Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin seudulla skitsofreeninen työtilanne – Työttömyys ja avoimet työpaikat lisääntyvät käsi kädessä

Työmarkkina-asiantuntijoiden mukaan tunnelin päässä näkyy jo hieman valoa

Kaupunki
 
Gorete on lähettänyt yli 50 työhakemusta – töitä ei löydy Helsingistä
Gorete on lähettänyt yli 50 työhakemusta – töitä ei löydy Helsingistä
Kuusi vuotta Suomessa asunut Gorete De Sousa etsii innokkaasti omaa koulutustaan vastaavaa työtä hotelli- ja ravintola-alalta, mutta vielä ei ole onni ollut myötä. "Tulen joskus surulliseksi, kun mitään ei tapahdu", hän sanoo. Haaveissa on oman kahvilan perustaminen, kun oma tytär kasvaa hieman vanhemmaksi. Toimittaja: Tomi Peurakoski HS, kuvaus ja editointi: Terhi Liimu HS

Tiistaina julkistetut työttömyysluvut kertovat, että Uudenmaan työllisyystilanne on suorastaan skitsofreeninen.

Uudellamaalla on nyt lähes 90 000 työtöntä eli noin 12 000 työtöntä enemmän kuin vuotta aiemmin.

Samaan aikaan avoimia työpaikkoja Helsingissä ja muulla Uudellamaalla on juuri nyt poikkeuksellisen paljon, 17 950 kappaletta.

Avoimia työpaikkoja on ollut tätä enemmän viimeksi kahdeksan vuotta sitten, helmikuussa 2007. Tuolloin Suomi eli vielä suloista ruususen unta, eikä finanssikriisistä ollut tietoakaan.

Vaikka työttömien joukko onkin kasvanut vuodessa, asiantuntijat näkevät valoa tunnelin päässä.

"Avoimissa työpaikoissa on paljon palvelualojen työpaikkoja, jotka ovat pitkälti riippuvaisia kulutuskysynnästä", kertoo Uudenmaan ely-keskuksen työllisyystutkija Jouni Nupponen.

"En vielä lähtisi henkseleitä paukuttamaan, mutta kyllä tämä kehitys näyttää varsin hyvältä. Yritykset selkeästi uskovat siihen, että kuluttajat alkavat avaamaan kukkaronnyörejään jossain vaiheessa."

Osittain samaa mieltä on myös työ- ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Petri Syvänen.

"Viime kesästä asti on ollut nähtävissä sellaista pientä positiivista värinää, mutta ei se vielä työttömyysluvuissa näy."

markus jokela
Jukka Aaltonen, Ida Oinonen ja Jani Saranpää työskentelevät Little Big Cafessa Jätkäsaaressa
Jukka Aaltonen, Ida Oinonen ja Jani Saranpää työskentelevät Little Big Cafessa Jätkäsaaressa

Eniten työttömiä on sekä määrällisesti että suhteellisesti Helsingissä.

Pääkaupungin työvoimaan lasketaan kuuluvan noin 330 000 ihmistä. Heistä työttömänä oli helmikuun lopussa 11,8 prosenttia eli noin 39 000.

Huolestuttavaa Helsingin kannalta on, että pitkäaikaistyöttömien eli yli vuoden työttömänä olleiden määrä on kasvanut viime vuosina vauhdilla ja heitä on jo yli 13 350. Viimeksi Helsingissä oli yli 13 000 pitkäaikaistyötöntä vuonna 1998.

Seudun työmarkkinan omituinen tilanne näkyy kaikkein parhaiten myyntialalla.

Uudellamaalla oli helmikuun lopussa työttömänä yli 3 100 myyjää. Samaan aikaan avoimena oli yli 1 100 myyntialan työpaikkaa.

Avoinna olevista työpaikoista monet ovat lyhyitä, alle puoli vuotta kestäviä pätkiä.

"Työnantajat ovat siinä mielessä vielä selvästi varovaisia rekrytointien suhteen, etteivät he halua sitoutua pitkiin työsuhteisiin. Lyhyisiin työsuhteisiin liittyy myös se, että vuokratyönantajat ovat hyvin aktiivisia Uudellamaalla", työllisyystutkija Nupponen sanoo.

Lyhyet työsuhteet taas saattavat johtaa tilanteeseen, joissa työnhaku ei ole työttömien kannalta houkuttelevaa. Tähän pitäisi Nupposen mielestä saada muutos.

"Työn tekemisen pitäisi olla houkuttelevaa niin, että työpaikka kannattaisi ottaa vastaan vaikka kyseessä ei olisikaan vakituinen työ tai vaikkei saisi täysiä työtunteja."

Myös ravintola-alalla työttömyyttä ja avoimia työpaikkoja riittää. Tämä on huomattu myös Helsingin Jätkäsaaressa sijaitsevassa Little Big Cafessa.

Yrityksellä ei ole juuri ollut rekrytointiongelmia ja kahteen avoimeen työpaikkaan järjestetään haastattelut torstaina.

Tuolloin kaksi onnellista saattaa lähteä haastattelusta kotiin, lähempänä 6–10 kuukauden mittaista työsopimusta.

Miten työpaikka sitten voisi irrota?

Tee mahdollisimman selkeä, kikkailematon työhakemus ja saavu työhaastatteluun hyvällä asenteella. Silloin voit saada töitä, vaikkei sinulla olisi juuri työkokemusta tai olisit ollut pitkään työttömänä, ravintoloitsija Jyrki-Petteri Väisänen ja toimitusjohtaja Rosa Eskola vinkkaavat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat