Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiasmalle löytyi johtaja talon sisältä

Tutkijana Kiasmassa aloittanut Leevi Haapala tuntee talon lähes 20 vuoden ajalta

Kaupunki
 
Outi Pyhäranta HS
Nykytaiteen museota luotsaa vielä toistaiseksi Kiasman neljäs johtaja Pirkko Siitari. Leevi Haapala aloittaa kautensa kesäkuussa.
Nykytaiteen museota luotsaa vielä toistaiseksi Kiasman neljäs johtaja Pirkko Siitari. Leevi Haapala aloittaa kautensa kesäkuussa. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Nykytaiteen museo Kiasman uudeksi johtajaksi valittiin tiistai-iltana filosofian tohtori Leevi Haapala (s. 1972).

Haapala siirtyy tehtävään Taideyliopiston taiteen ja esittämiskäytäntöjen maisteriohjelman professorin paikalta. Hän on professuuria hoitaessaan ollut vapaalla vakituisesta tehtävästään Kiasmassa.

Fakta

Kansallisgalleriaan kuuluvat Ateneum, Kiasma ja Sinebrychoff

 Valtion taidemuseo muuttui vuoden 2014 alusta säätiömuotoiseksi Kansallisgalleriaksi.

 Sen kokoelmiin kuuluu noin 35 000 taideteosta. Ne ovat valtion omistuksessa olevaa kansallisomaisuutta.

 Osa Kansallisgallerian rahoituksesta tulee veikkausvoittovaroista.

 Kansallisgallerian hallituksen nimeää opetus- ja kulttuuriministeriö. Toimikaudella 2014–17 siihen kuuluvat hallintoneuvos Timo Viherkenttä (pj.), dosentti Hannele Lehto (varapj.), professori Silja Rantanen, museonjohtaja Riitta Valorinta, hallituksen puheenjohtaja Mauri Niemi, toimitusjohtaja Martin Estlander ja amanuenssi Susanna Sääskilahti.

 Sen hallintoa valvoo opetus- ja kulttuuriministeriön nimeämä valtuuskunta, jonka puheenjohtajana toimii Suomen taideyhdistyksen puheenjohtaja Lasse Saarinen (pj.).

"Haapala valikoitui joukosta näkemyksellisyytensä sekä suomalaisen kuvataidekulttuurin vahvan tuntemuksensa ansiosta. Hän on uutta luova ja eteenpäin katsova toimija myös kansainvälisissä verkostoissa", arvioi Kansallisgallerian säätiön hallituksen puheenjohtaja Timo Viherkenttä.

Kansallisgallerian säätiön hallitus nimittää Kiasman, Ateneumin ja Sinebrychoffin taidemuseon johtajat.

Haapala aloitti työt Kiasmassa Kuvataiteen keskusarkiston tutkijana vuonna 1997 ja toimi viimeksi Kiasmassa amanuenssina. Poissa hän on ollut käytännössä vain väitöskirjaa tehdessään ja opettaessaan.

Viimeksi Haapalan kädenjälkeä on nähty Kiasmassa muun muassa Mika Taanilan, Erkki Kurenniemen ja Eija-Liisa Ahtilan näyttelyissä. Haapala kuratoi myös Suomen vientiponnistuksen Arco-taidemessuille Madridiin vuonna 2014.

"Kiasmaan kohdistuu nyt paljon odotuksia, sen tuntee ilmassa", sanoo Haapala.

Hän vakuuttaa tarttuvansa toimeen innostuneena.

"Kiasma on ollut minulle rakas paikka kaikki nämä vuodet, mutta tiesin, että välillä pitää lähteä pois."

Fakta

Kiasman 25 vuotta ja neljä johtajaa

 Nykytaiteen museo perustettiin vuonna 1990. Oma rakennus sille valmistui 1998.

 Kiasmalla on ollut tähän mennessä neljä johtajaa.

 Ensimmäisenä johtajana toimi Tuula Arkio (s. 1943). Hän siirtyi vuonna 2000 valtion taidemuseon ylijohtajaksi.

 Arkion jälkeen Kiasmaan tuli Helsingin kaupungin taidemuseon johdosta Tuula Karjalainen (s. 1942). Hän jäi eläkkeelle 2006.

 Seuraavaksi johtajaksi valittiin Berndt Arell (s. 1959), jälleen Helsingin kaupungin taidemuseosta. Hän lähti loppuvuodesta 2009 Svenska Kulturfondenin johtajaksi.

 Helmikuussa 2010 johtajaksi valittiin Arellin sijaisena toiminut kokoelmaintendentti Pirkko Siitari (s. 1958).

Haapala ehti työskennellä Taideyliopistossa yhden lukuvuoden ajan. Jo vuodessa oppi hänen mukaansa kuitenkin tarkastelemaan Kiasmaa talon ulkopuolelta ja kuuntelemaan taidekentän Kiasmaan kohdistuvia toiveita "vähän eri korvalla".

Millaisia toiveita?

"Että saataisiin esimerkiksi esille sellaisia tekijöitä kansainväliseltä taidekentältä, jotka tällä hetkellä määrittävät taiteen suunnan", Haapala sanoo. "Sitä tunnetta, että ollaan mukana siinä mitä tapahtuu juuri nyt."

Haasteen hän ottaa vastaan luottavaisin mielin, koska henkilökunta on osaavaa.

"Tiedän, että sen jengin kanssa pystyy saamaan paljon aikaan", Haapala sanoo.

Kansallisgallerian palkkaamat headhunterit etsiskelivät Kiasmalle sopivaa johtajaa myös muualta Pohjois-Euroopasta.

Kansallisgallerian pääjohtajan Risto Ruohosen mukaan ulkomaalaisia ehdokkaita päätyi myös haastatteluvaiheeseen, mutta kärkikandidaattien joukkoon he eivät päätyneet. Sille ei Ruohosen mukaan ole mitään yksittäistä syytä.

"Hallitus arvioi mahdollisia vaihtoehtoja, mutta heistä kukaan ei noussut merkittävästi kiinnostavammaksi [kuin Haapala]. Hallitus päätyi tässä vaiheessa vielä kotimaiseen vaihtoehtoon", Ruohonen sanoo.

Haapalan on määrä aloittaa 1. kesäkuuta, ja hänen kautensa on viisivuotinen. Nykyisen johtajan Pirkko Siitarin kausi loppuu maaliskuussa. Huhti–toukokuun ajan tehtävää hoitaa tiettävästi intendentti Marja Sakari.

Aku Häyrynen
Leevi Haapala
Leevi Haapala
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat