Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaalaiskoulu luopui kokonaan ekaluokkalaisten pulpeteista

Opettajat panivat ekaluokan sisustuksen ja opetustavat uusiksi Vantaalla

Kaupunki
 
Lapset näyttävät miten koulu sujuu ilman pulpetteja
Lapset näyttävät miten koulu sujuu ilman pulpetteja
Leppäkorven koulussa kahdella ekaluokalla ei enää istuta suorissa riveissä pulpeteissa. Ekaluokan opet pistivät tuulemaan nollabudjetilla ja pistivät uusiksi sekä luokkien sisustuksen että tavan oppia. Lapset näyttävät ja kertovat, mitä luokassa tavallisena arkiaamuna tehdään. Toimittaja: Maija Aalto, kuvaaja: Juhani Niiranen, leikkaus: Kristiina Marttinen

On tavallinen aamu Leppäkorven koulussa Vantaalla. Ryhmä 1A-luokkalaisia irrottaa keuhkoja muoviselta mallinukelta lattialla, toinen kuuntelee stetoskoopilla hengitystä, kolmas miettii sisäelinten nimiä.

Pöydän ääressä väritetään pääsiäismunia. Tietokoneella seistään harjoittelemassa kirjoittamista. Toiset tekevät matikantehtäviä, mutteivät riveissä ja hiljaa. Oppilaat vaihtavat välillä paikkaa, keskustelevat ja mittaavat janoja porukalla.

Omaa pulpettia ei ole kellään.

Samantapaisia kokeiluja tehdään parhaillaan joka puolella Suomea. Vuoden 2016 opetussuunnitelman perusteissa nimittäin linjataan, että tulevaisuuden kouluissa tavoitteena on "monipuolinen oppimisympäristö". Siis suomeksi: jotain tällaista luovuuteen ja yhdessä tekemiseen innostavaa.

Täällä Leppäkorvessa sisustusta ei selitä mikään virallinen fiini projekti. Ekaluokan opettajat vain pistivät itse tuulemaan, nollan euron budjetilla.

Kumpikaan opettajista ei tänään seiso luokkansa edessä luennoimassa.

1B-luokan opettaja Päivi Vainionpää-Vastamäki kiertelee tuolla laskijoiden joukossa.

1A:n Laura Merenvainio kyykistyy mallinuken viereen neuvomaan ja kertoo jollekin nopealle, mitä tehdä kirjoitustehtävän jälkeen. Sitten hän ohjaa hieman stetoskooppien käyttäjiä, jotka ovat painaneet rintakehän sijasta kojeet toistensa otsille. Vaikka taitaa sieltä aivoistakin jotain kohinaa tässä luokassa kuulua.

Juhani Niiranen HS
Aino Ruokonen (vas.), Ilona Hyvärinen ja Elias Tilli siirtyvät matematiikan kirjojen kanssa opetuspisteeltä toiselle. Opettaja Päivi Vainionpää-Vastamäki kiertelee laskijoiden joukossa.
Aino Ruokonen (vas.), Ilona Hyvärinen ja Elias Tilli siirtyvät matematiikan kirjojen kanssa opetuspisteeltä toiselle. Opettaja Päivi Vainionpää-Vastamäki kiertelee laskijoiden joukossa.

Opettajakaksikko työskentelee vierekkäin Leppäkorven koulun vanhassa puurakennuksessa. Pulpettiriveistä he hankkiutuivat eroon syksyllä. Tilalle haalittiin edes hivenen helpommin säädettäviä huonekaluja.

Saman tilan pitää taipua moneen. Välillä istutaan pöydän ympärillä tai lattialla ringissä tai tyynyllä, välillä seistään. Kirjoittaa voi vihkoon tai tabletille.

Artikkeliin liittyvät

Opettajat suunnittelevat tuntinsa yhdessä ja jakavat jakotuntien puitteessa ryhmänsä joustavasti milloin mitenkin. Esimerkiksi jo lukemaan oppineet toiselle ja vielä opettelevat toiselle.

Lukujärjestyksessä on koulun alkamis- ja päättymisajat sekä liikunta- ja uskontotunnit. Tämän aamun kohdalla lukee vain "pistetyöskentelyä". Ei siis äidinkieltä, kuvaamataitoa ja ihmisen biologiaa, joka on juuri nyt luokan huomion kohteena.

Lasten omat tavarat ovat laatikostoissa seinän vieressä. Pöytiä voi siis siirrellä menemättä kenenkään yksityisalueelle.

Luokassa työt etenevät ihmeen rauhallisesti, myös silloin, kun 1B-luokka saapuu joukon jatkoksi. Välillä opettaja taputtaa käsiään, kun keskustelu yltyy kovaääniseksi. Seinillä on säännöt, mutta ne ovat lasten kanssa yhdessä mietittyjä. Luokassa ei esimerkiksi saa leikkiä hippaa.

"Liikkuminen ja itse tekeminen ovat tämänikäisille luontevin tapa oppia", sanoo Vainionpää-Vastamäki. Sopivan vaativiin pikkutehtäviin jaksaa keskittyä.

"Aika vähän täällä näkee sellaista tuoliltavalumisilmiötä ja ikävystyneitä lapsia", Merenvainio täydentää.

Välillä joku lapsi tosin ihmettelee, että saammeko mekin vielä joskus pulpetit. Sellaiset kun kuulemma on kouluissa tavannut olla.

Opettajat sanovat, että uusi tapa oppia vaatii paljon yhdessä suunnittelua.

Toisaalta välineiden ja opetusmateriaalin hankkiminen helpottuu. Ei tarvitse olla pinoa sisäelinten kuvia, yksi riittää. Ei haittaa, että yksi nimeää elimet puolessa minuutissa ja toinen unohtuu viideksi minuutiksi selailemaan anatomian kirjaa.

Toki opettajat keksivät, miten luokkaa voisi parantaa, jos olisi rahaa: säkkituoleja, sohvia, lasi luokkien väliseen oveen ja helpommin säädeltäviä ja taitettavia pöytiä vanhojen ja kömpelöiden tilalle.

Opetustila ei lopu luokan ovelle. Esimerkiksi joka maanantai lukujärjestyksessä lukee "metsään", eikä vain luonnon vuoksi.

"Tässä vanhassa koulurakennuksessa on yksi paha puute: täällä ei voi hyppiä ja huutaa sisällä", Merenvainio perustelee.

Juhani Niiranen HS
Sami Nykänen (vas.) ja Elias Tilli tutustuvat ihmisen biologiaan Make-nuken avulla.
Sami Nykänen (vas.) ja Elias Tilli tutustuvat ihmisen biologiaan Make-nuken avulla.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat