Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kakkosjohtajaksi nousi Espoon oma Isotalo

Väistyvän Olavi Loukon "oikea käsi" Olli Isotalo keräsi erityisesti kokoomusäänet

Kaupunki
 
Rio Gandara HS
Ääntenlaskijat Yrjö Rossi (vasemmalla) ja Christina Gestrin seurasivat valtuustossa, kun kokoomuksen ryhmänvetäjä Pia Kauma (keskellä) äänesti.
Ääntenlaskijat Yrjö Rossi (vasemmalla) ja Christina Gestrin seurasivat valtuustossa, kun kokoomuksen ryhmänvetäjä Pia Kauma (keskellä) äänesti. Kuva: Rio Gandara HS

Valtuuston suljettu lippuäänestys nosti maanantaina Espoon teknisen toimen johtajaksi Olli Isotalon. Tuleva kakkosjohtaja keräsi 35 jaossa olleista 75 äänestä.

Juristi ja Espoon nykyinen kehittämisjohtaja Isotalo on kuluneen vuosikymmenen ajan ollut nykyisen teknisen toimen johtajan Olavi Loukon "oikea käsi" teknisessä toimessa. Paikka aukesi, koska Louko jää kesällä eläkkeelle.

Kuka?

Olli Isotalo

Olli Isotalo

 Olli Isotalo, 51, on oikeustieteen kandidaatti.

 Espoo kiitti Isotalon kokemusta kunnallishallinnosta, uutta toimea vastaavista tehtävistä ja suuren organisaation johtamisesta. Muutosjohtamisesta häntä ei kehuttu.

 Tuleva palkka on 11 000 euroa kuussa. Lisäksi tulevat puhelinetu 20 euroa ja vapaa autoetu.

Valinnan näyttää ratkaisseen se, että valtapuolue kokoomus sai ryhmänsä pääosin Isotalon taakse. Valinnan alusviikoilla kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ari Konttas (kok) kertoi HS:lle, että ryhmässä on ristivetoa.

Kokoomuksen kärkinimiä olivat kehittämisjohtaja Isotalo ja palveluliiketoiminnan johtaja Mauri Suuperko.

Näyttää siltä, että rivit saatiin suoriksi, sillä Suuperko sai vain yhden äänen.

"Meillä ei ollut ryhmäpäätöstä, oli vain suositus. Äänet hajosivat oletettua enemmän", Konttas arvioi.

Osa kokoomuksesta näyttää livenneen ehkä Penttilän taakse. Isotalo näyttää saaneen ääniä keskustasta, Rkp:stä ja kristillisdemokraateilta.

Tuoretta kakkosjohtajaa ei päästy valtuustosalissa kukittamaan. Isotalo oli päättänyt jäädä pois paikalta, eikä muitakaan kärkihakijoita tiettävästi ollut paikalla valtuustotalossa.

"Oli varmuuden vuoksi kukat, mutta ilmeisesti kokouksen nettilähetys oli kiinnostavampi", hymyili Espoon viestintäjohtaja Satu Tyry-Salo.

Ennen kokousta poliitikot päättivät, ettei johtajasta sovita vaan äänestetään. Perussuomalaiset esittivät neuvottelutaukoa johtajan valinnasta, mihin muut eivät suostuneet.

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä (kok) ei esittänyt Loukon seuraajaksi nimeltä ketään.

Pääasiassa suurimmat puolueet ja muutama virkamies päättivät valintaraadissa nostaa viisi kärkiehdokasta: Isotalon, Lahden teknisen ja ympäristötoimialan johtajan Matti Kurosen (vihr), Helsingin entisen apulaiskaupunginjohtajan Hannu Penttilän (sd), elektroniikka-alan diplomi- insinöörin Mikko Salmisen ja Suuperkon.

Vaalissa Kuronen sai 13 ääntä, Penttilä 15. Sdp oli vahvasti ehdokkaansa Penttilän takana, joka sai tukea myös vasemmistoliitosta. Vihreät ilmoittivat loppuun asti ajavansa paikalle Kurosta.

Valtuutettu Jukka Kilpi (ps ja sit.) oli tyytymätön hakijoihin ja esitti, että hakua jatketaan. Ehdotus ei menestynyt.

"Olemme valitsemassa seuraajaa johtajalle, jolla on tuomio lahjusrikkomuksesta. Louko on julkisesti ilmoittanut perustavansa konsulttiyrityksen. Olisi hyvä edellyttää karenssiaikaa, ennen kuin tällaisen tehtävän jälkeen voi toimia konsulttina", Kilpi sanoi.

Paikalla ollut Louko kiisti Kilven maininnan konsulttiyrityksestä. Perussuomalaisten puoluejohtaja ja valtuutettu Timo Soini paheksui, että ryhmän suosikki, Solutions-yhtiön projektinjohtaja ja valtuutettu Pirjo Kemppi-Virtanen (kok) karsiutui kärkiviisikosta. Kemppi-Virtanen sai 8 ääntä.

Yksi uuden kakkosjohtajan ensimmäisistä tehtävistä on tarttua enimmillään jopa tuhannen kaupungin työntekijän ulkoistamisaikeisiin.

Kyse on kaupungin kiinteistöpalvelujen ja kaupunkitekniikan tuotannosta, jonka mahdollista ulkoistamista on puitu syksystä asti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat