Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Festarit lopetettava jo kello yksitoista? Musiikkitapahtumien aikarajat saattavat kiristyä Helsingissä

KHO:n Weekend-festivaali-päätös voi pakottaa Helsingin uusiin äänilinjauksiin

Kaupunki
 
Laura Oja HS
Helsingissä järjestettävä Flow-festivaali on saanut jatkua kello yhteen yöllä. Oikeuspäätöksen myötä kaikkien Helsingin tapahtumien aikarajat voivat tiukentua.
Helsingissä järjestettävä Flow-festivaali on saanut jatkua kello yhteen yöllä. Oikeuspäätöksen myötä kaikkien Helsingin tapahtumien aikarajat voivat tiukentua. Kuva: Laura Oja HS

Korkein hallinto-oikeus päätti helmikuussa, että Helsingin kaupungin ympäristönsuojelupäällikkö teki oikein rajatessaan Helsingin Kyläsaaressa järjestettävän Weekend-festivaalin lopettamaan soiton puolenyön sijaan jo kello 23.

Päätös voi aiheuttaa tiukennuksia myös muiden musiikkitapahtumien aikarajoituksiin. "Festivaalien järjestäjiä on kohdeltava tasapuolisesti", ympäristölautakunnan puheenjohtaja Matti Niemi (sd) muistuttaa.

Tästä on kyse

 Helsingin ympäristökeskus rajasi vuonna 2014 Weekend-festivaalin soittoajan päättymään kello 23.

 RL Concerts valitti Vaasan hallinto-oikeuteen, joka linjasi, että soittaa saa 24:ään.

 Ympäristökeskus valitti KHO:een, joka linjasi, että ympäristökeskuksella oli oikeus määrätä musiikki seis kello 23.

Sehän ei voi tarkoittaa kuin sitä, että muidenkin festivaalien aikarajoja vedetään entistä aikaisemmaksi?

"Pahimmillaan se tarkoittaa sitä."

Esimerkiksi Suvilahdessa järjestettävä Flow on saanut jatkua kello yhteen yöllä. Onko näin myös jatkossa, sitä käsitellään tiistaina Helsingin ympäristölautakunnassa – taas.

Festivaalien melukeskustelu on alkanut Helsingissä perinteisesti yhtä varmasti kuin kesä on tullut. Vaikka suvi on Suomessa lyhyt ja esimerkiksi Weekend-festivaali vain yhden viikonlopun mittainen, monille korville se on liikaa.

Weekend-festivaalista tehtiin vuonna 2013 peräti 157 kirjallista valitusta ja äkäisiä puhelinsoittojakin tuli kaupungin edustajille kymmeniä, kun tavanomaiset kirjalliset valitusluvut pysyvät kymmenen kulmilla.

Kyläsaaren erityispiirre on, että musiikki kantautuu sieltä meren ylitse kauas. Valituksista monet tulivat Laajasalosta ja Herttoniemestä asti.

Suvilahdessa järjestettävä Flow on paremmassa asemassa, sillä toisin kuin Kyläsaaressa, siellä rakennukset eristävät ääntä ja lavat voidaan asetella niin, ettei musiikki suuntaudu suoraan merelle.

Tulevaisuudessahan Kyläsaarikaan ei ole ongelma, koska se rakennetaan täyteen taloja ja festivaalialueena se lakkaa olemasta kokonaan, Matti Niemi toteaa vähän sarkastisesti.

"KHO:n päätöksen seurauksista Helsingin linjauksille on käytävä poliittinen keskustelu. Mitä kaupungissa voi tehdä?" Niemi kysyy retorisesti.

"Festivaalit kuuluvat kaupunkeihin, ja niitä järjestetään vain parina kesäkuukautena. Ja Weekend-festivaalissakin on kyse vain yhdestä viikonlopusta."

Entä mitä Weekend-festivaalin järjestävässä RL Conserts Oy:ssä ajatellaan?

"Tasapuolinen kohtelu on tärkeää kilpailullisestikin. Mutta ei se saisi tarkoittaa, että otetaan kaikilta pois. Eikö voitaisi ajatella, että annetaan kaikille lisää?" sanoo toimitusjohtaja John Rugemalira.

Tapahtumat tuovat elämää Helsinkiin ja ovat kaupungille taloudellisestikin merkittäviä, Rugemalira muistuttaa.

Hänen mukaansa RL Conserts tekee hyvää yhteistyötä Helsingin ympäristökeskuksen kanssa. Meluhaittaa pyritään minimoimaan. Silti Rugemalira toivoo, että soittoa voitaisiin venyttää yöhön.

"Kesäyön pimeät tunnit ovat tärkeitä. Varsinkin elektronisen musiikin festivaalilla valoilla on keskeinen osa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat