Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metro muuttaa Espoon pikkuamerikan eurooppalaiseksi kaupungiksi

Espoon Niittykumpu muuttuu lähes 10 000 asukkaan kotipaikaksi

Kaupunki
 

Oranssien aitojen aukosta näkyy sotkuinen rakennustyömaa. Vielä on miltei mahdotonta kuvitella, että samassa paikassa pitäisi avautua syksyllä 2016 Niittykummun uusi metrokeskus kauppoineen.

Ympärillä levittäytyy Espoon pikkuamerikka: monikaistaiset väylät, pysäköintialueet, autokaupat, huoltoasemat sekä kirkko ja hautausmaa.

Outi Pyhäranta HS
Niittykummun metrokeskuksen paikalla on tässä vaiheessa vasta savea ja kiveä. "Työmaa alkaa vielä tänä keväänä", kertoo Niittykummun projektijohtaja Markus Saari.
Niittykummun metrokeskuksen paikalla on tässä vaiheessa vasta savea ja kiveä. "Työmaa alkaa vielä tänä keväänä", kertoo Niittykummun projektijohtaja Markus Saari.

Savisessa maastossa Haukilahdentien tuntumassa harppoo Niittykummun projektijohtaja Markus Saari.

Taustalla häämöttää suuri muuntamokenttä, mutta johtoja ei näy missään.

"Voimalinjat painettiin maan alle, jotta päästään rakentamaan. Kallis homma: siirto maksoi 4,5 miljoonaa euroa", Saari kertoo.

Tasan kuukauden päästä rakennusyhtiö SRV polkaisee käyntiin uuden kauppakeskuksen rakentamisen.

"Pian se nousee. Kaksi kolmasosaa tiloistakin on vuokrattu", vakuuttaa SRV:n Suomen-johtaja Juha Toimela.

Koska Niittykummusta pääsee metrolla Tapiolan tavarataloihin kahdessa minuutissa ja Matinkylän Isoon Omenaan minuutissa, Niittykumpuun ei kannata rakentaa suurta keskusta. Tulossa on pari ruokakauppaa, Alko, kahvila ja muita palveluita.

Kun keskus on valmis, katolle alkaa kohota Espoon korkein asuntotorni, joka kurkottaa jopa 90 metriin.

Niittykummun maamerkissä on 24 kerrosta. Uutta on, että 180 asunnosta kaksi kolmasosaa myydään ostajille ja yksi kolmasosa vuokrataan.

Tornitalon kaveriksi nousee myöhemmin toinenkin asuintorni, tosin puolet matalampi.

Metron tulo mullistaa harvaan ja matalasti rakennetun, leveiden teiden halkoman Niittykummun. Se alkaa muistuttaa eurooppalaista kaupunkia.

Samalla asukkaiden määrä yli kaksinkertaistuu. Uusia asukkaita on tulossa yli viisituhatta.

"Tätä duunia kestää kymmenen vuotta. Nyt urakasta on tehty vasta viisi prosenttia", Markus Saari arvioi kahvikupin ääressä Teboilin huoltoasemalla.

Ennen muutosta Niittykummun yli hyökyy purkamisen aalto. Heti kun metrokeskus on valmis, nykyinen ostoskeskus pannaan nurin ja tilalle rakennetaan asuntoja.

Tälläkään huoltoasemalla autoilijat eivät enää käy tankkaamassa bensaa ja kahvia kovin pitkään. Tilalle tulee toriaukio ja sen alle pysäköintipaikkoja.

"Halutaan, että kirkko tulisi nykyistä paremmin esille", Saari perustelee.

Purkutuomio on tiedossa myös naapurissa olevalle Länsiauton autokaupalle ja korjaamolle. Markus Saari näyttää tietokoneensa ruudulta hahmotelmia kymmenestä jännittävästi kaartuvasta kerrostalosta.

"Neuvottelemme kaupungin kanssa kaavamuutoksesta. Pitää etsiä uusi liikepaikka ja hankkia uudet tilat", kertoo Länsiauton toimitusjohtaja Tommi Köninki.

Länsiauto mielii paikkaan, josta on hyvät julkiset liikenneyhteydet.

"Huoltoon autoaan tuovan pitää päästä helposti pois", Köninki muistuttaa.

Muillakin Merituulentien pohjoispuolelle levittäytyneillä autokaupoilla on sama kohtalo. Autojen tilalle tulee sadoittain asuntoja.

Kerrostaloja ja kaupunkipientaloja rakennetaan myös viereiselle Riihitontun alueelle. Lisäksi läheiselle Tonttumuorin alueelle tulee kaupunkipientaloja.

Pääosin 1960- ja 1970-luvuilla rakennetusta kaupunginosasta säilyy monta muistoa.

"Espoon vanhin alakoulu, Niittykummun koulu, saa tulevaisuudessa jatkeekseen uuden osan", Saari kertoo.

Maailman arkkitehtuurihistoriasta jää häivähdys kivenheiton päähän metrokeskuksesta. Pylväiden varassa seisovan kerrostalon esikuvana ovat kuuluisan arkkitehdin Le Corbusierin 1960-luvun alun talot.

Niitä kutsuttiin aikoinaan koneiksi, joissa asutaan. Espooseen idean jalosti arkkitehti Osmo Lappo.

"Näin saadaan yhdisteltyä vanhaa ja uutta arkkitehtuuria mielenkiintoiseksi kokonaisuudeksi", sanoo Saari.

Outi Pyhäranta HS
Tulevaisuudessa Teboilin huoltoasema häviää Merituulentien varresta. Paikalle tehdään toriaukio, jotta kirkko saisi arvokkaamman ympäristön.
Tulevaisuudessa Teboilin huoltoasema häviää Merituulentien varresta. Paikalle tehdään toriaukio, jotta kirkko saisi arvokkaamman ympäristön.

Oikaisu 15.3. kello 19.58: Toisin kuin uutisessa aiemmin kerrottiin, Länsiauton omistajat eivät neuvottele Espoon kaupungin kanssa Niittykummun tontin myynnistä, vaan sen kaavoittamisesta asuntorakentamiseen. Autotaloa ei olla purkamassa lähivuosina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat