Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Töölönlahden puistoon istutetaan vanhoja puita

Puisto näyttää valmiimmalta, kun sinne tuodaan jopa 40-vuotiaita taimia

Kaupunki
 
Sirpa Räihä HS
Puistotyöntekijä Antti Helakallio ja Katariina Kivinen asettelivat isoa jalavaa paikoilleen Töölönlahden puistoon.
Puistotyöntekijä Antti Helakallio ja Katariina Kivinen asettelivat isoa jalavaa paikoilleen Töölönlahden puistoon. Kuva: Sirpa Räihä HS

Pari kolme tonnia painava jalavan juuripaakku jytkähtää taas tiistaiaamuna maakuoppaan rakenteilla olevassa Töölönlahden puistossa.

Puu on niin suuri, että se täyttää yksinään rekan. Rekkaralli kiertää Konalassa sijaitsevan Talin taimiston ja Töölönlahden väliä lähipäivinä.

Aikainen ja märkä kevät kiirehtii Helsingin rakennusvirastoa kuljettamaan nelisenkymmentä isoa puuta Finlandia-talon eteen muotoutuvaan puistoon.

"Tulossa on vuorijalavia, puistolehmuksia, tammia, tuohituomia, Taalainmaan koivuja, pylväshaapoja, Mantsurian jalopähkinöitä, metsälehmuksia, rusokirsikoita, Hesperian salavia sekä vaahteroita", luettelee puuasiantuntija Juha Raisio Rakennusvirastosta.

Puut ovat kasvaneet jopa 40 vuotta, useimmat ovat kuitenkin 25–30-vuotiaita. Ne ovat jääneet taimistoon vuosien varrella.

"Puistosta tulee näin nopeammin valmiimman oloinen, kun käytetään suuria taimia", Raisio kertoo.

Yli yhdeksän hehtaarin puiston rakentaminen on jo hyvässä vauhdissa. Kivityöt alkavat Alvar Aallon kadulla huhtikuussa–toukokuussa.

"Vielä vähään aikaan puistoon ei pääse oleilemaan. Vasta loppukesästä alue on osittain valmis", kertoo vastaava työnjohtaja Kimmo Kuusisto.

Viisi miljoonaa euroa maksavat työt loppuvat puistossa syystalvella. Sen jälkeen helsinkiläiset saavat monenlaisia mahdollisuuksia nauttia kaupungin keskellä olevasta puistosta.

Finlandia-talon puolelle on keskitetty tilat erilaisille tapahtumille kuten konserteille. Töölönlahden rannan lähistöltä löytyy kuntoilupiste ja lasten leikkipuisto.

Toimintakaareksi ristittyä aluetta rajaavat kävely- ja pyörätiet.

"Niihin panostamme erittäin paljon", kertoo projektinjohtaja Kaija Laine katu- ja puisto-osastolta.

Töölönlahden toimisto- ja asuinkorttelit saavat omat taskupuutarhat. Niiden ja toimintakaaren väliin jää laaja vapaa viheralue.

"Puisto on päätetty tehdä väliaikaiseksi, mutta kukaan ei osaa sanoa, kuinka kauaksi aikaa", Laine kertoo.

Alueelle suunniteltu Finlandia-puisto on toistaiseksi jäissä, koska Helsinki ei ole varannut siihen lähivuosina rahaa.

Ensimmäisissä suunnitelmissa Finlandia-talon eteen piti rakentaa muun muassa laaja vesialue. Suuri puisto olisi jaettu useampaan osaan kuten viattomuuden puistoon, romanttiseen puistoon sekä runoilijan puistoon.

Kustannusarvio nousi huomattavasti yli 66 miljoonan euron.

Marja Salmela HS
Töölönlahti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat