Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuntobuumi valtaa Helsinkiä – "ohjaajista tulossa tähtiä"

Valtavan kokoiset kuntokeskukset tarjoavat Helsingissä kaikkea aamiaisesta lastenhoitoon

Kaupunki
 
Näin saat lihakset ilman välineitä
Näin saat lihakset ilman välineitä
Fysioterapeutti ja fysiikkavalmentaja Juho Ranta näyttää, miten kuntoilija voi parantaa lihaskuntoaan ilman välineitä, pelkkää oman kehon painoa vastuksena käyttäen. Toimittaja Essi Lehto. Kuvaus Arttu Luhtala. Leikkaus Terhi Liimu.

Kun tunti kahvakuulaa on väsyttänyt lihakset, ei mikään maistu niin makealta kuin väsymystä lievittävä infrapunasauna. Toisinaan taas tekee mieli hakata nyrkillä säkkiä rytmikkään musiikin säestyksellä.

On vaikea keksiä liikuntamuotoa, mitä ei pääsisi harrastamaan Helsingin ydinkeskustassa. Kuntosalit ja hyvinvointikeskukset ovat valloittamassa Helsingin keskustan, kun vanhoihin liikehuoneistoihin on rakennettu liikuntapaikkoja.

Kuntosaleja löytyy Helsingin ydinkeskustasta lähes jokaisesta kadunkulmasta. Pelkästään yli 1 500 neliömetrin keskuksia on neliökilometrin alueella neljä. Helsingin kokoisessa kaupungissa lukumäärä tuntuu suurelta.

Uusin tulokas kuntomarkkinoilla on Esport Bristol, hyvinvointikeskus vanhan elokuvateatteri Bristolin tiloissa Mikonkadun ja Ateneuminkujan kulmauksessa.

Liisa Takala
Eveliina Sjöblom veti body pump -ryhmäliikuntatuntia uudessa Esport Bristolissa perjantaina. Kuntosali on rakennettu vanhan elokuvateatterin tiloihin.
Eveliina Sjöblom veti body pump -ryhmäliikuntatuntia uudessa Esport Bristolissa perjantaina. Kuntosali on rakennettu vanhan elokuvateatterin tiloihin.

Historiasta muistuttaa iso led-seinä, jonka edessä ryhmäliikuntaohjaaja Eveliina Sjöblom jakelee käskyjä kulmasoutuun.

"Jee beibi", Sjöblom kuiskaa mikrofoniin ja laskee levytangon lattialle. Taustalla esiintyy punnertava mies lihakset hiestä kiillellen.

Tarkoitus on tarjota kuntoilijalle elämyksiä ja erottautua muista, sanoo Esport Bristol -keskuksen johtaja Katariina Järveläinen.

"Ei tässä kilpailussa pärjää pelkästään erikoisilla puitteilla, mutta se on kiva lisä."

Bristolin lisäksi Helsingissä on äskettäin avannut ovensa toinenkin iso kuntosali, Kampin Sats Elixia.

Kuntosalit taistelevat ihmisten ajasta, joten sijainnilla on merkitystä. Helsingin keskustassa työskentelee suuri määrä ihmisiä, siksi se on luonteva paikka myös kuntoilulle.

"Työpäivän jälkeen on helpompi mennä salille, siksi paikan pitää olla työpaikan lähellä. Se on se laiskuus", kertoo Bristolissa perjantaina vapaapainoilla harjoitellut Riina Rantala.

Eräässä brittitutkimuksessa havaittiin, että matka kuntosalille kotoa, työpaikalta tai työmatkan varrelta sai kestää enintään seitsemän minuuttia, kertoo Sats Elixian Suomen-johtaja Anne Ketola. Sijainti siis ratkaisee.

"Tärkeintä on location, location ja location", Ketola sanoo.

Yrityksellä onkin ydinkeskustassa kolme isoa kuntosalia.

"Me tarjoamme vain sitä, mitä ihmiset haluavat. Kaikki kolme paikkaa ovat sen väärttejä", Ketola summaa.

Hänen mukaansa kuntoilupaikkojen erikoistuminen on keskeistä.

Helsingistä löytyy yhteen tai kahteen liikuntalajiin erikoistuneita saleja, halpoja kuntosaleja ilman palveluja sekä monipuolisia keskuksia, jotka tarjoavat kaikkea mahdollista lastenhoitopalveluista aamiaiseen.

Muotiakin on syytä seurata. Se tarkoittaa uusia lajeja, esimerkiksi ilmajoogaa katosta roikkuvien huivien varassa tai takapuolen lihaksia kehittäviä lihaskuntotunteja.

Anne Ketolan mukaan yhä useammat kuntoilijat haluavat liikkua iloiten. Siksi kuntosalit pyrkivät tarjoamaan elämyksiä.

"Haluamme, että asiakas ajattelee tunnin lähestyessä loppuaan, että voi ei, joko tämä nyt jo päättyy. Siksi myös ohjaajista on tulossa tähtiä. Heidän perässään tullaan tunneille."

Esport on jo nyt päättänyt laajentaa nykyisiä Bristolin- tilojaan, vaikka kuntokeskus avattiin äskettäin. Tarkoitus on tarjota kasvavissa tiloissa testaus- ja hyvinvointipalveluja yhdessä lääkärikeskuksen kanssa.

"Ihmiset haluavat satsata hyvinvointiinsa aiempaa enemmän. Kysyntää kyllä on", sanoo Järveläinen.

Neliöitä tässä hyvinvointiin erikoistuvassa keskuksessa on yhteensä 2 500 – ja pian siis noin 3 000, kun suunnitelmat toteutuvat.

Liikuntapaikkojen määrä vaikuttaa myös katukuvaan. Aika usein kuntosalin isoissa ikkunoissa voi nähdä kuntoilijankin.

Rantala pitää kuntosaleja baareja tai yökerhoja parempana vaihtoehtona.

"Ne ovat kuitenkin samaa bulkkikamaa. Ja on tämä parempi kuin esimerkiksi kokoustilat."

Rantalan kanssa samaa mieltä on hotjoogan perässä Bristoliin tullut brasilialaisen jujutsun harrastaja Vann Nikkan.

"On tämä yökerhoa parempi vaihtoehto. Tämä edistää tietyntyyppistä elämäntapaa. Kyllä sinä tiedät, sellaista terveellistä."

Liisa Takala
Riina Rantala treenaa Esport Bristolissa. Hän arvostaa sitä, että kuntoilupaikka on lähellä työpaikkaa.
Riina Rantala treenaa Esport Bristolissa. Hän arvostaa sitä, että kuntoilupaikka on lähellä työpaikkaa.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat