Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Kaupunk­ibulevardien toteuttamista ei voi hyväksyä" – Ely-keskus arvostelee Helsingin yleiskaavaa

Kaupunki
 
HS Grafiikka / Carlos Lamuela
Helsingin Sanomat kertoi tammikuussa 2011 arkkitehtiopiskelija Carlos Lamuelan diplomityöstä, jossa ehdotettiin Länsiväylän muuttamista kaupunkibulevardiksi.
Helsingin Sanomat kertoi tammikuussa 2011 arkkitehtiopiskelija Carlos Lamuelan diplomityöstä, jossa ehdotettiin Länsiväylän muuttamista kaupunkibulevardiksi. Kuva: HS Grafiikka / Carlos Lamuela

Helsinki ei ole tehnyt riittävästi selvityksiä tekeillä olevaan yleiskaavaan liittyen. Näin toteaa Uudenmaan ely-keskus (ely) lausunnossaan.

Maankäytön ja liikenteen periaatteita linjaava yleiskaavaluonnos perustuu siihen, että kaupunki kasvaa noin neljännesmiljoonalla asukkaalla vuoteen 2050 mennessä.

Tästä on kyse

 Helsinki julkaisi marraskuussa luonnoksen uudeksi yleiskaavaksi.

 Suunnitelmassa määritetään suuntaviivat kaupungin maankäytölle ja liikenteelle vuoteen 2050 asti.

 Kaavan hyväksymisestä päättää kaupunginvaltuusto vuonna 2016.

Lisäväestön asuttaminen ratkaistaisiin tiivistämällä nykyistä kaupunkirakennetta. Nykyiset kaupungin sisääntulotiet muutettaisiin moottoriteistä kaupunkibulevardeiksi, joiden varrelle mahtuisi lisärakentamista.

Ely-keskus kritisoi kaupungin suunnitelmia siitä, ettei bulevardien vaikutusta seudulliseen liikennejärjestelmään ole arvioitu. Keskus edellyttää selvityksen tekemistä.

"Arvioimme nyt mitä on tarpeen tehdä. Varmaan liikenneselvitysten näkökulmaa täytyy laajentaa seudulliseen", toteaa Helsingin yleiskaavapäällikkö Rikhard Manninen kaupunkisuunnitteluvirastosta.

Aiemmin Espoo ja Helsinki ovat kertoneet aloittavansa yhteistyön tutkiakseen Länsiväylän muuttamista kaupunkibulevardiksi.

Ely:n ylitarkastaja Brita Dahlqvist-Solin arvelee, että kaupunki on monin paikoin tehnyt laajoja selvityksiä, mutta niiden havaintoja ei ole kirjattu tarpeeksi varsinaiseen kaavaselostukseen.

Ely toteaakin, että "tehtyjen selvitysten perusteella keskus ei tienpitäjänä voi hyväksyä kaupunkibulevardien toteuttamista". Manninen ymmärtää lausunnonantajaa.

"Valtio katsoo asiaa puhtaasti tienpitäjän roolissa."

Hän sanoo, että vielä ei ole aika keskustella sisääntuloteiden siirtämistä kaupungin hoitoon. "Niistä tulisi kustannuksia, jos kaupunki hoitaisi tienpitoa."

Viheralueiden osoittaminen rakentamiseen saa myös ely-keskukselta kritiikkiä. Sen mielestä yleiskaava sallisi liikaa viheralueille rakentamista.

Luontojärjestöt ovat aiemmin arvostelleet Helsinkiä samasta asiasta. Ne ovat pitäneet luonnoksen heikkoutena myös sitä, ettei siinä tunnisteta erilaisia viher- ja luontoalueita, vaan kaikki alueet on niputettu yhteen. 

 

Tuomarinkylän wimby-miehet toivottavat uudet asukkaat tervetulleiksi. Kaupunki A 25

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat