Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun isi ei enää hajota taloja

Kaupunki
 
Samuli Laita Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n kaupunkitoimittaja.

Moni meistä on kokenut sen ylpeyden tunteen, kun on voinut esitellä ystäville vaikkapa vaarin omin käsin rakentamaa mökkiä tai isän huolella vaalimaa, jo museorekisteriin ehtinyttä rättisitikkaa.

Läikähdykseen rinnassa voi riittää pienikin esine, kuten tuffan – niin kutsuttiin eteläpohjalaista isoisääni – säilyttämä yksi maailman ensimmäisistä kruunukorkin avaajista, jonka hän oli säästänyt pikkuruisesta härmäläisestä kyläkaupastaan.

Nuo läikähdykset ovat olleet hyödyntämätön voimavara, ainakin kaupunkikehittämisessä. Nyt Lontoossa on tajuttu se, mitä lähiökatuja tallaavan pojan- tai tytönviikarin, heidän isänsä tai äitinsä muistoista voidaan saada irti: luoteislontoolaisessa Southern Kilburnin kaupunginosassa purettavien lähiötalojen tilalle nousevat uudet kerrostalot ovat isien ja äitien rakentamia.

South Kilburnissä neljä viidestä talosta on ollut kaupungin vuokrataloja, ja kaupunginosa on ollut yksi heikoimmassa asemassa olevista alueista koko Isossa-Britanniassa.

Muutaman kilometrin päässä kuuluisilta Abbey Roadin studioilta sijaitsevalla alueella on päädytty samaan ratkaisuun kuin Jakomäessäkin: vanhat talot saavat mennä uusien tieltä.

Oivaltavaa on kuitenkin se, että talojen rakennuttajien pitää huolehtia siitä, että osa uusia taloja rakentavasta työvoimasta on palkattu alueen työttömistä. Välitön vaikutus on tietenkin työttömyysasteen kaunistuminen, mutta suurimmat hyödyt kerättäneen tulevaisuudessa.

Nurkkien hajottamiseen ei tee mieli ryhtyä, jos on ollut itse niitä valamassa. Vieraammankin lorvailijan tekemisiä seuraa entistä suurempi, uusista nurkistaan tarkkana oleva joukko.

Kenties jonkun vuoden kuluttua kadulla kuulee myös heleän äänen: "Toi on mun isin rakentama talo."

Asuntorahastot, hoi! Kaltaisianne putiikkeja tuntuu nyt nousevan kuin sieniä sateella, kun yhteiskunnan oma tuotanto sakkaa. Tästä oiva kilpailuvaltti.

Voiko mikään kaupunki olla fanittamatta hankettanne, jos lupaatte esimerkiksi tontinluovutuskilpailussa oikeasti työllistää kaupunginosan työttömiä ja saada aikaan siten alueen arvostuksen nousua?

Ja kaupungit, hoi! Laittakaa Southern Kilburnin kaltaisia sosiaalisia seikkoja tontinluovutusehtoihinne, ja kehitelkää tukku lisää.

Lähiön katua kulkiessa monella olisi syytä läikähtää rinnassa.

Samuli Laita HS
samuli.laita@hs.fi, Twitter: @laitasa
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kaupunkitoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat