Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Järjestö loi kaupunkilaisen turvaverkon – Helsinki Missio torjuu nykyään etenkin vanhusten yksinäisyyttä

Kaupunki
 
Helsinki Missio
Vähävaraisia kaupunkilaisia kokoontui Kaupunkilähetyksen avustusjonoon vuonna 1902.
Vähävaraisia kaupunkilaisia kokoontui Kaupunkilähetyksen avustusjonoon vuonna 1902. Kuva: Helsinki Missio

Köyhyydellä on pitkä historia, samoin yksinäisyydellä – ja vanhuudella jos mahdollista vieläkin pidempi. Apua tarvitaan. 132-vuotiaassa Helsinki Missio -järjestössä tämä tiedetään.

Torstaina julkaistiin järjestön juhlahistoriikki Älä jätä ihmistä yksin. Ville Jalovaaran kirjoittama teos kertoo sanoin ja kuvin 1883 perustetun järjestön historian. Alkuperäinen nimi Kaupunkilähetys muuttui vuonna 2005 Helsinki Missioksi. Siihen oli syynsä.

Alkuluvussa toiminnanjohtaja Olli Valtonen kertoo kohtaamisestaan opiskelijan kanssa kadulla. Valtonen yritti kerätä lippaaseensa rahaa Kaupunkilähetykselle. Opiskelija ihmetteli, miksi ihmeessä hän antaisi rahojaan jollekin, josta ei ole kuullutkaan ja jonka nimi viittasi uskonnon pakkosyöttöön.

Järjestössä päädyttiin nimenvaihtoon, sillä nykyaikana Helsinki Missio kokee olevansa kristillisen sijasta sosiaalialan järjestö. Tarvittiin myös tunnettavuutta ja maine – eli brändi.

Pekka Elomaa
Helsinki Mission Resonaari opettaa musiikkia kehitysvammaisille. Resisposse keikalla Savoy-teatterissa.
Helsinki Mission Resonaari opettaa musiikkia kehitysvammaisille. Resisposse keikalla Savoy-teatterissa.

Vaikka suomalainen yhteiskunta on 130 vuodessa 1800-lukuun verrattuna upporikastunut, avun tarve ei ole poistunut.

Eivätkä avun tarvitsijatkaan juuri ole muuttuneet, vaikka heistä käytetty kieli on toinen kuin vuonna 1883: "Työn kohteena olivat erityisesti orvot, kodittomat, sairaat, köyhät, juomarit, vapautetut vangit ja langenneet".

He kaikki ovat yhä kanssamme, jos esimerkiksi orpoina pidetään lapsia, jotka sijoitetaan muualle kodista, jota ei vanhempien ongelmien takia voi kodiksi sanoa.

Langenneita on varmasti eniten. Se, mihin kukin on langennut, on käsitteenä vain laventunut.

Eikä ole leipäjonokaan Helsingistä kadonnut. Yhdessä kirjan kuvista vähävaraiset kaupunkilaiset jonottavat Kaupunkilähetyksen oven takana apua vuonna 1902. Nyt jono on esimerkiksi Heikki Hurstin oven takana Kalliossa tai Manna-avulla Espoossa.

Joka joulu järjestetään yhä keräyksiä, jotta vähävaraistenkin perheiden lapsilla olisi joulu – oli asialla Hursti, Pelastusarmeija, Pelastakaa lapset, Nuorkauppakamari tai jokin muu järjestö.

"Ankarana työttömyysvuonna 1892 yhdistyksen joulukeräys tuotti 2 000 markkaa (noin 7 600 euroa). Sillä voitiin hankkia joululahjoja viidellesadalle perheelle tai yksinelävälle helsinkiläiselle", kirjoittaa Ville Jalovaara kirjassa.

Helsinki Missio
1930-luvun pulavuosina lapset saivat ruokaa Kaupunkilähetyksen kesäsiirtoloissa.
1930-luvun pulavuosina lapset saivat ruokaa Kaupunkilähetyksen kesäsiirtoloissa.

Juhlakirja on yhden järjestön historia, mutta se peilaa myös suomalaisen yhteiskunnan historiaa. Älä jätä ihmistä yksin tuo lukijan 1800-luvun katovuosien nälänhädästä sisällissodan, 1930-luvun pula-ajan, maailmansodan tai 1990-luvun alun laman kautta vuoteen 2015.

Kuinka me nyt sitten Suomessa tänä päivänä voimme?

Yksi vastaus voisi olla, että Helsinki Missio on tunnetumpi kuin koskaan. Eikä se ole hyvä asia, koska se kertoo siitä, etteivät asiat ole hyvin.

Helsinki Missio on tukholmalaiselta sisarjärjestöltään Stockholms Stadsmissionilta haetun opin mukaisesti 2000-luvulla keskittynyt kerrallaan yhteen asiaan ja – pitämään meteliä itsestään!

Järjestön tunnetuimpia, Helsingin katukuvassa varsin näkyviä avustus- ja julkisuuskampanjoita ovat olleet esimerkiksi "Vanhuus tulee yksin" (2001), "Voiko yksinäisyyteen kuolla" (2004) ja "Älä jätä ihmistä yksin" (2014).

Ne kumpuavat Helsinki Mission 132-vuotisen olemassaolon uusimmasta vitsauksesta, ikäihmisten yksinäisyydestä.

Maatalousyhteiskunnassa suomalaisilla olivat sukulaiset ja naapurit, jotka auttoivat. Yksinäisyys lisääntyi sitä mukaa kuin maaseutu tyhjeni ja ihmiset muuttivat kaupunkeihin.

Tarvittiin uusi kaupunkilainen turvaverkko.

 

Olli Jalovaara: Älä jätä ihmistä yksin – Helsinki Missio 130 vuotta. Kirjapaja. 320 s. 37,90 e.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat