Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äiti: Sairaala ehdotti lapselle sijoitusta hoidon tilalle

Siiri sai masennukseensa heti lääkityksen, mutta muu apu jäi kiireen jalkoihin

Kaupunki
 
heikki Saukkomaa Lehtikuva
Lapsen sijoitusta joudutaan joskus miettimään, jos esimerkiksi siirto kotoa psykiatriselle osastolle näyttää vaikuttavan lapsen kuntoon merkittävästi. Kuvan tyttö ei liity tapaukseen.
Lapsen sijoitusta joudutaan joskus miettimään, jos esimerkiksi siirto kotoa psykiatriselle osastolle näyttää vaikuttavan lapsen kuntoon merkittävästi. Kuvan tyttö ei liity tapaukseen. Kuva: heikki Saukkomaa Lehtikuva

Kun lastenpsykiatrinen osasto sulki ovensa loman ajaksi, 10-vuotiaalle Siirille ehdotettiin sairaalasta kiireellistä sijoitusta.

Näin kertoo Siirin äiti Salla.

Artikkeliin liittyvät

Siirillä on keskivaikea masennus, ja hän on yrittänyt vahingoittaa itseään useita kertoja.

Tyttö sai lääkityksen nopeasti, mutta muuten hänelle kuuluvasta hoidosta on saanut äidin mielestä taistella. Tyttären ja äidin nimet on muutettu Siirin suojelemiseksi.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) lastenpsykiatrian ylilääkäri Leena Repokari ei voi suoraan kommentoida yhdenkään potilaan asioita, mutta hänen mukaansa sairaala ei voi sijoitusta missään nimessä esittää, se on lastensuojelun asia.

Siiriä hoitaneesta yksiköstäkään ei kommentoida yksittäistapausta, mutta sieltä vahvistetaan, että sijoitusta joudutaan joskus miettimään. Päätös on kuitenkin aina lastensuojelun.

Kyse voi olla esimerkiksi tapauksesta, jossa ympäristön vaihdos kotoa osastolle näyttää vaikuttavan merkittävästi lapsen kuntoon.

Kaikki alkoi, kun Siiri huumattiin ja ryöstettiin lomalla ulkomailla kesällä 2014. Tytöstä tuli ahdistunut ja pelokas. Keskittymiskyky katosi, samoin yöunet.

Vanhemmat hakivat apua syksyllä. Pääsy psykiatriseen hoitoon vei muutaman viikon, sitten Siiri otettiin akuuttiosastolle, ja hän sai lääkityksen.

Viikon päästä Siiri pääsi kotiin. Seuraavien kolmen kuukauden aikana hän kävi akuuttiosastolla viidesti ja kerran päiväosastolla. Vierailuiden kesto vaihteli päivästä viikkoon.

Sallan mielestä kotiuttamisen syy oli ruuhka osastolla, ei Siirin terveydentila.

Myöhemmin syksyllä tyttö alkoi käyttäytyä aggressiivisesti ja yritti satuttaa itseään esimerkiksi hyppäämällä parvekkeelta. Siirin lääkitystä muutettiin, koska sen epäiltiin aiheuttavan sivuvaikutuksia. Raivo loppui.

Sallaa hämmensi se, että lääkkeiden käyttöohjeissa kerrottiin niitä määrättävän, jos potilas ei vastaa psykoterapiaan. Terapiaa tytölle ei ollut tarjottu, julkista reittiä terapiaan olisi voinut päästä syksyllä 2016.

Äidin mukaan lääkkeiden sivuvaikutuksista ei vanhemmille kerrottu ja tarjottu keskusteluapukin jäi kiireen jalkoihin.

Vieraita pelkäävä Siiri sulkeutui, kun hän joutui selittämään asiansa kymmenille uusille aikuisille.

"Yksi omahoitajista vielä sanoi hänelle, että ei puhuta näistä vaikeista asioista, sinulle tulee paha mieli", Salla kertoo.

Joulukuussa Siiri pääsi pidemmäksi jaksoksi hoitoon osastolle. Jouluna osasto meni pariksi viikoksi kiinni.

Salla luuli, että tytölle tarjottaisiin loman ajaksi kotisairaanhoitoa. Yksikön ylilääkäri ehdotti sen sijaan vanhemmille useasti, että tyttö voitaisiin sijoittaa kiireellisesti.

Ei siis toiseen paikkaan erikoissairaanhoitoon, vaan esimerkiksi vastaanottokotiin. Sijoitus oli lääkärin mielestä myös oikein, jos lapsen tila heikkenisi loman aikana.

Salla on itse lastensuojelun ammattilainen. Siksi hän ymmärsi tehdä omasta lapsestaan lastensuojelutarpeen selvityspyynnön. Selvitys osoitti, että sijoitukselle ei olisi perusteita, Siirillä oli turvallinen ja välittävä koti.

Repokari sanoo, että sijoituksen ehdottaminen olisi ohjeita vastaan.

"Lääkäri ei voi koskaan suositella tällaista", hän sanoo. Lääkäri voi ottaa lapsen tilanteeseen kantaa, jos lastensuojelu pyytää.

Repokarin mukaan useimmat lapset pääsevät joulutauon ajaksi kotiinsa. Perheillä on kuitenkin mahdollisuus ottaa yhteyttä akuuttiosastolle, joka on varautunut auttamaan.

Lastenpsykiatriassa on viime vuosina lisätty kotona ja yhteistyössä kodin kanssa tehtävää työtä niin, että osastohoitoa tarvittaisiin vähän.

"Lapsen pulmat harvoin ratkeavat irrallaan tämän normaalista ympäristöstä", Repokari tiivistää.

Siiri vietti lopulta joulun vanhempiensa kanssa ja jatkoi sitten osastolla.

Hän pääsi kotiin, kun hänen katsottiin olevan tarpeeksi terve.

"Loukkasi, että meitä epäiltiin. Lastensuojelu tarvittiin puolustamaan lapsemme oikeutta sairaanhoitoon", Salla sanoo.

Salla törmää työssään usein samaan: lastensuojelu joutuu vaatimaan palveluita.

"Totta kai lastensuojelu voikin auttaa esimerkiksi väsynyttä perhettä jaksamaan. Mutta ei sen niin pitäisi mennä, että lastensuojelu tarvitaan puolustamaan lapsen perusoikeuksia."

Kevät toi Siirille toivon. Hän on päässyt yksityiselle terapiaan, jossa hän käy kahdesti viikossa, Kelan tuella. Vanhemmat ovat lyhentäneet työpäiväänsä, jotta Siiri ei ole kotona yksin.

Tyttö voi selvästi paremmin.

"Olemme suunnilleen samassa pisteessä kuin syksyllä, kun aloimme hakea hänelle apua."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat