Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kännykkäsovellukset voivat räjäyttää kimppakyytien suosion – vielä kimppa ei houkuta Helsingin työmatkalaisia

Pääkaupunkiseudulla työmatkalaisten kimppakyydit eivät ole yleistyneet

Kaupunki
 
Rio Gandara HS
Kohti Oulua suuntaavaan kimppakyytiin hyppäsivät viime perjantaina Vantaan Tikkurilassa Saara Kukkohovi ja Oskari Kähkönen. Kyydin tarjosi Jouni Lehmusvuori.
Kohti Oulua suuntaavaan kimppakyytiin hyppäsivät viime perjantaina Vantaan Tikkurilassa Saara Kukkohovi ja Oskari Kähkönen. Kyydin tarjosi Jouni Lehmusvuori. Kuva: Rio Gandara HS

Kimppakyydit eivät ole onnistuneet valloittamaan Helsingin seudun työmatkaliikennettä. Helsingin Sanomien asiantuntijoille tekemän kyselykierroksen sekä kimppakyytejä välittävien nettipalveluiden ilmoitusten perusteella voi sanoa, että kimppakyytien tarjonta seudun työmatkoille on hyvin pientä.

"Kasvu on ollut aika lailla plus miinus nolla, ehkä yleisesti on pientä lisäkiinnostusta", toteaa toimitusjohtaja Oskari Räisänen Greenriders-nimisestä kimppakyytipalvelusta. Greenriders on vuonna 2010 aloittanut palvelu, joka on erikoistunut etenkin yrityksille tarjottaviin kimppakyytipalveluihin.

Artikkeliin liittyvät

Räisänen kuitenkin uskoo, että kimppakyytien valoisa tulevaisuus on vasta edessä.

"Uusien sukupolvien myötä asenne yhteisöllistä kuluttamista kohtaan kasvaa. Suhde autoiluun ja auton omistamiseen muuttuu."

Räisänen ei ole ainoa, joka uskoo tulevaan muutokseen. Kimppakyytiä etsiville ja tarjoaville on ollut jo vuosia tarjolla useampia nettipalveluita. Nyt uusimpana tulokkaana on Tziip, joka on vastikään tuonut kokeiluversion älypuhelimille tarkoitetusta kimppakyytisovelluksesta. Tampereen kaupunki kampanjoi sovelluksen avulla omalle henkilöstölleen mahdollisuutta autokyytien jakamiseen.

Pääasiassa yksittäisiä matkoja välittäviä nettipalveluita ovat lisäksi kyydit.net ja kimppa.net.

Pian käynnissä saattaakin olla kimppakyytipalvelujen pudotuspeli.

"Jos käyttäjät hajauttavat kyytitarjouksensa ja -pyyntönsä liian moniin palveluihin, pian kukaan ei löydä niitä", sanoo Jukka-Pekka Tolvanen.

Tolvanen on ylläpitäjä Facebookin Kimppakyyti-ryhmässä, jolla on miltei 34 000 seuraajaa. Hän on mukana myös Tziip-sovelluksen taustajoukoissa.

Sovellusten tekninen kehitys saattaakin nostaa kimppakyytien suosion uudelle tasolle.

"Jos palvelut muuttuvat helposti käytettävään muotoon, kimppakyydeistä voi kehkeytyä yksi osa uudenlaiseen liikenne palveluna -ajatteluun", pohtii kestävän liikkumisen asiantuntija Sara Lukkarinen Motivasta.

Liikenne palveluna -konseptin tavoite on, että kaupunkilaiset voisivat ostaa joukkoliikenneliput, kimppakyydit ja taksimatkat samasta paikasta. Helsingissä asiasta viritellään parhaillaan ensimmäistä kokeilua.

Jo nyt monelle Helsingin kantakaupungissa suhaavalle taksin vaihtoehdoksi on noussut pikkubussiliikenteeseen ja matkojen yhdistelyyn perustuva Kutsuplus-bussipalvelu, ja pidemmälle seudulla kulkevat saattavat hakea halvempia matkakustannuksia Uber-taksipalvelusta.

Ruuhkaiset tiet ja päästöjen vähentäminen vilahtelevat kimppakyytipalveluita kehittelevien tahojen puheissa. Useimmiten vieraan auton ovi aukeaa yksinkertaisesti taloudellisista syistä.

"Kotitalouksien kulkemiskustannukset nousevat koko ajan", sanoo Tziip-palvelun perustaja Jaakko Lipponen.

Samaan aikaan kun Helsinginniemellä älypuhelinsovellukset ovat houkuttaneet uusien kyytipalvelujen käyttäjiksi, Facebookin sivuilla käy pidempiä kimppakyytejä etsivien kuhina.

Taloudelliset edut ovat helpommin havaittavissa pidemmillä matkoilla, Greenridersin Räisänen toteaa.

"Taloudelliset perusteet ovat kuitenkin ensisijaisia, miksi kimppakyytiä käytetään."

Rahansäästön toivossa olivat liikkeellä myös viime viikonloppuna Saara Kukkohovi ja Oskari Kähkönen, jotka olivat matkalla Jouni Lehmusvuoren tarjoamalla kimppakyydillä Tikkurilasta Ouluun.

"Junalippu olisi maksanut 95 euroa. Nyt maksan vain osuuteni polttoaineesta", myhäilee kotiseudulleen bänditreeneihin suuntaava Kähkönen.

Säästö on huomattava: Lehmusvuoren dieselvolkkari kuluttaa kuutisen litraa sadalla, joten seurueen jaettavaksi jää reilun viidenkympin potti.

Samuli Laita HS
Tikkurila

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat