Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingissä on tänään snägärien yö – viikonloppuna kaupungin valtaa 60 katukeittiötä

Kumpi on oikeampi slangisana, snägäri vai snagari? Äänestä!

Kaupunki
 
Helsingin snägärit ovat uhattuna - huippukokit tulevat apuun
Helsingin snägärit ovat uhattuna - huippukokit tulevat apuun
Meri-Tuuli Lindström preppasi Jaskan Grillin Aliisa Karhumäkeä uuden grilliruuan teossa. Toimittaja: Jutta Sarhimaa, kuvaus: Janne Järvinen, leikkaus: Arttu Luhtala.

Katuruokafestivaali Streat Helsinki huipentuu viikonloppuna Eats-tapahtumaan. Torikortteleihin ja Senaatintorille asettuu yli 60 ruokarekkaa, joiden tarjonta ulottuu burgereista pässinkiveksiin.

Yrittäjiä on kotimaisten lisäksi muun muassa Ruotsista, Saksasta ja Venäjältä.

Janne Järvinen HS
Jaskan grillillä tarjotaan muun muassa vietnamilaista nom-katkarapusalaattia, korianteripossupitaa ja kasvisherkkua.
Jaskan grillillä tarjotaan muun muassa vietnamilaista nom-katkarapusalaattia, korianteripossupitaa ja kasvisherkkua.

Tänään tapahtuu myös viidellä kioskilla Night bites -tempauksessa, joka on stadinnettu Snägärien yöksi. Manskun grillillä, Pikku Jaskalla, Karhupuiston grillillä, Rautatientorin grillillä ja Jaskan grillillä tarjotaan muun muassa vietnamilaista nom-katkarapusalaattia, korianteripossupitaa ja kasvisherkkua.

Tarjonta antaa viitteen siitä, mihin suuntaan Helsinki haluaa kehittää kioskikulttuuriaan.

Yleisten töiden lautakunnan vuonna 2014 tekemän linjauksen mukaisesti Helsinki kilpailuttaa syyskuun loppuun mennessä grillikioskinsa, jäätelökioskinsa sekä lippa- ja lankarullakioskinsa. Yrittäjävalinnoissa ratkaisevaa ei ole hinta, vaan valikoimat. Niihin toivotaan monipuolista kattausta erilaista katuruokaa.

"Snägärit ovat perisuomalainen instituutio. Vaikka parhaista perinteistä pidetään kiinni, nyt on sopiva hetki miettiä snägäreiden tulevaisuutta. Uudenlaiselle pikaruualle on kysyntää. Itse tehdyt kastikkeet, pulled pork -lihapiirakat ja tuoreet raaka-aineet einespakasteiden sijaan voisivat olla aineksia", kaupungin ruokakulttuuristrategi Timo Santala sanoo.

Virallinen kaupunki on vahvasti mukana kehittämässä helsinkiläistä katuruokakulttuuria.

Fakta

Snagarien vai snägärien yö?

 Järjestäjä kutsuu Night bites -festivaalia Stadin slangilla Snägärien yöksi.

 Heikki Paunosen slangisanakirja Tsennaaks Stadii, bonjaaks slangii tuntee sekä snagarin että snägärin.

 Snagari: 1. nakkikioski,

2. yläkoukku nyrkkeilyssä. Snägäri: 1. katukeittiö, nakkikioski, 2. nakkikioskilta ostettu annos, 3. näkkileipä.

Niin sen täytyy ollakin: kaupunki omistaa monien liikuteltavien kioskien käyttämän maa-alan ja on myös esimerkiksi Esplanadin puistossa sijaitsevien lippa- ja lankarullakioskien kiinteistönomistaja.

Myös alueidenkäyttöpäällikkö Pirjo-Liina Koivusaari rakennusvirastosta toteaa, että nyt ollaan etsimässä kioskeihin uudenlaista suuntaa.

Vanhoja yrittäjiäkään ei sorsita valinnoissa, he kun tuntevat hyvin esimerkiksi sen, mikä käy kaupaksi. Mutta mahdollisuus halutaan nyt antaa myös uuden polven yrittäjille, joilla on tuoreita ideoita. Heti aluksi Koivusaari korjaa sananvalinnan: oletteko kilpailuttamassa nakkikioskit? "Puhumme grillikioskeista."

Huhtikuussa alkavaa kilpailutusta esiteltiin viime viikolla yleisten töiden lautakunnalle.

Rasvainen yömättö ei ole se, mitä Helsinkiin nyt haetaan. Kaupungin omistuksessa olevan kioskin vähimmäisvuokraksi on lautakunnassa sovittu 200 euroa kuukaudessa ja kioskipaikan vuokraksi 300 euroa, mutta raha ei nyt saa ratkaista:

"Painotamme valinnoissa palvelun monipuolisuutta."

Ruokakulttuuristrategi Santalan mielestä kioskit voisivat laajentaa palveluitaan. Ne ovat auki iltaisin ja öisin, mutta voisivat palvella myös päivisin nopeina lounaspaikkoina, istuskeluterasseina ja kohtaamispaikkoina.

Entäs jos elintarvike- ja ympäristömääräykset asettuvat vastaan?

"Jos hyvän kehityksen tiellä on sääntö, pitää ensin miettiä, onko sääntö tarpeellinen ja palveleeko se tarkoitustaan. Sen jälkeen voidaan miettiä, miten sääntöä voidaan muuttaa.

Streat Helsinki Night Bites eli Snägärien yö Helsingin grillikioskeilla torstaina 19. maaliskuuta kello 20–04. Katuruokarieha Torikortteleissa lasu klo 1119.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat