Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingissä alkaa poliittinen sota hiilikasoista – kyseessä miljardin euron kiista

Helsingin poliitikot päättävät pian miljardiluokan energiainvestoinneista. Samalla ratkeaa kivihiilikasojen kohtalo.

Kaupunki
 
Sami Kero HS
Hanasaaren kivihiilikasat näkyvät Helsingin siluetissa.
Hanasaaren kivihiilikasat näkyvät Helsingin siluetissa. Kuva: Sami Kero HS

Keväinen Helsinki on linnunsilmin kaunis. Aurinko hellii Suomenlinnaa ja Helsingin kehuttu "merellinen siluetti" on kuin suoraan postikortista.

Idylli särkyy Helsingin Hanasaaressa, jossa kohoaa metrien korkuinen musta kivihiilivuori. Se on muun muassa monien yritysjohtajien mielestä niin ruma, etteivät he kehtaa tuoda kansainvälisiä asiakkaitaan Helsinkiin (HS 25. 9. 2014).

Helsingille musta vuori on tarkoittanut vuosien mittaan valtaisan määrän rahaa.

"Helsingin Energia tulouttaa paljon rahaa kaupungille. Tulos tulee nimenomaan kivihiilen ja ydinvoiman kautta. Päästöjen kautta helsinkiläiset ovat saaneet verohelpotuksen", sanoo Aalto-yliopiston energiaprofessori Peter Lund.

Vuoden alussa Helsingin omistamana yhtiönä aloittanut Helen on takonut Helsingille vuosina 2003–2014 noin 1 850 miljoonaa euroa. Jos Helsinki olisi halunnut kerätä vastaavan summan kuntaveroina, sen olisi pitänyt pitää vuosittain veroprosenttinsa yli prosenttiyksikön korkeampana.

"Helsingin Energia on ollut tärkeä rahasampo, mutta se on tuottanut rahansa pääosin likaisella polttoaineella, siihen päättäjät eivät ole halunneet aiemmin puuttua", Lund sanoo.

Helsingin poliitikot linjaavat syksyllä, jatketaanko kivihiilen polttoa suurimuotoisesti myös jatkossa. Vaihtoehtona on siirtyä suosimaan energiatehokkuutta ja uusiutuvaan energiaan pohjaavia ratkaisuja.

Päätös on valtava, ja se ohjaa todennäköisesti myöhemmin koko Suomen energiapolitiikan suuntaa.

Tästä on kyse

 Helsinki pyrkii tuottamaan energiastaan 20 prosenttia uusiutuvalla energialla vuoteen 2020 mennessä. Viime vuonna taso oli 7 prosenttia.

 Tavoitteena on, että Helsinki tuottaisi energiaa lähes hiilidioksidipäästöttömästi vuoteen 2050 mennessä.

 Tavoitteet vaativat kalliita investointeja. Niistä päätetään tänä vuonna. Helen Oy:n hallitus alkaa käsitellä asiaa huhtikuussa.

Käytännössä poliitikot päättävät, modernisoidaanko Hanasaaren ja Salmisaaren kivihiilivoimalat vai rakennetaanko Vuosaareen uusi bioenergiaan pohjaava voimalaitos. Toistaiseksi vaihtoehtojen hintaero tiedetään vain Helenin johdossa.

"Laskelmat alkavat valmistua näillä näppäimillä, mutta en halua niitä julkisuuteen avata. Ei tässä mitään radikaalia uutta aiempaan verrattuna ole ilmennyt", sanoo Helenin toimitusjohtaja Pekka Manninen.

Aiempien laskelmien mukaan Hanasaaren ja Salmisaaren modernisointi maksaisi noin 500 miljoonaa. Vuosaaren voimalan hintalapuksi on arvioitu noin 1 000–1 200 miljoonaa.

Kivihiilen poltto jatkuisi molemmissa tapauksissa Salmisaaressa, mutta sen osuus kokonaisuudesta olisi Vuosaaren voimalan mahdollisen rakentamisen jälkeen huomattavasti nykyistä vähäisempi.

Hanasaaren käytöstä luopuminen taas toisi pitkällä aikavälillä Helsingille tuloja, sillä se mahdollistaisi Hanasaareen yli 5 000 asukkaan ja noin 8 000 työpaikan alueen rakentamisen.

"Mielestäni uudet asunnot ja työpaikat ovat painava argumentti sen puolesta, että Helsingin olisi syytä löytää uusia energiaratkaisuja", sanoo Helsingin kaupunkisuunnittelusta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr).

Helsingin kaupunginhallitus haluaa ennen lopullista investointipäätöstä selvittää energiatehokkuuden ja hajautetun energiantuotannon mahdollisuuksia. Energiaprofessori Lundin mielestä näihin panostaminen olisi Helsingin kannalta suurvoimalan rakentamista järkevämpää.

Esimerkiksi energiankäytön tehostaminen, aurinkoenergia, jätteet, biokaasu, tuulivoima ja syvältä maasta kerättävä maalämpö olisivat energiamuotoina nykyreittiä kestävämpiä, Lund listaa.

"Nyt rakennetaan kallista polkua hiilineutraaliin tulevaisuuteen. Tärkeää olisi miettiä, miten se investointi voisi maksaa itsensä mahdollisimman tehokkaasti takaisin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat