Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Sairaimmat eivät saa eniten palveluita"

Kaupunki
 

Julkiseen, yksityiseen ja työterveyshuoltoon jaettu systeemi saa asiantuntijoilta kritiikkiä.

"Nykysysteemi ei ole hyvä. Sairaimmat eivät saa eniten palveluita", toteaa Espoon terveyspalveluiden johtaja Eetu Salunen.

Sairastavuuden ja käytetyn terveyspalvelun välinen korrelaatio ei ole yksinkertainen. Ovatko esimerkiksi työterveyshuoltoa käyttävät ihmiset terveitä, koska he saavat hyvää hoitoa? Ja terveyskeskuksissa jonottavat ihmiset sairaampia, koska he eivät saa tarvitsemiaan palveluita?

Nykysysteemi näyttää johtavan siihen, että jonoissa kärvistelevät ne, joilla ei ole mahdollisuutta valita ja hakea hoitoa muualta.

Sosiaali- ja terveysuudistusta väännettiin vuosia, mutta pari viikkoa sitten suunnitellun kaltainen sote-uudistus kuopattiin. Käsittelyssä ollut ehdotus ei HS:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan olisi ratkaissut terveydenhuollon epätasa-arvoa.

Myös rahoitus pitäisi uudistaa niin, että rahoitus ei tulisi useasta eri paikasta eli asiakkaalta, valtiolta, kunnalta ja mahdollisesti työnantajalta.

"Niin kauan kuin emme uudista järjestelmää kokonaisuutena ja sitä, miten raha liikkuu potilaan mukana, niin kauan uudistamme hallinnollisesti vain yhtä järjestelmän osaa", sanoo sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok).

Suomen terveydenhoitojärjestelmä on ainoa laatuaan, myös siinä, että se on jakautunut vahvasti sektoreihin, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Ilmo Keskimäki.

Hänen mukaansa poikkeuksellista on se, että kolmeen eri järjestelmään ohjataan yhteiskunnan keräämää rahaa, mutta palvelujen tuotantoa ei koordinoida millään tavalla.

Keskimäen mukaan terveydenhuoltojärjestelmän eriarvoistavuus on tiedostettu jo 1980-luvulta lähtien.

"Terveydenhuoltoa koskevat ongelmat ovat olleet vähäväkisten ongelmia. Koska suhteellisen hyvin toimeentuleva enemmistö on ollut kohtuullisen tyytyväistä, aihe ei ole noussut suuremmin agendalle."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat