Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eriskummallinen palkka-ansa vei kehitysvammaisilta työt Espoossa

Kehitysvammaiset siivoojat Kai Kärkkäinen ja Mikko Levänen putosivat eriskummalliseen palkka-ansaan Espoossa

Kaupunki
 
Konttorivalta lopetti kehitysvammaisilta työt
Konttorivalta lopetti kehitysvammaisilta työt
Espoolaiset siivoojat Kai Kärkkäinen ja Mikko Levänen joutuivat työttömäksi, kun heidän olisi pitänyt lisätä työaikaansa. Silloin he olisivat kuitenkin menettäneet eläkkeensä. Toimittaja: Kimmo Oksanen / HS, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen / HS

Siivoojat Kai Kärkkäinen ja Mikko Levänen työntelevät luuttua lattioilla ja rättiä pöydillä Heikintorin kupeessa sijaitsevassa talossa Espoon Tapiolassa. Tai työntelivät, sillä maanantaina oli heidän viimeinen työpäivänsä.

Huhtikuun alusta kehitysvammaiset ovat työttömiä. Ensin pidetään lomat alta pois.

"On aikamoinen pettymys, että pitää lopettaa työ, johon olen pyrkinyt ja johon olen päässyt", Kärkkäinen harmittelee. Hänellä on siivousalan ammatillinen koulutus.

Myös Levänen tietää, että pöytä on nyt pyyhitty päähän saakka: "Kahdeksan vuotta olen siivonnut. Nyt se on loppu."

"Työnantajan kannalta tämä on harmillista. He menettävät kaksi työntekijää", harmittelee myös työhönvalmentaja Helmi Laaksonen.

Hän on ollut Kärkkäisen, Leväsen, työnantajan, kaupungin ja työ- ja elinkeinotoimiston (TE) eräänlainen yhteyshenkilö Espoossa.

Janne Järvinen HS
Kai Kärkkäinen (vas.) ja Mikko Levänen ovat siivonneet järjestöjen taloa. Nyt työt loppuvat, koska niitä olisi pitänyt tehdä niin paljon, että he olisivat menettäneet eläkkeensä.
Kai Kärkkäinen (vas.) ja Mikko Levänen ovat siivonneet järjestöjen taloa. Nyt työt loppuvat, koska niitä olisi pitänyt tehdä niin paljon, että he olisivat menettäneet eläkkeensä.

Määräaikaista työsopimusta ei jatkettu, vaikka nuoret miehet olivat ahkeria ja pidettyjä. Syy oli se, että Kärkkäisen ja Leväsen olisi pitänyt tehdä aiempaa pidempää päivää eli 85 prosenttia kokoaikaisesta työajasta, jotta heidät palkannut järjestö olisi saanut jatkossakin Espoo-lisää. Lisä on 300 euroa kuukaudessa työnantajien TE-palveluista saaman palkkatuen päälle.

Tämä työajan lisääminen olisi kuitenkin nostanut työntekijöiden tulot yli 746,57 euron, jolloin heidän olisi tullut jättää Kelan työkyvyttömyyseläkkeensä "lepäämään".

Kärkkäinen ja Levänen siivosivat neljä tuntia päivässä neljänä päivänä viikossa työnantajanaan eräs espoolainen järjestö. TE-toimisto antoi työnantajalle palkkatukea ja Espoo kuntalisää.

Vuodenvaihteessa laki julkisista työvoima- ja yrityspalveluista eli niin kutsuttu palkkatukilaki kuitenkin muuttui ja aiheutti monimutkaisten laskennallisten käänteiden jälkeen sen, että Kärkkäisen ja Leväsen olisi pitänyt pidentää työaikaansa. Kehitysvammaisia vaadittiin yllättäen nostamaan työmääränsä 85 prosenttiin normaalista työajasta. Vasta sitten heidän työnantajansa olisi saanut Espoo-lisän.

Tämä aiheutti sen, että työnantajan oli irtisanottava siivoojansa. Tai miten sen ottaa, sillä siivoojien määräaikaisuudet päättyvät, eikä niitä jatketa. Aiempaa pidempi työaika olisi nostanut Kärkkäisen ja Leväsen palkkaa niin, ettei työnantajalla enää olisi ollut varaa maksaa sitä.

Toisaalta Kärkkäinen ja Levänen ovat työkyvyttömyyseläkkeellä. Jos heidän työaikansa lisääntyisi, heidän kuukausipalkkansa nousisi yli sallitun euromäärän ja he menettäisivät eläkkeensä.

Sellaisessa riskinotossa ei olisi järkeä. Eläke sentään on varma. Työsuhde sen sijaan voi aina päättyä, ja silloin joutuisi tyhjän päälle. Eläkkeen "lepäämään" laittamisen jälkeen se pitää aina hakea uudelleen, mikä puolestaan on pitkä ja hikinen byrokraattinen reissu.

Janne Järvinen HS
Kai Kärkkäisen (vas.) ja Mikko Leväsen määräaikaiset työsuhteet päättyvät maaliskuun lopussa.
Kai Kärkkäisen (vas.) ja Mikko Leväsen määräaikaiset työsuhteet päättyvät maaliskuun lopussa.

Onko sekavaa? On. Niin sekavaa, ettei Espoon vammaispalvelupäällikkö Nina Hiltunenkaan tiistaina osannut selittää, miksi vuodenvaihteen muutos laissa aiheutti 85 prosentin kokonaistyöaikavaatimuksen. Muutos tuli yllätyksenä kaikille Espoon vammaispalveluissa.

Palkkatukilakikin tuntuu olevan kovasti liikkeessä. Edellisen kerran sitä muutettiin vain pari vuotta aiemmin, 2013. Koko homman tarkoitushan on saada mahdollisimman monille osatyökykyisille töitä ja toisesta suunnasta katsoen kaikki mahdollinen työ irti osatyökykyisistä.

Kehitysvammaiset Kai Kärkkäinen ja Mikko Levänen ovat uuden palkkatukilain terminologiassa osatyökykyisiä. On arvoitus, olisivatko he kykeneviä tekemään vaadittavaa 85 prosenttia normaalityöajasta. Tahtoa olisi, mutta rahaa tulisi siis liikaa.

"Eläkkeen ja palkkatulon yhteen sovittaminen pitäisi saada joustavammaksi. Tuloloukut pitäisi poistaa", kehittämiskoordinaattori Riitta Karhapää Vates-säätiöstä sanoo.

Säätiö toimii asiantuntijaorganisaationa vammaisten, pitkäaikaissairaiden ja osatyökykyisten henkilöiden yhdenvertaiseksi työllistämiseksi.

"Jos päämääränä on saada vammaisten, osatyökykyisten ja muiden vaikeasti työllistyvien osittainenkin työkyky käyttöön ja heidät osallisiksi työelämään, etuuksien tulisi tukea tätä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat