Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

VR on lisännyt lähijunien järjestyksen­valvontaa

Maanantainen raiskaustapaus nosti turvallisuuden puheenaiheeksi

Kaupunki
 
Järjestyksenvalvojien määrä kaksinkertaistui 1,5 vuodessa.
Järjestyksenvalvojien määrä kaksinkertaistui 1,5 vuodessa.

Ilmoita ongelmista

 VR:n turvallisuuspäällikkö Pekka Ahola kehottaa matkustajia ensi sijassa ottamaan yhteyttä junan henkilökuntaan häirintätilanteissa.

 Jos konduktööriä ei näy, kannattaa siirtyä viereiseen vaunuun soittamaan apua. Hälytysnumeron 112 muistavat yleensä kaikki.

Järjestyksenvalvojien määrä on tuplaantunut pääkaupunkiseudun lähijunissa viimeisen puolentoista vuoden aikana. VR ei taktisista syistä paljasta, kuinka paljon järjestyksenvalvojia on nyt liikkeellä.

"Jos valvojien määrä olisi julkista tietoa ja sitä pidettäisiin vähäisenä, se voisi innostaa pahantekijöitä", sanoo VR:n turvallisuuspäällikkö Pekka Ahola.

VR ei lisännyt järjestyksenvalvojia minkään yksittäisen väkivallanteon vuoksi. Keskustelu liikennevälineiden turvallisuudesta virisi tiistaina, kun poliisi pidätti viisi nuorta miestä epäiltyinä nuoren naisen raiskaamisesta Tapanilan aseman lähistöllä maanantai-iltana.

Naisen ahdistelu oli alkanut jo lähijunassa.

Lähijunien järjestyksenvalvonta on tehostunut kilpailuttamiskierroksen ansiosta. Kymmenet alueelliset sopimukset päättyivät, ja päävastuu junien järjestyksenvalvonnasta siirtyi valtakunnalliselle Turvatiimi Oy:lle.

"Me saamme samalla rahalla enemmän. Yksi toimija pystyy myös jouhevasti siirtämään väkeä tarpeen mukaan. Esimerkiksi erilaisten tapahtumien aikaan valvontaa voidaan lisätä alueellisesti", luonnehtii Ahola.

Seksuaalisen ahdistelun tai häiriökäyttäytymisen määrästä on vaikea saada tilastotietoja. Helsingin poliisin tietoon tapaukset eivät tule, koska ahdistelluiksi joutuneet harvoin tekevät ilmoitusta poliisille.

Taannoin VR selvitteli pitkään tapausta, jossa miesmatkustaja toistuvasti lyöttäytyi kehitysvammaisen tytön seuraan. Kun miehen henkilöllisyys selvisi, hänelle pidettiin puhuttelu, ja häirintä loppui.

"Ulkopuolisen oli vaikea saada selville, oliko kyse ahdistelusta. Asiaan puututtiin, koska kohde piti sitä häiritsevänä", Ahola sanoo.

Ylikomisario Seppo Kujala arvioi, että ahdistelutapausten määrässä ei ole viime vuosina tapahtunut muutoksia.

Jotain osviittaa voidaan saada turvallisuuskyselystä, jonka Helsingin seudun liikenne (HSL) teettää lähijunissa kevään aikana.

VR:n havaintojen mukaan ahdistelun tai häiriökäyttäytymisen määrässä ei ole havaittu kasvua. Lähijunien konduktöörit tilastoivat kaikki häiriötilanteet.

"Kohtuullisen usein näistä tapauksista tehdään myös ilmoitus poliisille", Ahola sanoo.

Aholan mukaan seksuaalista ahdistelua ja yleistä häiriökäyttäytymistä on usein vaikea erottaa toisistaan.

Naisten häpäisemisen kulttuuri on edelleen voimissaan ja ilmenee myös julkisilla paikoilla, pahimmillaan Tapanilan kaltaisina joukkoraiskauksina. Näin arvioi toiminnanjohtaja Pia Puu Oksanen Naisten linjalta. Yhdistys tarjoaa neuvontaa ja tukea väkivaltaa kokeneille naisille ja tytöille.

"Häpäisemisen kulttuuri ei jää pelkästään netin keskustelupalstoille ja sosiaaliseen mediaan vaan valuu kaduille, kouluihin, koteihin ja parisuhteisiin."

Oksanen sanoo, että huolimatta tasa-arvoajattelun lisääntymisestä naisvihaa on ja "se velloo netissä".

Äärikonservatiivinen ajattelu, että mies on luomakunnan kruunu ja nainen alempana, verhotaan entistä useammin internetin kuoren alle, arvioi puolestaan Naisasialiitto Unionin pääsihteeri Milla Pyykkönen.

"Toisaalta netin myötä naiset ja tytöt tunnistavat seksuaalisen häirinnän ja väkivallan entistä paremmin." Siinä missä sosiaalisessa mediassa linkkaillaan ristiin vihapuhetta, tarjotaan siellä samaan aikaan vertaistukea ja neuvoa ahdistelusta tai väkivallasta kärsineille naisille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat