Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apotista haetaan terveydenhuollon pelastajaa – tässä ovat asiat, jotka siitä pitää tietää

Päättäjät ottavat ensi viikolla kantaa Apottiin. Mitä siitä pitäisi ainakin tietää?

Kaupunki
 
Jussi Helttunen
Leikkaus on meneillään sairaalassa Helsingissä. Apotin olisi tarkoitus parantaa esimerkiksi tiedonkulkua erikoissairaanhoidon ja muun terveydenhuollon välillä.
Leikkaus on meneillään sairaalassa Helsingissä. Apotin olisi tarkoitus parantaa esimerkiksi tiedonkulkua erikoissairaanhoidon ja muun terveydenhuollon välillä. Kuva: Jussi Helttunen

Ensi viikolla tehdään uusi kierros päätöksiä Apotista eli sosiaali- ja terveyspalveluille rakennettavasta valtavasta tietojärjestelmästä.

Esimerkiksi Helsinki, Vantaa sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) päättävät nyt tarjouspyynnöstä, jolla asetetaan tiukat ehdot satojen miljoonien eurojen hankinnalle. Espoo vetäytyi aiemmin pelistä, mutta se saattaa liittyä joukkoon myöhemmin.

Tästä on kyse

 Apotti on sosiaali- ja terveydenhuollon uudistushanke.

 Potilastietojärjestelmän käyttöönoton tavoitteena on sujuvoittaa hoitotyötä.

2 000-sivuisessa tarjouspyynnössä on erityisesti pyritty välttämään niin sanottua toimittajaloukkua – siis sitä, että suurjärjestelmää voisi tulevaisuudessa kehittää vain sen alkuperäinen myyjä.

HS kokosi yhteen keskeiset tiedot Apotista.

Mikä se on?

Apotti korvaa noin viisikymmentä nykyistä tietojärjestelmää. Mukana ovat Hus, Helsinki, Vantaa, Kauniainen, Kirkkonummi ja KL-kuntahankinnat. Apottiin kertyy siis vähintään 1,6 miljoonan ihmisen tietoja.

Järjestelmän myyjäksi on enää kaksi ehdokasta: yhdysvaltalainen Epic ja kanadalainen CGI.

Apotti maksaa noin 335–430 miljoonaa euroa kymmenessä vuodessa. Tässä arviossa ovat mukana sekä järjestelmän ostaminen että ylläpito. Hus maksaa puolet ja kunnat loput asukasluvun mukaisessa suhteessa.

Miksi tähän upotetaan satoja miljoonia?
Nykyiset osin vanhentuneet viritykset maksavat vielä enemmän. Jos laskelmat pitävät, Apotti maksaa itsensä takaisin 6–8 vuodessa.

Nykyjärjestelmät eivät aina ole yhteydessä toisiinsa. Ammattilaisten aikaa palaa päällekkäiseen työhön.

Potilaan kannalta kyse on turvallisuudesta. Kuvitellaan vaikka tajuttomana sairaalaan tulevaa vanhusta. Nykyisessä sekamelskassa tieto hänen lääkityksestään ei välttämättä suoraan kulje terveyskeskuksesta tai vanhustenpalveluista sairaalaan. Apottiin tallennetut tiedot siirtyvät nykyistä helpommin myös erilaisiin valtakunnallisiin rekistereihin ja tutkimuskäyttöön.

Mitä jos mokataan?
Molemmat jäljellä olevat kilpailijat tarjoavat Apottiin valmiita palikoita järjestelmistä, jotka ovat jo käytössä sairaaloissa muualla. Apotti on silti mittakaavaltaan ja toteutustavaltaan poikkeuksellinen, kun mukana ovat myös sosiaalipalvelut. Sen pitää myös pelata yhteen satojen muiden järjestelmien kanssa, esimerkiksi kuntien taloushallinnon.

Isot julkiset it-projektit menevät usein pieleen.

Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Hankejohtaja Hannu Välimäki oli toiveikas esitellessään asiakas- ja potilastietojärjestelmä Apotin tarjouspyyntöä.
Hankejohtaja Hannu Välimäki oli toiveikas esitellessään asiakas- ja potilastietojärjestelmä Apotin tarjouspyyntöä.

Apotin hankejohtaja Hannu Välimäki on silti toiveikas: "Kyllä tämä pystytään tekemään, kun on realistinen aikataulu, riittävästi resursseja ja muutokseen sitoudutaan."

Apottia varten on tehty lukuisia käytettävyystestejä ja tuotevertailuja etukäteen. Niiden perusteella on karsittu kilpailijoiden määrä kahteen. Tarjouspyynnössä on tavanomaisten ehtojen kuten myöhästymissakkojen lisäksi mietitty, miten Apotista tulisi ketterä kehittymään. Siis vaadittu avoimia rajapintoja.

Vältetäänkö näin toimittajaloukku? Ei täysin. Itse Apotin jatkokehitys kuuluu yhä järjestelmän toimittajalle, vaikka järjestelmän päälle voitaisiinkin rakentaa uusia erillisiä sovelluksia.

Toisaalta nykyjärjestelmien kanssa ollaan paljon syvemmällä loukussa. Välttämättömät muutostyöt pitää ostaa joka kuntaan erikseen.

Onko Apotti turvallinen?
Apotti siirtää ihmisen omien terveystietojen omistusta hieman enemmän tälle itselleen.

Apottiin voidaan liittää erilaisia itsehoitopalveluita. Sähköisiä terveystarkastuksia on jo käytössä, mutta irrallaan ihmisen varsinaisista terveystiedoista. Lääkäri ei siis suoraan näe vaikka ihmisen itse mittaamaa verenpainetta.

Tekniikka ei muuta lainsäädäntöä tietosuojasta. Ihminen voi yhä vaikuttaa siihen, missä hänen tietonsa näkyvät.

Apottiin tehdään myös erilaisia varmistuksia, jotta virheitä olisi vaikea tehdä.

Jos lääkäri esimerkiksi syöttää järjestelmään potilaalle poikkeuksellisen suuren annoksen lääkettä, Apotti hälyttää. Lääkäri voi kyllä jollain konstilla ohittaa hälytyksen, siis vaikka hakemalla toisen lääkärin vahvistamaan päätöksensä.

Miten voittaja päätetään?
Kun tarjouspyyntö on hyväksytty, Epic ja CGI jättävät lopulliset tarjouksensa kesällä.

Tarjouksia vertailtaessa hinta ratkaisee 40 prosenttia. Muut perusteet liittyvät esimerkiksi laatuun, käytettävyyteen ja jatkokehityksen avoimuuteen.

Hankinnasta päätetään elokuussa. Erikseen järjestetään pienempi kilpailutus, jonka kautta hankitaan laitteistoa kuten palvelimia.

Apotin hallinnointia varten perustetaan yhtiö.

Milloin se on valmis?
Apottia kokeillaan Vantaalla vuonna 2017. Pilotin jälkeen järjestelmä otetaan käyttöön asteittain muualla.

Sopimuksen allekirjoittamisesta aikaa pitäisi kulua 4–4,5 vuotta, elleivät esimerkiksi päätöksestä tehdyt valitukset hidasta käyttöönottoa. Markkinaoikeudessa odottaa jo yksi valitus.

Espoolla ja muilla Hus-alueen kunnilla on mahdollisuus hypätä Apotin käyttäjiksi ilman erillistä kilpailutusta, jos ne päättävät näin neljän vuoden kuluessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat