Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tikkurilassa ja Leppävaarassa pahempi aamu kuin Mannerheimintiellä

Nyt on katupölyn huippuviikko – netissä näet lähitienoosi ilmanlaadun tunti tunnilta

Kymmenet koneet siivoavat hiekkaa. Kuiva ilma ja pakkasyöt ovat hankala yhdistelmä.

Kaupunki
 
Rio Gandara HS
Suzanne Paterlini (oik.), Nathaniel Vuorenmaa, 4, ja Nalle-koira kävelivät maanantaina Helsingin Taka-Töölössä Stenbäckinkadulla, jossa jalkakäytävällä oli vielä hiekkaa. "Pölyä on joka puolella. Sen huomaa, kun niistää lapsen nenää", Paterlini sanoo.
Suzanne Paterlini (oik.), Nathaniel Vuorenmaa, 4, ja Nalle-koira kävelivät maanantaina Helsingin Taka-Töölössä Stenbäckinkadulla, jossa jalkakäytävällä oli vielä hiekkaa. "Pölyä on joka puolella. Sen huomaa, kun niistää lapsen nenää", Paterlini sanoo. Kuva: Rio Gandara HS

Leppävaaran ja Tikkurilan asemanseudut olivat tiistaiaamuna pääkaupunkiseudun vaarallisimmat paikat keuhkoille. Ilmanlaatu oli heikompi kuin Mannerheimintien tai Mäkelänkadun kuiluissa.

Vertailu on peräisin Helsingin seudun ympäristön (HSY) nettisivulta, jolla julkaistaan ilmanlaatutiedot tunti tunnilta yhdellätoista eri mittausasemalla. Mittausaseman voit valita sivun vasemmasta valikosta.

Jokainen hengittävä otus tuntee, että Helsingin seudulla on käsillä pahin katupölyviikko pitkään aikaan. Yksi syy on pakkanen, joka estää katujen pesemisen öisin.

Sen on huomannut myös Pikku Huopalahdessa asuva Suzanne Paterlini.

"On ollut tosi vaikea hengittää", sanoo Paterlini. Hänellä on rasitusastma.

"Silmät ovat punaiset ja välillä aivastuttaa. Kaipaan sadetta", kertoo Tukholmankadulla Töölöntullin kohdalla bussia odottanut Jose Tamayo Vera.
"Silmät ovat punaiset ja välillä aivastuttaa. Kaipaan sadetta", kertoo Tukholmankadulla Töölöntullin kohdalla bussia odottanut Jose Tamayo Vera.

Normaalisti Helsingin rakennuspalvelujen (Stara) miehet pesevät katuja öisin, kun liikenne on poissa tieltä. Nyt se ei onnistu.

Ilma on kuiva mutta yöt pakkasella. Puhdasta vettä ei voida käyttää katujen pesemiseen, sillä se jäädyttäisi väylät ja pahimmassa tapauksessa hajottaisi koneet.

Töitä on tehtävä päivisin myös valtaväylillä ja kiemurreltava pysäköityjen autojen seassa sivukaduilla.

"Me ollaan ihmisiä varten, jotta heillä on mukava olla, emmekä heidän tiellään", työnjohtaja Pekka Stenius muistuttaa.

"Onneksi meillä on nykyisin verkossa infosysteemi", Stenius sanoo.

Hän puhuu verkkopalvelusta, jonka osoite on www.puhdistussuunnitelmat.fi/helsinki. Sieltä kaupunkilaiset voivat käydä katsomassa, onko heidän kulmilleen tulossa kadunsiivouspataljoona ja olisiko oma kärry hyvä siirtää muualle.

"Viemme autojen siirrosta kehotusmerkit etukäteen, ja hinaamme autot pois, jos ne on jätetty tielle. Mutta tämä kaikki vie aikaa", sanoo Stenius.

Steniuksen porukka on maanantaina kello 10.38 juuri saanut Helsingin ympäristökeskuksesta pyynnön kastella eräät vilkkaimmat Helsingin kadut. Ilmanlaadun raja-arvot ovat ylittyneet, ja muutkin kuin astmaatikot ovat vaarassa oireilla tai peräti sairastua.

Aurinko ja kuivuus lisäävät pölyn määrää, eikä pölyä sitovaa kasvillisuuttakaan ole vielä tässä vaiheessa kevättä, kertoo ympäristötarkastaja Outi Väkevä Helsingin ympäristökeskuksesta.

"Lisäksi alkanut siitepölykausi pahentaa allergisten oireita", hän sanoo.

Tiistaiaamuna ilmanlaatu oli hetkittäin erittäin huono Leppävaarassa Galleria-kauppakeskuksen edustalla sekä Tikkurilan aseman tienoilla. Hämeenlinnanväylällä kello 11 ilmanlaatu oli huono ja Töölöntullin kohdalla Mannerheimintiellä sekä Mäkelänkadulla välttävä.

Yksi Mannerheimintien varren yskijöistä oli Hannele Räsänen.

"Minusta on tuntunut, että tänään käy henkeen ja yskittää enemmän kuin muina päivinä", hän kuvaili Tukholmankadulla.

Espoossa ja Järvenpäässä on pahin katupölytilanne kymmeneen vuoteen. Toisin kuin naapurit, Helsinki on sotinut katupölyä vastaan vuosien ajan, ja harjaantunut.

Helsingissä on käytössään erityinen pitkän aikavälin ilmansuojeluohjelma pölypitoisuuksien alentamiseksi. Se sisältää vuosien varrella opittuja ja kehitettyjä toimenpiteitä katupölyn torjumiseksi.

Lisäksi ilmanlaadun äkillistä heikkenemistä varten on varautumissuunnitelma, jota ympäristökeskuksen maanantainen katujen kastelupyyntökin toteutti.

Helsinki kastelee katujaan 5–10-prosenttisella kalsiumkloridiliuoksella, jonka on todettu sitovan tehokkaasti katupölyä.

Katupölyn määrä vähenee suolaliuoksen avulla noin 40–60 prosentilla pariksi päiväksi kerrallaan.

Jos kevät olisi tavanomainen, ensin kasteltaisiin katujen ja jalkakäytävien pinnat. Kasteluautoa seuraisi mekaaninen harja-auto, joka keräisi karkeimmat hiekat kitaansa. Tätä puolestaan seuraisi imulakaisukone, joka noukkisi hienommankin pölyaineksen, ja lopuksi maiseman kylvettäisi pesuauto.

Vilkkaasti liikennöidyillä väylillä tämä tehtäisiin öisin, kun katu on vapaa.

Mutta nyt kun lämpötila öisin laskee alle nollan, Steniuksella ei ole muuta mahdollisuutta kuin käskeä patterinsa kaduille vasta lämpötilan noustua aamulla: noin 20 kaupungin omaa ja yksityistä imulakaisukonetta, noin 10 kaupungin lakaisukonetta, noin 20 isoa pesuautoa, noin 20 pienempää pesulaitetta sekä noin 60 pyöräkuormaajan tai monitoimikoneen työntämää mekaanista harjakonelaitetta.

Ja nämäkin puikkelehtivat liikenteen seassa vain yhdellä, Steniuksen johtamalla alueella Helsingissä.

"Kaikki koneet ovat liikkeellä. Täyttä häkää nostetaan hiekkaa."


Katupöly lentää nyt pilvinä - ongelma pahin vuosikymmeneen
Katupöly lentää nyt pilvinä - ongelma pahin vuosikymmeneen
Katupölyongelma on pääkaupunkiseudulla paikoin pahempi kuin vuosikymmeneen. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat