Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huvilan purku raivostutti Helsingin valtuustossa

Fastholmaa ei purettu yhden henkilön päätöksellä, sanoo virkamies

Kaupunki
 
Leif Rosas
Vallattu Fastholman huvila purettiin tiistaina.
Vallattu Fastholman huvila purettiin tiistaina. Kuva: Leif Rosas

Helsingin kaupunginvaltuustossa käytiin keskiviikkona kiihkeä keskustelu Helsingin toiminnasta talonvaltausten yhteydessä. Keskustelun kirvoitti tilakeskuksen tiistainen ratkaisu häätää Herttoniemessä sijaitsevan Fastholman huvilan valtaajat ja purkaa välittömästi vuonna 1910 rakennettu huvila.

Ratkaisu suututti etenkin useita vihreiden ja vasemmistoliiton edustajia.

"Talon yhtäkkinen jyrääminen ei kuulosta kauhean demokraattiselta toimintatavalta. Olen herttoniemeläisenä hyvin pahoillani, että se jyrättiin", sanoi Outi Alanko-Kahiluoto (vihr).

Skp:n Yrjö Hakasen mielestä tilakeskuksen päällikkö [ Arto Hiltunen ] ei ole ollut Fastholman tapauksessa "tilanteen ja tehtäviensä" tasalla.

Hiltunen ja tämän sijainen olivat aiemmin keskiviikkona matkoilla. Tilakeskuksen ylläpitopäällikkö Eero Nuotio kertoi HS:lle, ettei ollut itse Fastholmassa paikalla, eikä hänen mukaansa ollut ketään yhtä henkilöä, joka olisi käskenyt kaivinkoneen purkamaan satavuotiasta huvilaa.

"Ei täällä [kiinteistövirastossa] yksi ihminen lyö nuijaa pöytään. Kyllä nämä päätökset tehdään yhdessä joukolla", Nuotio sanoi keskiviikkona aamupäivällä.

Miksi purkuhommiin mentiin niin äkkiä? Nuotio vastaa muistuttamalla vastuusta.

"Vahingon satuttua kysytään kiinteistön omistajalta, että miksi ei tehty mitään. Kuka on se, joka ottaa vastuun, jos onnettomuus tapahtuu? Tälle asialle ei ole annettu paljonkaan tilaa julkisuudessa", Nuotio sanoo.

"Poistumistiet olivat tukossa, sisään mentiin ikkunoista, patjoilla oli poltettu kynttilöitä", hän luettelee riskejä.

Tilakeskuksen hankesuunnittelupäällikkö Jarmo Raveala Helsingin kaupungin kiinteistövirastosta kertoi keskiviikkona aamupäivällä, että tilakeskus ja nuorisoasiainkeskus ovat sopineet palaverista Fastholman tapahtumien takia.

"Heillä on osaaminen siitä, miten nuorten kanssa toimitaan. Me taas osaamme hoitaa kiinteistöjä", Raveala sanoi.

Kaikki ei tainnut mennä ihan putkeen Fastholmassa?

"Sanon näin, että kehittämisen varaa on. Siksi yritämme kehittää toimintamallin, miten tällaisissa tilanteissa pitää toimia, jotta tapahtumat eivät eskaloituisi."

Kaupungin puolelta on muistutettu talonvaltaajia siitä, että Fastholman kiinteistö oli myynnissä eurolla. Myös Raveala otti asian esiin keskiviikkona. Mikseivät he tehneet tarjousta, hän kysyi?

Mutta euron päälle ostoon olisi tullut lisäksi kallis korjausvelvoite. Fastholma olisi muun muassa pitänyt liittää kunnalliseen viemäriverkkoon, mikä on kallista puuhaa. Korjauksen hinnaksi on arvioitu noin 350 000 euroa. Purkamisen hintalappu on 75 000 euroa.

"Meidän on varmaankin kehitettävä vanhojen puutalon luovuttamismenettelyä yhdessä kaavoittajan kanssa. Puistossa sijaitsevaa huvilaa ei olisi voinut kaavan mukaan ottaa asumiskäyttöön", Raveala muistuttaa.

Kahvilan pidolla hän epäilee voitettavan semmoisia summia, että talon kunnostukseen investoitua rahaa voitaisiin koskaan niillä maksaa.

"Tässä tullaan kysymykseen subventoinnista. Mikä taho se sitten olisi, joka subventoisi, ellei sitten jollakin ole antaa sellaista summaa? Se on poliittinen kysymys. Nostetaanko veroja, jotta voidaan tukea kahvilayrittäjää? Se ei taas olisi ehkä oikein sellaisia yrittäjiä kohtaan, jotka toimivat omalla rahalla ja omalla riskillä", Raveala pyörittelee.

"Ei näitä taloja kiviä heittelemällä kunnosteta."

Kiinteistöviraston verkkosivuilla kerrotaan 20. helmikuuta päivätyssä tiedotteessa, että päätös Fastholman huvilan purkamisesta tehtiin kiinteistölautakunnan kokouksessa 19. helmikuuta. Tiedotteen mukaan "alkuperäinen purkulupa on vanhentunut, joten purkaminen tarvitsee uuden luvan".

"Se on väärää tietoa. Purkuluvalle oli saatu jatkoaikaa, se oli voimassa, ja sen ehtoja on noudatettu", Eero Nuotio kertoi.

Mitä ne ehdot olivat?

"Sisätilat on dokumentoitu valokuvaamalla. Kaupunginmuseo ilmoitti, että heitä eivät hirret kiinnosta pätkääkään. Olemme antaneet Staralle ohjeen säilyttää sellaiset osat, joille on käyttöä. Luotamme heidän ammattitaitoonsa."

Tilakeskuksen päällikkö Arto Hiltunen oli keskiviikkona matkoilla. Samoin hänen sijaisensa, kiinteistöpäällikkö Sari Hildén.

Kimmo Oksanen HS
Joonas Laitinen HS
Herttoniemi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat