Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olohuonenäyttely tuo Paula Ojasen kotiin vieraita katsomaan porkkanan pilkkomista

Taiteilija riisuu tänään hyvin hitaasti paitaansa yltään vallilalaisessa olohuoneessa

Kaupunki
 
Mika Ranta HS
Kuutti Lavosen Lohduttaja-teos on Paula Ojasen mukaan hänen kotinsa tärkein esine.
Kuutti Lavosen Lohduttaja-teos on Paula Ojasen mukaan hänen kotinsa tärkein esine. Kuva: Mika Ranta HS

Alapurenta-Vili vaikuttaa hiukan vaaralliselta kuulostavasta katunimestään huolimatta ystävälliseltä koiralta.

Tänään 7-vuotiaalla on kuitenkin tehtävä: emäntä on kutsunut Vilin olohuoneeseen Vallilassa ventovieraita ihmisiä kokemaan taidetta, joiden tekijät vaikuttavat. . . no, koiran näkökulmasta katsoen ehkä vähän pelottavilta.

"Aiheena ovat arjen asiat. Yksi katsoo Youtube-videoita koiran kanssa mun sängyllä, yksi pilkkoo porkkanoita, yksi istuttaa taimia, yksi tanssii ja yksi ottaa hyvin hitaasti paitaa pois päältään", Paula Ojanen kertoo neljästä asuntoonsa esiintymään tulevasta performanssiryhmästä.

Ojanen tarjoaa kotinsa Yhteismaa-ryhmän järjestämälle Olohuonenäyttelylle. Kahden päivän ajan, tänään lauantaina ja huomenna sunnuntaina, kymmenkunta helsinkiläiskotia muuttuu gallerioiksi.

Eikö Ojasta yhtään arveluta päästää ties keitä hulluja kotiinsa? "No kuule täällä on hulluja käynyt. Joskus nuorina villeinä vuosina, ei nyt enää tietenkään. Suomalaiset kunnioittavat toisten koteja. Ja Alapurenta-Vili kyllä hoitaa homman kuin homman", Ojanen, 37, vakuuttaa.

Tämänvuotinen Olohuonenäyttely on järjestyksessä toinen. Vuonna 2014 Olohuonenäyttelyssä oli kävijöitä noin 2 500. Yhteismaa-organisaation käpälänjälkiä ovat myös tunnetut ja suositut helsinkiläiset kaupunkitapahtumat Siivouspäivä, Illallinen taivaan alla ja yhteistä vastuuta kanssaihmisistä ja keskinäistä apua korostava Nappinaapuri-hanke.

"Yhteismaan tyypit ovat tehneet Stadista paremman paikan", Ojanen kertoo syyksi mukana oloonsa.

"Tämä asunto on ainoa, mitä mulla on tarjota takaisin tälle kaupungille. Tässä on asuttu 20 vuotta, tavattu ihmisiä, juhlittu ja rakastettu tosi paljon."

Kimmo Oksanen HS
Vallila

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat