Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvamiehet tarkkailivat pilapiirtäjän paneelia

Charlie Hebdon Willem: "Piirtäminen merkitsee minulle vapautta"

Kaupunki
 
Turvamiehet syynäsivät tulijat pilapiirtäjän paneelissa
Turvamiehet syynäsivät tulijat pilapiirtäjän paneelissa
Charlie Hebdo -lehden pilapiirtäjä Willem vieraili maanantaina Helsingissä. Turvatoimilla varmistettiin, että kiistellyn piirtäjän tilaisuuteen ei tule häiriköitä. Toimittaja: Esa Juntunen HS, kuvaus ja editointi: Terhi Liimu HS.

Yliopiston järjestämät paneelit tuskin kiinnostavat usein suurta yleisöä, mutta maanantaina ranskalaisen filologian oppiaineen järjestämä keskustelu sananvapaudesta keräsi yli 150 henkeä.

Laukut ja takit oli pakko jättää narikkaan, mikäli halusi kuulla sanan säilää sananvapauden ja satiirin tilasta.

Helsingin yliopiston Metsätalolla oli tavallista tiukemmat turvatoimet, kun avoimeen keskustelupaneeliin asteli Charlie Hebdo -satiirilehden pilapiirtäjä Bernand Willem Holtrop. Hänet tunnetaan paremmin pelkällä taiteilijanimellään Willem.

Moni piirtäjän työtovereista kuoli tammikuussa, kun islamistit iskivät satiirilehden toimitukseen Pariisissa. Verilöylyssä kuoli kaikkiaan 12 ihmistä. Willem oli jättänyt lehden palaverin väliin ja jäi siitä syystä henkiin.

Paneelia valvoivat siviiliasuissa olleet mutta korvanapein varustautuneet turvamiehet. Metsätalon ulkopuolella saattoi myös huomata kiristyneet turvatoimet: lähiteillä päivysti eri paikoissa ainakin neljä poliisiautoa.

73-vuotias Willem virnisteli tv-kameroille rentoutuneen oloisena. Hänet tosin saateltiin lavalle suoraan takaovesta.

Willem tuotiin yliopiston Metsätaloon poliisiautolla, ja muut osallistujat saivat saapua paikalle omin voimin, kertoi Willemin vanha ystävä ja myös paneeliin osallistunut Heikki Paakkanen, joka piirtää poliittisia pilakuvia muun muassa Ilta-Sanomiin.

Paneelin jälkeen lehdistötilaisuudessa Willem varmisti, että Ranskassa hänellä ei ole edelleenkään minkäänlaisia turvatoimia, ei kotona Bretagnessa eikä Pariisissa asioidessa.

"Piirtäminen merkitsee minulle vapautta", Willem sanoi itse paneelissa ensimmäiseksi. "Sairastuisin, jos en uskaltaisi piirtää, mitä ajattelen."

Kahden taiteilijan ohella mukana olivat seemiläisten kielten ja kulttuurin professori Hannu Juusola ja sosiaalipolitiikan emeritusprofessori J. P. Roos.

Paneelissa käsiteltiin terrori-iskujen vaikutuksia sananvapauteen. Pariisin lisäksi esiin nostettiin helmikuussa Kööpenhaminassa sattunut isku, jonka kohteena oli ruotsalainen taiteilija Lars Vilks.

Suomi on säilynyt vastaavilta tapauksilta, vaikka täälläkin on pelätty.

Charlie Hebdo -aiheinen näyttely jouduttiin sulkemaan kolmasti, vaikkei kukaan esittänyt uhkauksia.

"Sanomalehtien pilapiirrokset ovat Suomessa perinteisesti kilttejä. Minä käytän raskaita aseita sarjakuvissani. Olen pettynyt, etten ole saanut niistä vakavia uhkauksia", Paakkanen irvaili.

J. P. Roos asettui kannattamaan itsesensuuria.

"Tietenkin on laitonta raiskata minihameeseen pukeutunut humalainen nainen, mutta meneekö järkevä ihminen yöllä Kaisaniemen puistoon siinä tilassa? Olisi parempi myös jättää piirtämättä kuvat, jotka vaarantavat ihmishenkiä", Roos vertasi.

Lähi-idän asiantuntija Juusola ei ottanut suoraan kantaa asiaan vaan yritti hahmottaa sitä laajemmassa asiayhteydessä.

"Lähi-idässä islamia käsittelevät kuvat nähdään väistämättä eri tavalla kuin Euroopan ja varsinkin Ranskan maallistuneessa kulttuurissa. Toisaalta Jeesuksesta kertova iranilainen elokuva jouduttiin kieltämään Libanonissa, koska sikäläiset kristityt loukkaantuivat siitä."

Willem korosti, että Charlie Hebdo pilkkaa Boko Haramin raiskaajia ja muita fanaatikkoja, mutta Juusolan mukaan arabimaissa kuvien tulkitaan helposti koskevan kaikkia muslimeja.

"Iskujen jälkeen terroristit siirtyivät tappamaan juutalaisia eikä sillä ollut mitään tekemistä piirrosten kanssa", Willem huomautti. "En usko, että Charlie Hebdolla olisi paljonkaan vaikutusta Ranskan ulkopuolella ilman tappajia", hän sanoi.

Ennen iskuja Charlie Hebdon levikki oli muutamia kymmeniä tuhansia. Iskujen jälkeen ensimmäistä numeroa painettiin seitsemän miljoonaa kappaletta.

"Eniten Charlie Hebdo -iskuista on hyötynyt Ranskan äärioikeisto. Islaminvastaisuus nousee. Sananvapaudelle suurin uhka on itsesensuuri, joka on lisääntynyt Ranskassa", Willem painotti.

Esa Juntunen HS
Harri Römpötti
Kluuvi

OIKAISU:
Taiteilija Willemin etunimi on Bernard, ei Bernand.

Benjamin Suomela
Turvamies vartioi, kun pilapiirtäjä Willem on menossa luentosaliin Helsingin yliopiston Metsätalossa.
Turvamies vartioi, kun pilapiirtäjä Willem on menossa luentosaliin Helsingin yliopiston Metsätalossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat