Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Wimby-miehet toivovat uusia asukkaita kiistellylle alueelle Helsingissä – "Me vastustamme vastustamista"

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Matti Leijavuori (vas.) ja Pekka Heliste haluavat Tuomarinkylän maille Helsinkiin uusia asukkaita, jotta nykyiset palvelut pysyvät alueella.
Matti Leijavuori (vas.) ja Pekka Heliste haluavat Tuomarinkylän maille Helsinkiin uusia asukkaita, jotta nykyiset palvelut pysyvät alueella. Kuva: Juhani Niiranen HS

Wimby-ilmiö orastaa yllättäen yhtä voimallisena kuin kevät Tuomarinkylän kartanon pelloilla.

Tuo englanninkielinen lyhennelmä tulee sanoista Welcome in My Backyard, tervetuloa takapihalleni. Toivotuksen takana seisovat tanakasti paikalliset asukkaat Pekka Heliste ja Matti Leijavuori. He ovat huolissaan siitä, että kartanon ympärillä asuvien mielipiteet jäävät hevos- ja koiraharrastajien vastustuksen alle. Miehet haluaisivat lisää elämää kartanon luoteislaidalle.

Parhaillaan käydään kiivasta väittelyä siitä, saako kartanon maille tulevaisuudessa rakentaa asuntoja vai pyhitetäänkö maat hevosille ja koirille.

Tuusulantien länsipuolen Torpparinmäen omakotialue on ollut yli 30 vuotta Leijavuoren kotipiiriä. Heliste on asunut naapurissa yli 20 vuotta.

Eläkkeellä olevia miehiä huolestuttaa se, nujertaako hevostallien ja ratsastuskoulujen masinoima kova kampanja helsinkiläiset päättäjät.

"Me vastustamme vastustamista", Heliste kiteyttää.

"Meidän mielestämme harrastajat eivät voi omia kymmenien hehtaarien aluetta itselleen", Leijavuori lisää.

Artikkeliin liittyvät

Harrastajat vetoavat kampanjassaan kulttuurimaiseman säilyttämiseen, mutta miesten mielestä he itse ovat tärvelleet siitä valtaosan massiivisilla tallirakennuksilla ja maneeseillaan. Ja ovat suunnittelemassa uutta jättimaneesia nykyiselle hevoskuljetustrailereiden pysäköintipaikalle.

Toinen, mihin harrastajat vetoavat, ovat ulkoilijat. "Heille on tarjolla mukavia reittejä Vantaajoen rannalla tulevaisuudessakin", Leijavuori sanoo.

Wimby-miehet kertovat pohtineensa monesti, voidaanko nykyisellä asukasmäärällä turvata lähiterveyskeskus, koulut, päiväkodit ja hyvät bussiyhteydet.

"Koska Helsinki kasvaa, uusia asuntoja ja veronmaksajia tarvitaan maksamaan palveluja", Leijavuori sanoo.

Asuntoja tulisi rakenteilla olevan Jokeri 2:n reitin varrelle, joka kulkee kartanon maiden reunalla. Heliste uskoo, että kaikki mahtuvat Tuomarinkylään ja lähistölle, kun vain sovitellaan.

Kävelylenkillä kartanon mailla paljastuu, että wimby-miehet ovat pohtineet myös ratkaisuja. Ensimmäiseksi he viittaavat autioon vinttikoirarataan.

"Täällä ei tapahdu mitään syksystä loppukevääseen", Leijavuori kertoo havainnoistaan. "Eikö tätä voisi siirtää Haltialaan, jossa käy väkeä? Siellä olisi kilpailuillekin katsojia."

Seuraavaksi tulee vastaan hiljainen kartanonmiljöö tyhjine päärakennuksineen. Niillekin miehet ovat kehitelleet uutta tulevaisuutta.

"Jos lähelle muuttaa lisää asukkaita, he toisivat tänne lisää elämää. Kahvila ja ravintola saisivat asiakkaita", Heliste uskoo.

Kun uusia taloja suunnitellaan, Leijavuori ottaisi esimerkkiä peltojen takaa Vantaalta.

"Eikös tänne sopisi Kartanonkosken tyylinen arkkitehtuuri? 

Tuomarinkylän hevos- ja koiraharrastajat vastustavat Helsingin asuntokaavailuja.
Tuomarinkylän hevos- ja koiraharrastajat vastustavat Helsingin asuntokaavailuja.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat