Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katuruoka etsi muotoaan Senaatintorilla

Senaatintorilla burgerit, kimchi ja muut herkut antoivat makkaraperunakulttuurille kyytiä

Kaupunki
 
Benjamin Suomela
Nordic Street Food tarjoili skandinaavista katuruokaa Senaatintorilla lauantaina.
Nordic Street Food tarjoili skandinaavista katuruokaa Senaatintorilla lauantaina. Kuva: Benjamin Suomela

Siinä kruununhakalainen Johannes on kyllä oikeassa, että lämmintä sen pitää olla. Katuruuan nimittäin. Helsingissä oli lauantaina Eats-katuruokatapahtuma, joka keräsi Senaatintorille ja Torikortteleihin vääränään nälkäisiä jo puoliltapäivin.

Pohjoinen viima pyyhki kiperästi poskia, ja nyt oli sentään kevääksi luokiteltava vuodenaika. Paitsi helppoa, nopeaa ja ravintolaruokiin nähden halpaa, suurimman osan suomalaisesta vuodesta katuruuan oletetaan olevan myös verenkiertoa herättävää.

Johannes ja Kerttu olivat kotikaupunginosassaan jonottamassa korealaista hapankaaliruokaa kimchiä. Kerttu kertoi käyvänsä usein paikallisessa korealaisessa. Nyt kun torille tuli vaihtoehto, sitäkin piti kokeilla, jonottamiseen asti.

"Ajateltiin, että kun on pitkä jono, ruoka on varmasti hyvää."

Johanneksella oli ruuan suhteen erityinen toive: "Hapan maistuu darrassa", hän sanoi. Annettakoon se anteeksi, hänellä oli nimittäin 38-vuotissyntymäpäivä.

Kojunnurkalla istuskelleella Reiskalla on toisenlainen maku. Siuntiolainen mätti piirakkaa, jonka sisällä näyttäisi olleen jotakin possunlihaan viittaavaa.

"Emmä tiedä mitä tää on, mutta hyvää on!" Reiska kehui.

Streat Helsingin Eats-tapahtumaan oli ilmoittautunut järjestäjän mukaan 38 ruokayrittäjää pääkaupunkiseudulta, seitsemän yrittäjää maakunnista ja 11 kansainvälistä keittiötä. Lisäksi Torikortteleiden yhdeksän ravintolaa toivat antimiaan kadulle.

No nyt oli tultu kaukaa Helsinkiin syömään: Australialaiset Jenni, Ben ja Marisa olivat yötä myöten saapuneet Tukholmasta Viking Linen lautalla, ja nyt maistui katuruoka.

"Meilläpäin ei oikeastaan saa katuruokaa", Ben kertoi hämmästyttävän uutisen. On arveltavasti melko yleinen käsitys, että kirjoltaan runsaita, värikkäitä herkullisia katuruokia nyt saa mistä tahansa Tyynenmeren alueen maista viiden metrin välein. Mutta toisaalta, Australia on iso maa, jonne mahtuu runsaasti maaseutua, kun katuruoka on pikemmin kaupunkilainen keksintö.

Ben ihmetteli, kuinka hänen annokseensa voi mahtua niin paljon mausteita. "Luulen, etten koskaan ole syönyt näin paljon mausteita kuin nyt", hän arveli mittaillen epäuskoisena burgeriaan.

Arabianrannasta Senaatintorille saapuneet Marja-Liisa ja Jukka eivät ihan tarkkaan tienneet, mitä söivät. Kasvista se kuulemma kuitenkin oli, ja hyvää. Marja-Liisan kympin ateria ja Jukan viidentoista euron annos, olivat kuulemma makuun nähden hinnaltaan kohdallaan.

"Siinä on vähän tapahtumalisää", Jukka arveli kuitenkin.

Näinhän se on: kun ruokamateriaaleihin satsataan enemmän, nousee hintakin saman tien. Marja-Liisa ja Jukka pitivät kuitenkin suuntaa oikeana. Helsingin katuruokakulttuurin tulevaisuus näyttää toritarjonnan valossa hyvältä.

Kimchi-jonon Kertulla ja Johanneksella oli mielipide katuruuan oikeasta hinnasta: "Kymppi on kipurajalla. Kahdeksan euroa olisi parempi", Johannes sanoi.

"Mä tykkäisin, että seitsemän", Kerttu tinki. "No nyt mä profiloidun saitana."

 

Streat Helsingin Eats-katuruokatapahtuma vielä tänään sunnuntaina Senaatintorilla ja Torikortteleissa kello 11–19.

Kimmo Oksanen HS
Kruununhaka

Benjamin Suomela
Osteritkin taipuvat katuruuaksi.
Osteritkin taipuvat katuruuaksi.
Erikoiset katuruuat lämmittivät Senaatintorilla
Erikoiset katuruuat lämmittivät Senaatintorilla
Monipuoliset burgerit ja muut herkulliset kioskiannokset maistuivat viimaisessa ruokatapahtumassa Helsingissä. Toimittaja: Kimmo Oksanen HS, kuvaus ja leikkaus: Benjamin Suomela.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat