Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki haluaa pitää vanhukset pois hoitolaitoksista – iäkkäille tarjotaan kotihoidon palveluseteliä

Kaupunki haluaa leikata vanhustenhoidon kustannuksia palvelusetelin avulla

Kaupunki
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Hoitaja avustaa rollaattorilla liikkuvaa vanhusta Rantakartanon palvelukodissa Helsingissä 11. helmikuuta 2014.
Hoitaja avustaa rollaattorilla liikkuvaa vanhusta Rantakartanon palvelukodissa Helsingissä 11. helmikuuta 2014. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Helsinki haluaa pitää vanhukset kaukana kaupungin hoitolaitoksista. Uusimpana keinona laitoshoidon purkamisessa kaupunki aikoo ottaa käyttöön kotihoidon palvelusetelin.

Setelin ideana on helpottaa palveluiden hankkimista yksityisiltä toimijoilta. Kotihoitoon suunnitellun setelin arvo olisi enimmillään 34 euroa.

Fakta

Seteli mahdollistaa valinnanvapauden

 Palveluseteli mahdollistaa valinnanvapauden esimerkiksi terveyspalvelujen hankkimisen suhteen.

 Setelin saaminen edellyttää kunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon edustajan tekemää tarvearviota.

 Setelin arvo voi olla joko kaikille käyttäjille sama tai tulosidonnainen.

 Helsingissä seteliä käytetään paljon etenkin hammashoidossa.

Palvelusetelin käytön laajentaminen myös kotihoitoon olisi Helsingin linjan mukaista. Kaupunginhallitus linjasi viimeksi maanantaina, että se haluaa lisätä palvelusetelin käyttöä.

Kotihoidossa seteli on tarkoitus ottaa ensi syyskuussa käyttöön yksityisissä palvelutaloissa, joissa on nyt noin 2 000 asuntoa. Tällaisissa palvelutaloissa asuvista noin 440 käytti viime lokakuussa Helsingin järjestämän kotihoidon palveluita.

Heidän hoitonsa on kaupungin arvioiden mukaan vaatinut 40 ihmisen työpanoksen.

Kotihoidon palvelusetelin käyttöönotosta ei ole vielä päätöstä, sillä sosiaali- ja terveyslautakunta saa esityksen käsittelyynsä vasta ensi tiistaina.

Sosiaali- ja terveysviraston esittää, että lautakunta päättäisi ottaa setelin käyttöön.

Myöhemmin seteliä voisi käyttää laajemmin Helsingin kotihoidossa. Tämä avaisi suuren bisnesmahdollisuuden alan yrityksille, sillä Helsingissä on jo nyt keskimäärin yli 8 100 kotihoidon asiakasta kuukausittain.

Haluaako Helsinki ulkoistaa kotihoidon yritysten hoidettavaksi?

"Kaupunginhallituksen linjaus tuo mahdollisuuden monipuolistaa palvelujen tuotantoa", sanoo sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtajan viransijaisena toimiva Pia Sutinen (kok).

"Tärkeintä tässä on kuitenkin asiakkaan vapaus valita, jos palveluseteli lisää asiakkaan valinnanvapautta, niin totta kai se on hyvä asia."

Sutinen uskoo, ettei palvelusetelin yleistyminen kotihoidon puolella johtaisi suurten terveysyritysten jyräämiseen.

"Palveluseteli avaisi pienille ja keskisuurille yrittäjille mahdollisuuden tarjota palveluita suuryritysten kanssa tasapuolisesti. Pienehköt hoivayritykset ovat mitä mainioimpia työllistäjiä, joten tällä olisi myös elinkeinopoliittisia vaikutuksia varmasti."

Sutisen mielestä palvelusetelin käyttöönotto ei asettaisi pieni- ja suurituloisia helsinkiläisiä eriarvoiseen asemaan, sillä kaupunki tukisi pienituloisille myönnettävää seteliä suurituloisille myönnettävää seteliä enemmän.

"Tämä on tulosidonnainen palveluseteli", Sutinen sanoo.

"Olemme pyrkineet tekemään tästä palveluseteleistä ja muista palveluseteleistä aidon vaihtoehdon myös pienituloisimmille helsinkiläisille."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat