Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilo takaisin luokkaan

Kaupunki
 

Oppimisympäristöjen muutos on tulevan opetussuunnitelman isoja teemoja. Siksi pääkaupunkiseudulla on pitkä lista kouluja, joissa suunnitellaan tai kokeillaan opetustilojen järjestämistä toisella tavalla.

Pulpetit siirtyvät ulos luokista usealla eri tavalla. Uusissa rakennuksissa tiloista pyritään rakentamaan sellaisia, että koulu on avoinna muullekin ympäristön elämälle ja oppilaat oppivat myös muualla kuin varsinaisen koulun tiloissa.

Suuri osa koulurakennuksista on kuitenkin vanhoja. Kalusteiden uusimiseen kerralla ei ole varaa, kun oppilasmäärät kasvavat ja rahasta on tiukkaa. Tilojen pitäisi silti taipua yhtä aikaa esimerkiksi ryhmäkeskusteluun ja hiljaiseen työskentelyyn.

Vanhoissa kouluissa opetustilaa vallataan nyt siksi esimerkiksi käytäviltä ja ruokalasta. Helsingin perusopetuksen linjapäällikkö Outi Salo luettelee nopeasti monta muutakin ovelaa käytännön keinoa saada tilat toimimaan joustavasti: siirreltäviä väliseiniä, uutta tekniikkaa myös oppilaiden itse suunnittelemana, pyöriä pöytien alle ja kevyitä tuoleja. Hänestä kyse on silti enemmän oppimiskäsityksen muutoksesta. Kouluympäristön pitäisi kannustaa vuorovaikutukseen ja tiedonhankintaan.

"Tai iloon. Se on oppimisessa olennaista", Salo sanoo.

Tapiolan koulun väistötiloissa Espoossa on puolestaan alkanut pieni ihmiskoe. Kaupungin ja yliopistojen yhteisessä tutkimuksessa pyritään kokeilemaan, millaiset tilaratkaisut auttavat tekemään kouluista toimivia arjessa. Ideana on kuunnella oppilaita, opettajia ja vanhempia, ei vain suunnittelun ammattilaisia.

Kokeilu on juuri alkanut, mutta joitain pieniä oivalluksia on jo saatu. Koulun lähiverkon on esimerkiksi syytä toimia väistötiloissakin nikottelematta. Osa opetuksesta voi tapahtua ihan muissa tiloissa kuin koululla.

"Koulu ei enää ole paikka, jossa opettaja kaataa oppilaiden päähän tietoa. Lapset oppivat kaikkialla ja tulevat kouluun tarkistamaan, mikä tieto on oikeansuuntaista", sanoo Espoon sivistystoimen kehittämisjohtaja Kristiina Erkkilä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat