Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin rakennusviraston lahjusjutun ratkaisu viivästyy – "Tämä on aikamoinen soppa"

Helsinki arvioi kärsineensä yli 1,5 miljoonan euron vahingot

Kaupunki
 
Leif Rosas /redstar
Poliisi epäilee, että HKR-Rakennuttajan projektinjohtaja on vastaanottanut lahjuksia Herttoniemen metrovalvomon rakennustöiden yhteydessä. Poliisi pääsi lahjusvyyhdin jäljille Fira-rakennusliikkeen tekemän tutkintapyynnön ansiosta. Fira oli Herttoniemen metrovalvomon pääurakoitsija.
Poliisi epäilee, että HKR-Rakennuttajan projektinjohtaja on vastaanottanut lahjuksia Herttoniemen metrovalvomon rakennustöiden yhteydessä. Poliisi pääsi lahjusvyyhdin jäljille Fira-rakennusliikkeen tekemän tutkintapyynnön ansiosta. Fira oli Herttoniemen metrovalvomon pääurakoitsija. Kuva: Leif Rosas /redstar

Helsingin rakennusvirastoa ravistelleen lahjusskandaalin ratkaisu viivästyy entisestään.

Syyteharkinnassa olevan jutun syytteiden nostamisen määräaika on 9. huhtikuuta. Aikataulu näyttää kuitenkin rikoksesta epäiltyjen suuren määrän ja tapahtumien laajuuden takia todella tiukalta.

"Näyttää vähän huonolta sen suhteen. Tapaus on sen verran suuritöinen, että joudun todennäköisesti hakemaan kuukauden mittaista lisäaikaa", kertoo jutun syyttäjänä toimiva kihlakunnansyyttäjä Katri Lyytikäinen.

Lyytikäisellä on käsissään todella sekava vyyhti. Poliisin epäilyjen mukaan Helsingin rakennusviraston hankkeissa on pyörinyt järjestelmällinen lahjontakuvio vuosina 2003–2011. Poliisi epäilee, että työmailta on huijattu perusteettoman suurten laskujen avulla yli 500 000 euroa. Helsinki itse arvioi kärsineensä noin 1,6 miljoonan euron vahingot.

Vyyhtiin liittyy seitsemän rakennushanketta ja useita rakennusfirmoja. Kaikkiaan jutussa on 35 epäiltyä.

Jutun pääepäiltynä on rakennusviraston asiantuntijaorganisaatiossa HKR-Rakennuttajassa projektinjohtajana työskennellyt mies. Hänen epäillään saaneen lahjuskuvion yhteydessä noin 400 000 euron rikoshyödyn.

Projektinjohtaja ei ole itse voinut hyväksyä laskuja, vaan hänen on täytynyt hyväksyttää ne esimiehellään.

Syyttäjä Lyytikäinen ei ota kantaa siihen, onko projektinjohtajan esimies syyllistynyt rikokseen hyväksyessään projektinjohtajan laskut.

"En voi kommentoida asiaa millään tavalla. Asia on vasta syyteharkinnassa", Lyytikäinen sanoo.

Myöskään tapauksen rikostutkintaa johtanut Ismo Siltamäki ei halua ottaa asiaan julkista kantaa.

"Kaupungilla nämä kaikki ovat menneet joka tapauksessa läpi. Nämä asiat ratkeavat aikanaan syyteharkinnassa tai viimeistään oikeuskäsittelyssä", Siltamäki sanoo.

Poliisi epäilee, että osa lahjuskuvion hyödyistä on päätynyt myös yritysten taskuun. Poliisi epäilee YIT:n saaneen lahjuskuvion takia perusteetonta hyötyä noin 50 000, Firan 13 000, Lujatalon 2 000 ja Rakennus Oy Antti J. Aholan 2 000–3 000 euroa.

Ovatko yritykset syyllistyneet rikolliseen toimintaan?

"En kommentoi sitäkään tässä vaiheessa mitenkään", Lyytikäinen sanoo.

Poliisilla on meneillään tapaukseen liittyen myös erillinen Herttoniemen metrovalvomoa koskeva tutkintahaara. Tutkinnan yhteydessä poliisi epäilee yhtä rakennusliike Firassa työskentelevää henkilöä rikoksesta. Asia päätyi tutkintaan Helsingin kaupungin pyynnöstä.

"Se on kaikkinensa monitahoinen ja hyvin riitainen asia. Tässä kokonaisuudessa tutkinnan rooli on hyvin pieni", Siltamäki kertoo.

Siltamäki arvioi toisen jutun etenevän syyteharkintaan huhtikuun aikana.

Koko HKR:n lahjustapauksen oikeuskäsittely pääsee alkamaan aikaisintaan ensi syksynä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat