Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin kulttuurirahat valuvat kantakaupunkiin, lähiöt saavat vain pikkusummia

Kaupunki
 
Juhani Niiranen / HS
Arja Korhonen kiinnitti Art­Rock-ta­pah­tu­man julistetta Kanneltalon ilmoitustaululle. Helsingin kaupunki ei myöntänyt tapahtumalle tukea.
Arja Korhonen kiinnitti Art­Rock-ta­pah­tu­man julistetta Kanneltalon ilmoitustaululle. Helsingin kaupunki ei myöntänyt tapahtumalle tukea. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Iso osa Helsingin kaupungin 108 miljoonan euron kulttuurirahojen potista ohjautuu keskustaan. Etelä-Helsingin, Kruununhaan, Etu-Töölön sekä Kallion asukkaat pääsevät nauttimaan kotikulmillaan teatteriesityksistä, taidenäyttelyistä, konserteista, festivaaleista ja kulttuuritapahtumista.

Monet muut kaupunginosat jäävät ilman rahaa ja asukkaat vaille paikallisia taide- ja kulttuurielämyksiä.

Fakta

Kolmannes rahoista menee kirjastoille

 Helsinki panosti kulttuuriin yhteensä 108 miljoonaa euroa vuonna 2014. Suurin potti eli 35 miljoonaa euroa menee kirjastoille.

 Kaupunginorkesteri ja kaupunginteatteri saavat kumpikin 8 miljoonaa euroa.

 Taidemuseolle menee 6 miljoonaa euroa ja kaupunginmuseolle 4 miljoonaa euroa.

 Oopperaa Helsinki avustaa 4,5 miljoonalla eurolla.

 Kulttuuri- ja kirjastolautakunta jakaa erilaisia avustuksia 17 miljoonaa euroa eri taide- ja kulttuurilaitosten, yhteisöjen sekä lähikulttuuria tukeviin hankkeisiin.

Tuore selvitys todistaa Helsingin kulttuurijohtaja Stuba Nikulan mukaan siitä, että "niin seinät kuin rahatkin ovat keskustassa". Kantakaupungissa on kolme kaupungin ylläpitämää teatteria, museoita ja kulttuuritaloja kuten Savoy-teatteri.

"Kulttuurirahan susiraja kulkee Paavalin kirkon tuntumassa. Mitä kauemmaksi mennään, sitä vähemmän kulttuurin euroja heruu asukkaiden iloksi ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi", Nikula sanoo.

Suutarilaan ja Tuomarinkylään ei selvityksen tekijän, kulttuurisuunnittelija Petteri Räisäsen mukaan herunut yhden yhtä euroa avustusta vuonna 2013.

Jakomäkeen valui vaivaiset 2 000 euroa, Maunulaan 3 000 euroa, Puistolaan 3 000 euroa, Laajasaloon 7 300 euroa ja Länsi-Pakilaan vajaa 9 000 euroa.

Naapuriin Itä-Pakilaan tuli 362 000 euroa, koska siellä toimivat musiikkiopisto ja Pohjois-Helsingin kuvataidekoulu saavat isot avustukset.

Kantakaupunkiin kirjasto- ja kulttuurilautakunta taas ohjasi ylivoimaisesti eniten rahaa vuonna 2013. Kampinmalmiin ropsahti yli 3 miljoonaa euroa, Vironniemeen yli 2,7 miljoonaa euroa sekä Ullanlinnaan lähes 2,2 miljoonaa euroa.

Kallioonkin herui 1, 9 miljoonaa euroa erilaisille kulttuuritoimijoille.

Artikkeliin liittyvät

Kohtalaisia rahapotteja saivat Kannelmäki, Malmi, Itäkeskus sekä Vuosaari. Näihin kaupunginosiin on aikoinaan rakennettu kulttuurikeskuksen aluetalot Kanneltalo, Malmitalo, Stoa sekä Vuotalo, ja niissä on tarjolla kaupungin kustantamaa ohjelmaa.

"Aiemmin rahavirtoja ei ole tutkittu, mutta tulos on se, mitä oletimme. Rahat jakautuvat hyvin epätasaisesti, ja helsinkiläiset ovat hyvin eriarvoisessa asemassa kulttuuritarjonnassa", Nikula sanoo.

Kulttuurilautakunta aikookin korjata epäsuhtaa. Lautakunta ohjaa 17 miljoonan avustuspotista vajaa puoli miljoonaa euroa muutamille lähiöille ensi vuonna. Tavoitteena on, että asukkaat oppivat tekemään yhdessä ja pääsevät kokeilemaan luovuuttaan yhteistyössä eri taidelaitosten kanssa.

Esimerkiksi eri taidelaitokset kuten Kansallisteatteri voivat hakea rahaa kesäkuun puoliväliin mennessä asukkaiden kanssa toteuttaviin hankkeisiin.

Kannelmäki, Kaarela ja Malminkartano pääsevät kiinni erikoispottiin.

"Kun kehärata avautuu ja Kannelmäen ostari uusiutuu, tapahtuu paljon, ja asukkaatkin voisivat olla mukana miettimässä toimintaa", Nikula ehdottaa.

Myös Maunulaan, jonne on tulossa uusi kirjasto, nuorisotila ja työväenopisto, on odotettavissa erityistä tukea.

Nikulan mukaan esimerkiksi Kom-teatteri voisi käynnistää sinne kolmen vuoden hankkeen yhdessä paikallisten kanssa.

Jakomäkikin pääsee mukaan, ja monenlaista on jo tiedossa.

"Jakomäessä ei ole ollut yhtään kaupungin taidemuseon teosta. Nyt aiomme viedä sinne sata hyvää teosta ihmisten iloksi", kertoo taidemuseon johtaja Maija Tanninen-Mattila.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat