Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rottasota jatkuu Itäkeskuksessa

Rottia yritetään nyt torjua niiden kulkureiteille levitettävällä tahnalla

Kaupunki
 
Leipään kätketty kamera tallensi rottien vilinän Helsingissä
Leipään kätketty kamera tallensi rottien vilinän Helsingissä
HS piilotti kameran ranskanleivän sisään ja vei sen Itäkeskuksen bussiasemalle. Kuvaus: Juhani Niiranen, editointi: Janne Elkki

Helsingin Itäkeskuksessa yritettiin hillitä alati kasvavaa rottayhteisöä viime syksynä laajamittaisilla torjunnoilla. Rotille tarjottiin syöteillä verta ohentavaa lääkettä.

Tulokset eivät olleet tyydyttäviä. Rottia vilistää yhä etenkin Tallinnanaukiolla sekä metroaseman tienoilla.

"Ilmeisesti viime syksyn torjunta ei ollut tarpeeksi tehokasta, sillä rotille riitti ravintoa muutenkin. Rottia on edelleen aika runsaasti, ja nyt siellä on nähty myös poikasia, mikä ei ole ollenkaan hyvä juttu", toteaa vastaava työnjohtaja Tarja Silventoinen Helsingin kaupungin Starasta.

Silventoisen mukaan 17. maaliskuuta alkaneen uuden torjuntajakson takana ovat Helsingin kaupungin liikennelaitos, joka hallinnoi metroaseman seutua, sekä kauppakeskus Itis.

"Nämä kaksi suurta toimijaa tekevät nyt yhdessä torjuntaa. Tällä kertaa yritetään tahnaa, jota levitetään rottien kulkureiteille. Tarkoitus on, että rotta turkkiaan sukiessaan saa ainetta elimistöönsä."

Silventoinen kertoo käyneensä Tallinnanaukiolla viime viikolla, mutta silloin, kauniina aurinkoisena päivänä, silmiin ei osunut ainuttakaan rottaa.

"Olen saanut alueelta runsaasti soittoja, joissa kerrotaan, että kyllä niitä siellä paljon on. Ongelmaa on muuallakin kuin juuri Tallinnanaukiolla. Esimerkiksi lähialueiden taloyhtiöt ovat joutuneet torjumaan rottia."

Rottia houkuttelee Tallinnanaukiolle helppo ruoka. Sitä löytyy roskiksista, mutta myös ihan kadulta.

"Valistunut arvioni rottakannan kasvuun on ravinnon lisäksi se, että metrotunnelit tarjoavat hyviä kolopaikkoja. Osansa on myös lauhoilla talvilla", sanoo Silventoinen.

Lintujen ruokinta on ollut jo vuosia kielletty Tallinnanaukiolla. Kiellosta kerrotaan kylteissä, mutta silti ruokintaa ilmenee.

"Viime syksynähän sieltä löytyi myös pensaikkoon dumpattuja kurkkuja. Ja jos roska-astiassa on hampurilaisaterian tähteitä, rotta menee sinne."

Tuorein torjuntakampanja päättyy huhtikuun lopussa. Silventoinen toivoo sille menestystä.

"Kaikista rotista ei tietenkään päästä, ulkoalueilla niitä on aina. Mutta nyt kahden ison toimijan yhteistyö on hyvä asia."

Juhani Niiranen HS
Tallinnanaukiolla sekä metroaseman tienoilla on paljon rottia.
Tallinnanaukiolla sekä metroaseman tienoilla on paljon rottia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat