Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijat ihmettelevät Espoon vanhempien ravintovaatimuksia

Kaupunki
 

Suomalaislapset saavat liikaa tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa ruokavaliostaan. Ravitsemusasiantuntijoiden mukaan kova rasva onkin suurempi riski lasten terveydelle kuin paljon puhuttu sokeri.

Ravitsemussuositusten mukaan päivittäisestä energiansaannista korkeintaan kymmenen prosenttia saisi tulla kovasta rasvasta. Suomalaislapset saavat energiastaan noin 14 prosenttia rasvasta.

Helsingin Sanomien haastattelemia ravitsemusasiantuntijoita kummastuttaakin espoolaisvanhempien vaatimus siitä, että päiväkotilasten ruokailussa margariini vaihdettaisiin voihin ja lapsille tarjottaisiin rasvaisempaa maitoa. Samalla vanhemmat vaativat sokerin vähentämistä.

Tarkoituksena on saada lapsille terveellisempää päiväkotiruokaa.

"Sokerin vähentäminen on tietenkin järkevää, mutta vanhempien vaatima kova rasva on sokeria isompi terveysongelma. Sokerin suurin riski lapselle on hammaskaries ja se, että lisättyä sokeria sisältävä ruokavalio on yleensä köyhä muiden ravintoaineiden osalta. Sokeri ei kuitenkaan aiheuta elimellisiä muutoksia eli esimerkiksi tuki verisuonia niin kuin kova rasva", sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Heli Kuusipalo.

"Kuinka joillakin vanhemmilla voi olla niin kummallinen käsitys ruokavalion terveellisyydestä, että he vaativat lapsille voita ja rasvaisempaa maitoa, vaikka monissa tutkimuksissa on osoitettu, että ne kovettavat verisuonia ja altistavat sydän- ja verisuonitaudeille", Kuusipalo ihmettelee.

Yksi tällainen tutkimus on Turun yliopistossa 1990-luvulla aloitettu, 20 vuotta kestänyt interventiotutkimus lasten sydänterveydestä. Tutkimuksessa oli mukana 1 000 lasta, jotka jaettiin kahteen ryhmään.

Molemmissa ryhmissä pidettiin päiväkirjaa lasten ruokailuista. Toinen, niin sanottu interventioryhmä sai asiantuntijoilta ohjeita ruokavalion korjaamiseksi ravitsemussuositusten suuntaan, toinen ryhmä ei.

"Käytännössä ohjeet suosittelivat kovan rasvan vähentämistä esimerkiksi niin, että ruokailussa suositaan rasvatonta maitoa ja kasvismargariinia voin sijaan", sanoo STRIP-tutkimusprojektin johtaja, akatemiaprofessori Olli Raitakari Turun yliopistosta.

Tutkittavia seurattiin kaksikymmentä vuotta. Sinä aikana niin sanotun interventioryhmän lapset saivat vähemmän kovaa rasvaa kuin kontrolliryhmän lapset. Lisäksi he söivät enemmän kasviksia.

Raitakarin mukaan tämä näkyi niin, että vähemmän kovaa rasvaa saaneilla lapsilla oli alhaisempi pahan kolesterolin eli LDL-kolesterolin pitoisuus.

"Heillä veren lipidit olivat sydänterveydelle edullisempia. Lisäksi vähemmän kovaa rasvaa saaneilla lapsilla oli parempi insuliiniherkkyys eli pienempi riski sairastua diabetekseen. Myös riski sairastua metaboliseen oireyhtymään, joka on myöhemmällä iällä yhteydessä sydänongelmiin, oli pienempi. Lasten painossa ei ollut suuria eroja ryhmien välillä, vaan erot näkyivät niin sanotusti sisällä", Raitakari sanoo.

Mutta miten voidaan osoittaa, että terveysvaikutukset johtuivat juuri rasvasta eivätkä esimerkiksi lisääntyneestä kasvisten käytöstä?

"Niillä lapsilla, joiden ruokavaliossa rasvan laatu muuttui eniten, myös kolesterolin laatu parani eniten. Tämä on hyvä osoitus rasvan laadun merkityksestä myös lasten terveyteen", Raitakari sanoo.

Suuri osa lasten saamasta kovasta rasvasta on peräisin maitotuotteista, kuten juustoista, jogurteista ja maidosta. Lisäksi suomalaislapset syövät paljon makkaraa.

Kovaa rasvaa on myös yllättävissä paikoissa. Esimerkiksi aamiaismuroja vältellään usein sokerin takia, mutta murot voivat olla myös kovan rasvan lähde, jos tuoteselosteessa mainitaan palmuöljy tai kookosrasva.

Ravitsemusasiantuntijat suosittelevatkin vanhemmille kovan rasvan välttämistä eli rasvatonta maitoa ja kasvismargariinia. Aamiaismurotkin voi Heli Kuusipalon mukaan valmistaa itse esimerkiksi paahtamalla kaurahiutaleita rypsiöljyssä.

"Lapsi tarvitsee immunologian, ajattelun ja oppimisen kehittymiseen omega-3-rasvahappoja. Niitä ei ole voissa ja täysimaidossa vaan kalassa ja kasviöljyistä, esimerkiksi juuri rypsiöljyssä", THL:n Kuusipalo sanoo.

Oikaisu 10.3. klo 10.42:
Ravitsemussuositusten mukaan kaikkien rasvojen laskennallinen saantisuositus päivittäisestä energiansaannista on 25–40 prosenttia, ei kymmenen prosenttia, niin kuin jutussa aluksi mainittiin. Kovan rasvan eli tyydyttyneiden rasvojen osuus saa suositusten mukaan olla korkeintaan kymmenen prosenttia päivän kokonaisenergiansaannista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat