Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaasanpuistikon levottomuus kyllästyttää asukkaita

Kaupunki
 

Orastava kevät on jälleen käynnistämässä istuskelusesonkia Vaasanpuistikossa Helsingin Harjussa. Asukkaita hermostuttaa, sillä istuskelijoiden mukana tulevat jälleen olutlaatikot ja viinapullot.

Viereisen taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Osmo Ketola sanoo, että aukiolla Helsinginkadun ja Vaasankadun kulmauksessa Sörnäisten metroaseman kupeessa päihtymys ja häiriköinti on yleinen näky. Se heikentää hänen mukaansa alueen viihtyvyyttä ja turvallisuutta. Ketola kertoo saavansa asukaspalautetta Vaasanpuistikosta viikoittain.

"Talon vanhimmat asukkaat pelkäävät kulkea tästä tuohon kauppaan. Siihen on kertynyt sellainen vakiojuoppojengi, joka huutelee ihmisille. Kielenkäyttö ei ole mitään lasten kuunneltavaa", Ketola kertoo. Aukion laidalla on S-market.

"Ohikulkevia naisia huoritellaan, miehiä homotellaan."

Kaupunkilaiset tuntevat Vaasanpuistikon myös nimillä Vaasanaukio ja – vähemmän mairittelevasti – Piritori ja Ikuisen vapun aukio.

Ketola selostaa alueen tilannetta rauhallisesti, vaikka häntä närkästyttää. Torstaina hän kertoi välittäneensä Helsingin kaupungille värikkäämpää palautetta jo kuudennen kerran kaksivuotisen puheenjohtajuutensa aikana.

"Ettekö todellakaan saa vietyä tuota v...n häirikkötelttaa, jossa myydään alaikäisille tupakkaa, alkoholia ja muita piristeitä. On tämä nyt yhtä helvettiä, ettei kaupungin virkamiehillä riitä selkärankaa tuon riemuliiterin poistoon", Ketola kirjoittaa.

Teltalla Ketola viittaa aukiolle pystytettyyn telttakatokseen, joka tarjoaa aukiolla säänsuojaa ja osaltaan houkuttelee viipymään alueella. Täällä Ketolan mukaan myös välitetään alaikäisille päihteitä.

Helsingin poliisilaitoksen ylikomisario Jere Roimu kertoo, että aukio on poliisin painopistealuetta.

"Totta kai paikka tiedostetaan. Se on kohde, jossa poliisi päivittäin liikkuu ja johon se keskittyy. Vapaana ollessaan partiot pyrkivät alueella näyttäytymään ja häiriöihin puuttumaan", Roimu kertoo.

Poliisin tuovat Vaasanpuistikkoon häiriökäyttäytymiseen sekä päihteiden ja huumeiden käyttöön liittyvät tehtävät. Vaasankadun ympäristössä esiintyy Roimun mukaan myös huumeiden katukauppaa.

"Alue yleisesti on sellainen, että siellä on anniskelutoimintaa ympärillä paljon sekä metroasema, joka tuo ja vie väkeä paljon. Eli siellä liikkuu muutenkin kaikenlaista väkeä", Roimu kiteyttää.

Aukion vallitseva tilanne on kaupunkilaisten ja poliisin ohella tuttu myös kaupungin virkamiehille. Miten Vaasanpuistikosta saisi viihtyisämmän ja turvallisemman?

"Kyllä yleistä ilmeenkohotusta on mahdollista tehdä. Ilmeenkohotusta on tutkittu, mutta suunnittelu on vasta alkuvaiheessa, ja eri mahdollisuuksista on keskusteltu eri hallintokuntien kanssa. Aukion suunnittelu on kuitenkin enemmän rakennusviraston vastuulla", sanoo arkkitehti Perttu Pulkka kaupunkisuunnitteluvirastosta. Vaasanpuistikon seutu on Pulkan vastuualueella.

"Vuosi sitten teimme tutkielmaa Vaasankadusta ja Vaasanpuistikosta, että miten ja mihin suuntaan aluetta voitaisiin kehittää. Aukiohan on aika miellyttävän kokoinen ja aukeaa hyvään suuntaan. Paljonhan olisi potentiaalia kehittää sitä."

Pulkan mukaan aukion kohentamiseksi on tehty alustavia suunnitelmia, joita varten on pohdittu "erilaisia vaihtoehtoja". Esimerkiksi Karhupuistossa ja Katri Valan puistossa ilmeenkohotus ja kansalaisaktiivisuus ovat parantaneet alueiden viihtyisyyttä. Pulkan mukaan myös Kurvi kondikseen -kilpailun annista voisi ammentaa ideoita.

Osmo Ketola pohtii, voisiko aukiota muuttaa niin, ettei siellä olisi nojailuun sopivia elementtejä.

"Ei ole vielä mitään valmiita vastauksia. Kaikkia ehdotuksia otetaan vastaan totta kai", kaupunkisuunnitteluviraston Pulkka vastaa.

Ketola ja Pulkka ovat yhtä mieltä siitä, että yleisten tilojen tulisi olla turvallisia ja palvella kaupunkilaisia yleisesti.

Jotta muutos vauhdittuisi, Ketola kehottaa palautteessaan virkamiehiä tutustumaan alueeseen:

"Tervetuloa huomenna perjantaina tai lauantaina seuraamaan alueen tapahtumia ja istumaan seurueisiin, jos uskallatte sen tehdä", hän kirjoitti torstaina.

Ossi Mansikka
Harju

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat