Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katupöly voi pitkittää flunssaa – edessä neljä pölyistä viikkoa

Kaupunki
 

Ilman laatu on erittäin huonoa lähiviikkoina. Se ylitti raja-arvon torstaina 28 paikkakunnalla, ja on ollut päivä päivältä pahempi, sanoo Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Pia Anttila.

"Viikonloppuina yleensä helpottaa, mutta nyt ei käynyt niin."

Raja-arvo ylittyi sunnuntaina 18 paikkakunnalla, ja maanantaina ilma oli heti aamusta kehnoa Hämeenlinnassa, Järvenpäässä, Heinolassa, Mikkelissä ja Pietarsaaressa.

Katupölyn määrä ryöpsähti viime viikolla.

"Eteläinen korkeapaine tuli Suomeen, ja koko maassa on samanlainen sää. Aurinkoinen ja kuiva sää kuivattaa katuja. Kun yöllä on tyyntä ja pakkasta, saasteet jäävät maan pinnan lähelle. Yhteisvaikutuksena syntyy paljon pölyä."

Hiekoitushiekan harjaaminen pois helpottaisi, mutta se pitäisi tehdä sateisella säällä.

"Alkuviikko menee näin", Anttila arvioi. Loppuviikolle odotetaan sateita, joiden pitäisi helpottaa tilannetta.

Pääosa katupölystä on isoja hiukkasia, jotka ärsyttävät terveenkin ihmisen silmiä ja nenää, mutta eivät mene keuhkoihin tai verenkiertoon. Pienemmät alle 10 mikrometrin suuruiset hengitettävät katupölyhiukkaset haittaavat erityisesti astmaa sairastavia, kertoo ylilääkäri Raimo O. Salonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveydensuojelun osastolta.

"Muutkin krooniset hengityselinsairaudet kuten keuhkoahtaumatauti sekä sepelvaltimotauti voivat pahentua katupölyn takia."

Hiekka kaduilla ei vaikuta vain viihtyvyyteen, vaan on merkittävä kansantaloudellinen ja -terveydellinen haitta, Salonen sanoo:

"Katupöly todennäköisesti lisää hengitystietulehduksia kuten flunssia ja pitkittää niitä. Se lisää myös jälkitauteja kuten lasten korvatulehduksia ja aikuisten keuhkoputkitulehduksia."

Vähintään joka kuudes suomalainen sairastaa astmaa tai allergista nuhaa. Heille katupöly tietää sairauspoissaoloja, lääkärikäyntejä ja lääkkeiden käyttöä.

Siivoamalla kadut nopeasti ja hyvin voisi saada merkittävää hyötyä, Salonen arvioi.

Harjakone ei saa kaikkea pois kerralla, mutta siitä olisi apua. Moni kaupunki kuitenkin lykkää hiekanpoistoa säästöjen takia.

Edessä on noin neljä pölyistä viikkoa. Anttila kertoo, että katupölyaika alkoi pari viikkoa etuajassa, ja jatkuu yleensä neljä viikkoa.

Kausi voi olla pidempi pohjoisessa, koska katuja ei voi pestä niin kauan kuin on yöpakkasia.

 

Paikallisen tilanteen voi tarkistaa osoitteista www.ilmanlaatu.fi ja https://www.hsy.fi/fi/asukkaalle/ilmanlaatu/Sivut/default.aspx

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat