmin säästöinä terveyskuluissa. He haluaisivat vähintäänkin tuoda lapsille täydennystä ruokavalioon omilla rahoillaan.

"Olemme tarjoutuneet esimerkiksi keräämään rahaa, että koko päiväkodin lapsille voitaisiin tarjota terveellisiä välipaloja, kuten avokadoja", selventää Elina Jaatinen.

Joitain muutoksia päiväkodeissa jo tapahtuu. Kaupungit ovat kyselleet lapsilta lempiruokia, ja niitä on lisätty tai lisätään listoille jonkin verran. Luomun osuutta on hitaasti kasvatettu. Vuodenajat ja juhlat otetaan yhä paremmin huomioon.

Espoossa testataan, voisiko valkoisen sokerin osuutta välipaloissa vielä vähentää. Suositusten alle päästään jo nyt. Lisäaineiden karsimiseksi liemijauheiden käyttöä on vähennetty.

"Kasvisten osuutta lisätään. Välipalalle on tulossa kasvislautanen", lupaa Espoo Cateringin toimitusjohtaja Minna Ahola.

Vuosaaressa lastentarhanopettaja Salla Alatalo sanoo, että lapsille pitää hakea lisää ruokaa omasta keittiöstä muutenkin kuin spagettipäivinä.

"Lapsille selvästi maistuu."

Maija Aalto HS
Vuosaari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat