Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin uusi ympäristöjohtaja: "Yksityisautoilua pitää saada vähennettyä"

Toukokuussa työnsä aloittava Esa Nikunen taistelee viheralueiden ja pyöräteiden puolesta

Kaupunki
 
Outi Pyhäranta HS
Toukokuussa Helsingin ympäristöjohtajana aloittava Esa Nikunen pyöräilee päivittäin töihin Keskuspuiston läpi. Hän toivoo, että nykyistä useammat helsinkiläiset käyttäisivät pyörää auton sijasta.
Toukokuussa Helsingin ympäristöjohtajana aloittava Esa Nikunen pyöräilee päivittäin töihin Keskuspuiston läpi. Hän toivoo, että nykyistä useammat helsinkiläiset käyttäisivät pyörää auton sijasta. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Esa Nikusta harmittaa. Syy on sama kuin tuhansilla muilla hiihtämistä rakastavilla helsinkiläisillä: poikkeuksellisen leuto sää.

"Tykkäisin hiihtää ja kalastaa talviverkoilla, mutta ei se ole tällaisella ilmalla mahdollista. Ottaahan se päähän", Nikunen sanoo.

Kuka

Paloheinäläistynyt punavuorelainen

 Esa Nikunen on syntynyt 25. marraskuuta 1957.

 Asunut aina Helsingissä: lapsena Punavuoressa, vuodesta 1986 Paloheinässä.

 Maatalous- ja metsätieteiden maisteri.

 Naimisissa, kolme aikuista lasta.

 Harrastaa mm. pyöräilyä, hiihtoa, veneilyä, luontokuvausta ja kalastusta.

 Työskennellyt mm. Tukesin johtajana ja lähes 20 vuotta johtotehtävissä Suomen ympäristökeskuksessa.

 Edellinen ympäristöjohtaja Pekka Kansanen jää eläkkeelle huhtikuun alussa. Nikunen aloittaa ympäristöjohtajana toukokuun alussa.

Käynnissä on Helsingin neljänneksi lämpimin talvi yli sataan vuoteen. Se ei ole vaikeuttanut Nikusen, 57, kolmatta lempiharrastusta, Helsingin Keskuspuistossa liikkumista. Hän pyöräilee puiston läpi töihin päivittäin.

"Tämä puisto on Helsingin keuhkot."

Helmikuun lopussa Helsingin ympäristöjohtajaksi valittu Nikunen puhuu rauhallisesti ja määrätietoisesti. Vastauksia säestää usein pieni naurahdus.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston johtajan paikalta ympäristöjohtajaksi siirtyvä Nikunen haluaa puolustaa myös muita viheralueita.

"Pienetkin vihreät läntit ovat asukkaille tärkeitä. Jokaisella lapsella pitäisi olla oma lähimetsä. Kun esimerkiksi lentokoneesta katsoo Helsinkiä, niin tämä on tosi vihreää seutua. Toivon, että se myös pysyy sellaisena."

Toivomus on ajankohtaan nähden kiinnostava, sillä Helsinki valmistelee paraikaa uutta yleiskaavaansa. Sen keskeisenä tavoitteena on ohjata ihmisten asumista niin, että Helsinkiin mahtuisi vuoteen 2050 mennessä lähes 250 000 uutta asukasta.

"Kun rakennetaan, kannattaa rakentaa tehokkaasti. Ei voi ajatella niin, että rakennetaan täyteen kaikki mahdolliset läntit. Vaikkapa Kairo on varoittava esimerkki siitä, miltä kaupunki voi pahimmillaan näyttää."

Artikkeliin liittyvät

Viheralueiden suosimisen ohella Nikunen haluaa, että Helsinki tukisi tulevaisuudessa entistä enemmän pyöräilyä ja raideliikennettä. Hän toivoo Helsingin hakevan mallia pyöräilyn sujuvoittamiseen Amsterdamin ja Kööpenhaminan kaltaisista kaupungeista.

"On pyöräily täälläkin mennyt eteenpäin, mutta on meidän kulttuurimme vielä ihan erilainen kuin vaikkapa Kööpenhaminassa. Kävin siellä pari viikkoa sitten ja laskin eräällä keskustan sillalla, että samassa ajassa ohitseni kulki kymmenen henkilöautoa ja yli sata polkupyörää. Se oli aika vaikuttavaa."

Yksityisautoilun määrää helsinkiläisten pitäisi Nikusen mielestä vähentää.

"Liikenneratkaisut ovat ympäristönkin kannalta todella tärkeitä. Autokantaa pitää saada energiatehokkaammaksi ja yksityisautoilua pitää saada vähennettyä. Netilläkin on tässä rooli: siellä voidaan jatkossa tarjota esimerkiksi paljon pidemmälle vietyjä kimppakyytijärjestelyjä kuin nyt", Nikunen sanoo.

"Ei autoja kokonaan voi poistaa, mutta ympäristön kannalta niistä syntyy isot meluhaitat ja myös isot päästöt. Ruuhkista ei nauti kukaan."

Nikunen on myös itse henkilöauton omistaja.

"Minulla on vuoden vanha hybridi, jolla ajan aika vähän. Se kuluttaa noin 4,5 litraa satasella. Mainoksen lupaamaan 3,9 litraan en ole millään päässyt", Nikunen naurahtaa.

Ympäristöjohtajan tärkein tehtävä on johtaa ympäristönsuojelua ja vastata siitä, että helsinkiläiset saavat viihtyisän ja terveellisen elinympäristön.

Nikusen mielestä tehtävä on tärkeä. Hän aikoo tehdä kaikkensa, jotta ympäristötietous lisääntyy ja toiminnassa otetaan huomioon ympäristöasiat.

"Ilmaston kannalta suuret ratkaisut tehdään pääosin suurissa yrityksissä. Esimerkiksi Helsingin Energian uusiutuvaa energiaa koskevat ratkaisut ovat todella tärkeitä. Jokainen voi kuitenkin vaikuttaa omalta osaltaan", Nikunen sanoo.

"Siksi meidän on kuitenkin palveltava tehokkaasti kaikkia helsinkiläisiä ja toimittava mallina laajemminkin – Suomessa ja kansainvälisesti. Veronmaksajathan meidän palkkamme maksavat."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat