Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vain joka toinen käyttää kunnan terveysasemaa Helsingissä – "Hyvinvointi­yhteiskunta on rikki"

Nuoret ja työssäkäyvät käyttävät yksityisiä lääkäriasemia. Terveyskeskusten käytössä on suuria eroja kaupunkien sisällä.

Kaupunki
 
sirpa räihä hs
Eläkeläinen Kyllikki Maaninen tuli Tapiolan terveysasemalle verikokeeseen tyttärensä Pia Heleniuksen avustamana.
Eläkeläinen Kyllikki Maaninen tuli Tapiolan terveysasemalle verikokeeseen tyttärensä Pia Heleniuksen avustamana. Kuva: sirpa räihä hs

Kunnan terveyskeskus on vähemmistön hoitopaikka monella pääkaupunkiseudun asuinalueella.

Kolmen suuren kaupungin asukkaista noin puolet käyttää kunnan terveysasemapalveluita. Viime vuonna vantaalaisista ja helsinkiläisistä terveyskeskuksen palveluja käytti 51 prosenttia.

Fakta

Monimutkainen kokonaisuus

 Suomessa terveydenhuolto jaetaan perusterveydenhuoltoon ja erikoissairaanhoitoon.

 Terveyspalveluiden rahoittaminen on monimutkainen kuvio: rahaa tulee esimerkiksi valtiolta, kunnilta, työnantajilta ja asiakkailta kuntaveroina, asiakasmaksuina, työnantajamaksuina, sairausvakuutus- ja vakuutusmaksuina.

 Perusterveydenhuoltoa tarjoavat kuntien terveyskeskukset. Niihin ovat oikeutettuja kaikki kunnan asukkaat.

 Työnantajalla on velvollisuus järjestää työterveyshuolto työntekijöilleen.

 Osa hakee palveluita myös yksityisiltä lääkäriasemilta omalla rahalla tai esimerkiksi yksityisen hoitokuluvakuutuksen turvin.

Espoossa lääkärin tai hoitajan pakeilla kävi vajaat 43 prosenttia asukkaista.

Kaupunkien luvut eivät ole aivan vertailukelpoisisa, sillä Helsingin ja Vantaan luvuissa ovat terveysasemakäyntien lisäksi myös hoitopuhelut, mutta Espoon luvuissa eivät. Hoitopuhelut kasvattavat Helsingin ja Vantaan palveluiden käyttäjäosuutta pari kolme prosenttiyksikköä.

Terveyskeskusten käyttöasteessa on suuria eroja myös kaupunkien sisällä. Esimerkiksi Helsingin Töölössä tai Espoon Tapiolassa asuvista terveysasemaansa käyttää vain noin 38 prosenttia asukkaista.

Maunulassa ja Suutarilassa terveyskeskuslääkärille on vuoden sisällä hakeutunut noin 60 prosenttia alueen asukkaista.

Pääkaupunkiseutu eroaa Suomen keskimääräisestä kuvasta, sillä alueella työterveyshuoltoa ja yksityisiä palveluita on tarjolla paljon ja valtaosa hyvin toimeentulevista asukkaista hakee lääkäripalvelunsa muualta kuin kunnan terveyskeskuksesta.

Helsingin seudulla työterveyshuoltoa käytetään useammin ja siihen uppoaa enemmän rahaa kuin muualla maassa.

Yksityiselle tai työterveyslääkärille saa ajan yleensä nopeasti. Kunnan terveyskeskukseen voi kiireetöntä aikaa joutua odottamaan viikkoja.

"Tämä kertoo siitä, että hyvinvointiyhteiskunta on rikki", sanoo sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok).

Hänen mukaansa ihmiset eivät ole tasa-arvoisessa asemassa siinä, kuinka nopeasti he pääsevät hoitoon. Sen sanelee monesti oma tai työnantajan kukkaro.

"Jos yhteiskunnasta pitäisi sanoa top kolme -ongelmat, kyllä tämä olisi siellä kärjessä. Terveydenhoitojärjestelmä on niin epätasa-arvoinen ja epäoikeudenmukainen", sanoo Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Risto Mäkinen.

Kaikki suomalaiset eivät käy lääkärissä edes vuosittain, mutta siitä ei ole tarkkoja arvioita.

Sirpa Räihä HS
Anton Korkea-aho odotteli äitinsä kanssa pääsyä lastenlääkärille Tapiolan Pikkujätissä. Monen ikätoverinsa tavoin pojalla on hoitokuluvakuutus. Lääkäriaika oli varattu netistä pari tuntia aikaisemmin.
Anton Korkea-aho odotteli äitinsä kanssa pääsyä lastenlääkärille Tapiolan Pikkujätissä. Monen ikätoverinsa tavoin pojalla on hoitokuluvakuutus. Lääkäriaika oli varattu netistä pari tuntia aikaisemmin.

Terveyskeskuslääkäreitä käyttävät paljon etenkin eläkeläiset ja vanhukset.

"Yli 65-vuotiaat ovat kaksi kertaa todennäköisemmin terveyskeskuksen asiakkaita kuin alle 65-vuotiaat", sanoo Espoon terveyspalveluiden johtaja Eetu Salunen.

Artikkeliin liittyvät

Ikä tuo vaivoja, eikä eläkeläisillä ole enää turvanaan työterveyshuoltoa. Tällöin ihmiset siirtyvät terveyskeskusten asiakkaiksi. Esimerkiksi arkiaamuna Tapiolan terveysasemalla Espoossa valtaosa jonottajista oli eläkeläisiä.

"Ei tämä oikein toimi. Jonot ovat kasvaneet koko ajan, ja henkilökuntaa on liian vähän", sanoi laboratorioon pääsyä odottanut eläkeläinen Päivikki Huttunen.

Huttusella ja hänen miehellään Esa Huttusella oli työssäolovuosinaan työterveyshuolto, joka toimi heidän mukaansa erinomaisesti.

"Silloin ajan sai viidessä minuutissa. Nyt pelkästään laboratorioon saa odottaa tunnin. Mutta ei kai kaikille sitten voi tarjota tuollaista ajanvarausaikaa", Esa Huttunen harmittelee.

Terveyskeskuslääkäreiden käyttöä selittää myös sosioekonominen asema. Esimerkiksi alueilla, joilla on paljon työttömyyttä, myös terveyskeskuspalveluita käytetään muita alueita enemmän. Työterveyshuoltoa tai varaa yksityisiin lääkäreihin kun ei ole.

Lääkärinä työskennellyt ministeri Räty muistuttaa, että kaikkia asioita ei lääketieteellisessä mielessä tarvitse hoitaa heti.

"Mutta odottaminen aiheuttaa monia asioita: vaivojen pitkittymistä, epätasa-arvoa ja vähintäänkin epämukavuutta, jota ei pidä vähätellä", Räty korostaa.

Terveyskeskuspalveluiden käytön yleisyyden ja jonojen pituuden yhteys ei aina ole yksinkertainen. Esimerkiksi Maunulassa, jossa noin 60 prosenttia väestä käytti viime vuonna terveyskeskuspalveluita, keskimääräinen odotusaika kiireettömälle lääkärikäynnille oli helmikuun alussa vain kaksi päivää.

Töölössä, jonka väestä vain yli kolmannes kävi viime vuonna terveyskeskuksessa, odottaa sai keskimäärin 35 päivää.

"Epätasa-arvoa tuottaa se, pääsetkö lääkäriin silloin kun sinulle sopii vai silloin kun järjestelmälle sopii", ministeri Räty kiteyttää.

Epätasa-arvoisuus terveydenhuollossa alkaa jo lapsesta. Pääkaupunkiseudulla yli puolilla lapsista on arvioiden mukaan hoitokuluvakuutus, jonka kustannuksella lapsia viedään hoitoon yksityisille lääkäriasemille.

Monet vanhemmat perustelevat vakuutuksen ottamista nopeammalla pääsyllä vastaanotolle.

"Ajan varaaminen on vaivatonta, eikä tarvitse jonottaa, koska se on ärsyttävää", perusteli Tony Aulin sitä, miksi 5-vuotias Lucas - ja 11-kuinen Jesper tuodaan lääkäriin yksityiselle Pikkujätti-lääkäriasemalle.

"En sitten tiedä, onko lääkärien ammattitaidossakin eroja", Aulin pohtii.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat