Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhemmat tuohtuivat yksin pihassa leikkineestä tehdystä lastensuojeluilmoituksesta – "Kuulostaa ihan älyttömältä"

Asiantuntijan mukaan oikeaa ikärajaa ei ole olemassa

Kaupunki
 
Rio Gandara HS
Antti Valtonen leikki itse lapsena ulkona ilman aikuisia neljän vuoden ikäisenä. Tyttärensä Liina Valtosen (vas.), 3, ja Alma Valtosen, 1, hän voisi kuvitella päästävänsä ulos ilman aikuisia kouluikäisinä.
Antti Valtonen leikki itse lapsena ulkona ilman aikuisia neljän vuoden ikäisenä. Tyttärensä Liina Valtosen (vas.), 3, ja Alma Valtosen, 1, hän voisi kuvitella päästävänsä ulos ilman aikuisia kouluikäisinä. Kuva: Rio Gandara HS

Lisää keinutusta! Helsingin Itä-Pasilassa sijaitsevan Leikkipuisto Lehdokin keinussa istuva Liina Valtonen, 3, on tyytymätön vauhtiin. Vieressä seisovan isän Antti Valtosen ei auta muu kuin tehdä työtä käskettyä ja tuupata tyttärelleen vauhtia.

Valtosen perhe asuu aivan vieressä, mutta silti hän ei aio päästää tyttäriään yksin pihalle leikkimään vielä vuosiin.

Tästä on kyse

 Isovanhempi kertoi tiistaina HS:n mielipidepalstalla tapauksesta, jossa hänen yksin pihalla leikkineestä tyttärenpojastaan oli tehty lastensuojeluilmoitus.

 Poika leikki aidatulla pihalla, jota ympäröi muutama kerrostalo.

"En ole ajatellut vielä asiaa, mutta varmaan joku kouluikä olisi sopiva", Valtonen sanoo.

Kysymys sopivasta leikki-iästä nousi esiin HS:n tiistaisen mielipidekirjoituksen takia. Kirjoituksessa isovanhempi kertoi tapauksesta, jossa hänen viisivuotiaasta tyttärenpojastaan oli tehty lastensuojeluilmoitus, kun tämä oli ollut yksin pihalla.

"Jos tuo on se syy, niin kuulostaa ihan älyttömältä toiminnalta", sanoo Antti Valtonen.

Myös lähistöllä niin ikään asuva Johanna Kolo sanoo, ettei olisi tehnyt vastaavassa tilanteessa itse lastensuojeluilmoitusta.

Hänen mielestään esikouluikäinen voi hyvin leikkiä yksin esimerkiksi oman talon pihalla.

"Lasten pitää saada vähän seikkailla ja olla itsekseen. Se lisää heidän itseluottamustaan", Kolo sanoo.

Vieressä seisova kuusivuotias Pepe Perttala nyökyttelee vieressä.

"Olen ollut joskus yksin pihassa keinumassa. Jos olen vähän pidemmän ajan, niin sitten kaivan pihan lelulaatikosta leluja ja leikin niillä", Perttala kertoo.

Kolon mukaan he olisivat valmiit päästämään Pepe Perttalan yksin muutaman sadan metrin päässä sijaitsevaan esikouluun."Olemme kuitenkin saattaneet hänet esikouluun, sillä hän on itse sitä toivonut", Kolo kertoo.

Lastensuojelun keskusliiton ohjelmajohtajan Hanna Heinosen mukaan on melko harvinaista, että esimerkiksi naapurit tekevät lastensuojeluilmoituksen. Valtaosan, noin 90 prosenttia, lastensuojeluilmoituksista tekee jokin viranomaistaho.

"Lastensuojelunlaissa on kuitenkin haluttu lähteä siitä mahdollisuudesta, että jos kenellä tahansa herää huoli lapsesta, niin asiasta voi tehdä ilmoituksen, eikä se edellytä mitään kriteeristöä tai normistoa, jonka on täytyttävä ennen kuin sen voi tehdä", Heinonen sanoo.

Heinonen korostaa, ettei lastensuojeluilmoitus vielä tarkoita lastensuojeluasiakkuutta.

"Ilmoituksen ei siten tarvitse lähtökohtaisesti olla negatiivinen asia, vaan se voi olla aikuisten yhteistä huolenpitoa lapsesta."

Myös Mannerheimin Lastensuojeluliiton auttavien puhelinten päällikkö Tatjana Pajamäki pitää "lähtökohtaisesti hyvänä" sitä, että myös vieraat aikuiset huolehtivat lasten hyvinvoinnista.

Pajamäki korostaa, ettei ole mitään selkeää sääntöä siihen, minkä ikäinen lapsi on valmis leikkimään yksin pihalla.

"Se riippuu niin paljon paitsi lapsen iästä ja kyvyistä myös itse alueen turvallisuudesta. "Pajamäki muistuttaa, että yhteiskunta edellyttää jo kouluikäisten lapsen osaavan liikkua itsenäisesti esimerkiksi koulumatkoja.

"Tämä edellyttää jo lapsilta selkeästi enemmän osaamista ja hahmotuskykyä esimerkiksi liikenteen suhteen. Näitä taitoja voi kartuttaa yhdessä lapsen kanssa pikkuhiljaa."

Pauliina Grönholm HS
Joonas Laitinen HS
Pasila

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat