Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Säästöt kurittavat lukio-opiskelua Helsingissä: puolikkaita kursseja ja osa tunneista videoneuvotteluna

Kaupunki
 
Leif Rosas
Äidinkielen opettaja Milla Käkelä opetti viime viikolla viitoskurssilaisia Vuosaaren lukiossa.
Äidinkielen opettaja Milla Käkelä opetti viime viikolla viitoskurssilaisia Vuosaaren lukiossa. Kuva: Leif Rosas

Helsingin kaupungin lukiot ovat tänä keväänä taloudellisesti tiukoilla. Lukiolaiselle säästöt merkitsevät esimerkiksi lisää itsenäistä opiskelua, monen koulun yhteistä kurssia tai entistä suppeampaa kurssitarjontaa.

Opetustoimi sai tämän vuoden budjettiin jonkin verran lisää määrärahoja. Lukioiden kohdalla tämä merkitsi, että osa tuntiresursseihin tehdyistä leikkauksista voitiin perua. Lisäyksestä huolimatta budjetti on edelliseen vuoteen verrattuna kireämpi opiskelijaa kohden.

Ensi vuonna säästöt näyttävät jatkuvan. Talousarvioesityksen pohjaksi laadituissa

Tästä on kyse

Ensi vuoden säästöjä mietitään jo

 Helsingin opetuslautakunta tutustuu ensi viikon kokouksessaan vuoden 2016 budjetin pohjaksi tehtyihin kehyksiin. Niiden perusteella opetustoimi laatii myöhemmin keväällä oman budjettiehdotuksensa. Niukat ajat näyttäisivät jatkuvan.

 Kaupunki päättää tänä keväänä myös periaatteista, joilla tulevaisuuden kouluverkkoa rakennetaan. Lukioiden osalta tämä ei juuri aiheuta muutoksia.

kehyksissä opetustoimi saisi rahaa 0,7 prosenttia tätä vuotta enemmän. Se ei riitä, sillä oppilaiden määrä kasvaa selvästi kovempaa tahtia kuin Helsingin väestön arvellaan kasvavan. Vaikka lukioissa oppilasmäärän ennustetaan vähenevän, odotetaan sen peruskouluissa ja ammatillisessa koulutuksessa kasvavan.

Lukioiden rahoitus on puhuttanut myös valtakunnallisesti. Eduskunta kumosi lauantaina toisen asteen koulutuksen eli lukioiden ja ammattikoulujen säästöpaketin.

Lukioista ja ammatillisesta koulutuksesta vastaava linjanjohtaja Liisa Pohjolainen Helsingin opetusvirastosta kertoo, että tiukka talous tarkoittaa lukioiden kohdalla opetuksesta säästämistä, koska mistään muusta ei tarvittavia summia pysty ottamaan.

"Lukioilla on esimerkiksi nyt paljon yhteistä kurssitarjontaa", Pohjolainen kertoo.

"Osalle nuorista tämä merkitsee reissaamista koulusta toiseen. Joitain kursseja katsellaan videoyhteyden avulla."

Rehtori Sari Tiitta Yhtenäiskoulun lukiosta toteaa, että yhteisten kurssien tarjonnasta on tullut viime vuosina arkea.

"Koko ajan on menty taloudellisesti niukempaan."

Tyypillistä on ollut, että yhteiskursseja on jaettu lähimpien lukioiden kesken, siis vähän kuin yhteisellä kampuksella.

"Nyt tulossa on yhteinen 'kaupunkitarjotin' ", kertoo Vuosaaren lukion rehtori Marko Paju.

"Silloin opiskelupaikka voi vaihdella."

Leikkaukset näkyvät käytännössä esimerkiksi Vuosaaren lukion äidinkielen viitoskurssilla. Hieman yllättäen opiskelijat pänttäävät viitoskurssia pienessä, reilun kahdenkymmenen hengen ryhmässä.

Missä tässä sitten on ongelma? Siinä, että paremmassa taloustilanteessa opiskelijoiden valittavana olisi voinut olla myös jokin toinen äidinkielen kurssi.

Koska tarjonta on kaventunut, ja kursseja järjestetään harvemmin, on varsinkin peruskursseille niiden toteutuessa entistä enemmän tunkua.

"Valinnat olivat keskittyneet viitoskurssin kahteen ryhmään. Niistä olisi syntynyt yli 35-henkisiä, jos koko joukkoa ei olisi jaettu kolmeen osaan", kertoo äidinkielen lehtori Milla Käkelä.

Tällaisissa tapauksissa pyritään järjestämään jaettuja ryhmiä, mutta aina se ei onnistu. Silloin ryhmät voivat kasvaa suunniteltua suuremmiksi.

"Isot ryhmät vaikuttavat siihen, että opiskelijan kohtaaminen ja henkilökohtainen ohjaus vähenee", Käkelä kuvailee.

Ja mitä vähemmän kursseja on tarjolla, sitä vähemmän opettajilla on opetettavaa – ja palkkaa. Kaikki eivät pääse ollenkaan ansioille, sillä määräaikaisten opettajien pestejä on Helsingissä vähennetty. Työllistyvät tuntiopettajat poukkoilevat entistä enemmän koulusta toiseen.

Koska rehtorit päättävät osittain itse, mistä säästöt otetaan, vaikutukset ovat erilaisia eri lukioissa. HS:n tietojen mukaan eräässä koulussa on esimerkiksi lisätty kurssien suorittamista niin sanotusti puoliksi. Tämä tarkoittaa sitä, että opettaja järjestää vain puolet tunneista ja loput suoritetaan itsenäisesti.

Tällainen on lukioissa ennestään arkea harvinaisten kielten kohdalla. Samaa tehdään nyt luonnontieteiden syventävillä kursseilla, jotka ovat tärkeitä lääketiedettä tai teknisiä aloja opiskelemaan pyrkiville.

Ainakin yhdessä koulussa on säästetty karsimalla tietotekniikan opetusta ja vaikeuttamalla pääsyä tukiopetukseen.

Pohjolainen arvelee, että tämän vuoden säästöistä vielä selvitään. Helsingin lukioissa oppimistulokset pysyvät siis hänen mukaansa edelleen hyvinä ja opiskelijoilla on mahdollisuuksia valita harvinaisempiakin aineita.

"Jos vielä tästä leikataan lisää, raja voi tulla vastaan. Uudet leikkaukset näkyisivät jo laadussa", Pohjolainen summaa.

Maija Aalto HS
Samuli Laita HS
Vuosaari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat